Smilje je  biljka koja će usporiti  stvaranje bora zbog čega su mu Italijani dali  naziv immortelle – besmrtnik,  a čaj  stimulisati rad jetre i pankreasa.   Ali ako  preterate sa pijenjem čajeva od smilja (Helichrysum italicum i Helichrisum arenarium) može vam se desiti da vam skoči  pritisak ili da vam se zgruša krv.

   Doktor Dragan Stamenković, jedan od auotora knjige o svojstvim našeg lekovitog bilja, navodi da žuto smilje ima jako delovanje  na krv i da ga treba  veoma oprezno koristiti u slučaju tromboflebita.

  Ljudi sa visokim pritiskom trebalo bi da ga, zapravo, trajno izbegavaju ili da  ga koriste vrlo kratko vreme.

  Smilje je biljka koj obožava sunce i najbolja smilja rastu u predelu Mediterana, gde u proseku ima najviše sunca. Poslednjih godina u Srbiji ima mnogo  zasada smilja jer je  izuzetno isplativa biljka. U zavisnosti od kvaliteta i vrste, litar esencijalnog ulja od smilja  kreće se od  1 500 do 2000 evra. Po nekim podacima Srbija je čak zemlja koja najviše na Balkanu izvozi smilje.

smilje veličanstveno

  Biljka je sa kojom su živeli naši stari i opevali je u pesmama  u kojima zajedno sa bosiljkom “ miriše smilje i bosilje”,pa prema tome ima znamenito mesto u narodnoj medicini.

 U našoj tradiciji  smilje se prvenstveno koristi za lečenje jetre, podstiče lučenje žuči i pankreasa.

  – To je zbog toga što cvetovi smilja imaju antibakterijsko delovanje zbog prisustva arenarina – navodi dr Stamenković, koji istovremeno  stimuliše žuč i pankreas na sekreciju.

   Čaj od smilja priprema se tako  što se  dve kašičice osušene  biljke  preliju  sa 2 dl vruće vode, ostavi poklopljeno da odstoji 10 minuta  i procedi.  U toku dana  uzima se  tri puta, pola sata pre svakog obroka.

  Za stimulaciju rada jetre i pankreasa  čaj se priprema  od jedne kačšičice osušenog smilja i  1,5 dl vruće vode. Smilje se kratko kuva  u vodi, skloni, ohladi, procedi i pije. Tokom dana uzeti dve do tri šolje  čaja pre obroka.

 Ovaj uvarak služi i za ispiranje upaljene kože.

 Za lečenje opkotina, ekcema,  psorijaze koristi se uljani ekstrakt : 40 g svežih cvetova potopi se u 2 dl maslinovog ulja , ostavi da stoji 10 dana , procedi pod pritiskom  i kporisti takošto se nanosi uveče i ujutru.

   Smilje bi trebalo imati u bašti.  Ako postoji i najmanje msto koje greje sunce tokom dana,  ne treba razmišljati. Idealno je za  smilje i lavandu, rcimo, jer se lepo slažu.

                            B. Vukanović

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes drvo energija hrana imunitet jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža lek lepota lečenje limun manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com