Dragan Marković, travar iz Kragujerevca da nije bio zaljubljenik u biljke, nikada ne bi saznao toliko zanimljivih stvari. Na primer da tartufi, cenjene i skupe pečurke za koje se smatra da ih ima veoma malo kod nas, mogu da rastu i u naseljenom mestu! U centru Kragujevca, kod Šumica, jednom prilikom sagnuo se da iskopa jednu biljku i ispod njenog korena video je – tartufe!

  – Bili su na pedalj ispod zemlje – govori Dragan Marković, travar iz Kragujevca.- Odmah sam znao da su to tartufi, jer sam ih i ranije nalazio ali na planini, ne u gradu. Ipak sam ih odneo na proveru, na Matematičko prirodni fakultet kod profesora Branislava Rankovića i dr Koromana koji su potvrdili da je reč o tartufima. I baš su se začudili. Mislim da niko nikada nije našao tartufe u gradskoj zoni.

   O ovom događaju i danas Marković priča sa izvesnim uzbuđenjem. Pečurke su njegova prva ljubav. Još kao dete se zanimao za njih i znao je da razlikuje tridesetak. Kada je odrastao izučavao ih je iz „ debelih” knjiga. Danas kaže da  poznaje 200 vrsta pečuraka koje rastu kod nas:

  – Prema priručniku imamo 260 vrsta pečuraka, ja sam istražio i upoznao njih 200.

dragan marković travar iz kragujevca

   Kaže se da za sve postoji lek u prirodi:  da li postoji nešto u prirodi što može da pomogne kod trovanja pečurkama?

  – Postoji – odgovara Marković- to je beladona koja služi kao antidot, protivotrov. Ona u malim količina, tek 2, 3 kapi može pomoći ( oprezno s njom otrovna je i spada u velebilje) ali to mora da uradi stručnjak za beladonu, a takvih je izuzetno malo. Beladona se koristi i za širenje zenica.

  Dragan Marković nije završio medicinu ali je doktorirao u prirodi. Posle tri decenije rada sa lekovitim travama i pečurkama (danas ima 12 učenika, od čega su šest travari, ostali se zanimaju za pečurke i među njima je jedan  doktor) izučio je svojstva biljaka koje pomažu kod najtežih bolesti.

– Gledao sam kako se ljudi bore protiv kancera i kako često gube te bitke – veli Marković.- Verujem da tri vrste pečuraka, združene, mogu da pomognu u pobedi kod kancera. Ako se krene na vreme, ne onda kada je kancer već pobedio. To su  reiši, šitaka i čuranov rep (Trametes versicolor).

  Ove pečurke mogu da se spremaju kao čaj, a Marković od njih pravi i tinkture, koje su takođe veoma jake. On otkriva kako ih priprema:

  Reiši pečurka koja raste kod nas se sveža samelje i stavi u 70 procentni alkohol u odnosu da bude 20 odsto reiši pečurke i 80 odsto alkohola. Ostavi se da stoji 20 dana, s tim što se svakodnevno mućka. Zatim se stavi u frižider i uzima po jedna kašičica dnevno.

dragan marković travar iz kragujevca

     Ali, ova, sušna godina, desetkovala je fond pečuraka i lekovitih trava, pa će, nema sumnje, ionako skupe pečurke još više poskupeti. Marković kaže da ih on više uopšte nema, jer je sve što je nabrao već prodao. Treba, dakle, čekati sledeću godinu. Takođe, na tržištu će biti i manje lekovitih trava koje je suša- uništila.

  Od lekovitih biljaka, Marković posebno ceni prečicu, biljku koja je suverena u čišćenju jetre, kamena u bubregu i žuči. Takođe i neven čiji cvet ima antibiotska svojstva i izvanredan je za crevnu floru i jačanje imuniteta. 

– Među izuzetnim biljkama je i aronija, koja se kod nas „ uselila” poslednjih godina, za koju ima dosta literature, ali i babin zub(Tribulus terrestris)iz porodice Zygophyllaceae. Jedan travar sa Stare planine mi je rekao da babin zub samo tamo raste. Moguće je, i ja ga tamo berem. To je vrlo interesantna biljka iz koje se vade steroidni hormoni  i alkaloidi. Smatra se afrodizijakom,  koriste je takođe i bodi bilderi. A po meni najbolja je za lečenje neplodnosti. Uz ovu biljku ide i čubar  i mečja šapa (Heracleum sdpondylium), izvanredna biljka koja takođe leči sterilitet, ali se koristi i za bolju cirkulaciju, varenje, sagorevanje masnoća. Mečja šapa  kod muškaraca leči prostatu. Koliko je delotvorna najbolje kazuje podatak da je kaluđerima strogo zabranjeno da koriste ovaj začin, koji je, inače, sličan bosiljku po mirisu.

  I.Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com