Laneno ulje za većinu ljudi ima neprijatan ukus, ali to je sve što mu se može zameriti. Ukoliko je urađeno na jedini ispravan način – hladnim presovanjem, svi njegovi dragoceni sastojci ostaće nedirnuti i spremni da pomognu našem organzmu da bude zdrav.

  Za početak, ovo ulje, ukoliko ga uzimamo svaki dan, učiniće da naše srce, krvni sudovi, creva i kosti budu u dobrom stanju. Pre svega zahvaljujući  alfa-linoleinskoj kiselini kojom obiluje a koja pripada skupini omega-3 masnih kiselina zajedno sa eikozapentanoičnom kiselinom (EPA) i dokozaheksanoičnom kiselinom (DHA ).

lan u cvatu

 Laneno ulje sadrži i  supstance  pod nazivom lignani koji mogu igrati ulogu u prevenciji raka.  Određene studije pokazuju da osobe koje prehranom unose znatne količine alfa-linoleinske masne kiseline imaju manju verovatnoću od pojave fatalnog srčanog udara, da znatno smanjuje povišeni krvni pritisak, kao i da povoljno utiče na Hronovu bolest, ulcerativni kolitis, artritis, rak dojke, depresiju, opekotine, akne, bolne menstruacije.

    Ovo dragoceno ulje je najbolje dodavati u hranu bogatu sulfatnim aminokiselinama kao što su  jogurt, kefir, sir, zatim u povrće iz porodice kupusnjača, ili ga mešati sa proteinima životinjskog porekla, morskim plodovima i sojom,  jer pomažu esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u ćelijske membrane.

   Najdelotvornije je kada ga se uzima s antioksidansima kao što su vitamin E i karoten,  vitaminom B6 i magnezijum. Budući da je prebogato vitaminom B 17, da bi ga čovekov metabolizam mogao iskoristiti, valja se pridržavati pravila: najmanje dva sata nakon uzimanja vitamina B 17 ne sme se koristiti ništa što u sebi sadrži beli šećer.

laneno ulje

    Laneno ulje brzo užegne a da biste mu produžili vek trajanja trebalo bi ga držati u frižideru, na tamnom mestu, dobro zatvoreno.
  Ovo ulje se ne koristi za kuvanje, jer visoka temperatura čak ume da zdrave masnoće pretvori u veoma štetne, već se dodaje na kraju. Možete ga stavljati u salate, namaze, kaše, povrće… A možete ga staviti i na kosu, učiniće čudo, ili  ga prosto pomešati sa solju i kukuruznim brašnom i od njega napraviti izvrstan piling za telo. Može se utrljati u kožu – biće vam zahvalna.

 Veliku ulogu laneno ulje igra u borbi protiv kancera. Nemačka biohemičarka dr Johanna Budwig, pedesetih godina prošlog veka  osmislila  je uljno-proteinsku ishranu koja može pomoći u ozdravljenju od mnogih teških bolesti.

lan u polju

U svojim knjigama koje su prevedene i kod nas – „Rak – problem i rješenje“ i „Uljno-proteinska kuharica„- ona je objasnila zšto je lamneno ulje odlično o dala je recept koji, kako tvrdi, pobeđuje rak. To je prosta kombinacija mladog belog sira i lanenog ulja.

 Jedna kašika  lanenog ulja dobro se izmeša sa  2 ili više kašika nemasnog organskog domaćeg sira ili kvarka. Ovaj odnos je otprilike 1:2.

 Koristi se rashlađeno (iz frižidera) ulje od lanenog semena. Bolje je kupiti obično laneno ulje nego ono sa visokim sadržajem lignana. Zdraviji lignani se mogu dobiti iz sveže mlevenog lanenog semena. Laneno seme se mora iskoristiti u roku od 20 minuta pošto se samelje, a sve kasnije gubi svboje vredne sastojhke.

  Doktorka  Budwig nikada nije dobila Nobelovu nagradu , šest puta je predlagana za ovo najuglednije priznanje.

                                   O.B.

Vidi još: Zašto je dobro piti cikoriju umesto kafe

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba