Sela i zaseoci, jeste razmišljali kada su nastala i kako? Uzbudljiv je pogled u prošlost koji je potrekpljen bilo kakavim činejnicama. Istoričari i arheolozi kažu da su prva sela počela da nastaju posle 5000.godine p.n.e. U tom periodu se tradiocionalna kultura na teritoriji Srbije brzo menjala. Zemljoradničko-stočarske zajednice su se umorile od kretanja, ostaju na jednom mestu generacijama vezane za iste njive i pašnjake.

 Tada počinju da podižu trajna naselja i umesto koliba poćinju da grade kuće.

 neolitska sela

 Vremenom nastaju sela. Sela u periodu od 4 800 – 4 400 godine p.n.e, su se sastojala od kuća koje su podizane jedna pokraj druge, imale su pravougaone ili trapezoidne osnove i vertikalne zidove od pleteri, oblepljene blatom izmešanim sa plevom. Podovi kuća bili su od nabijene zemlje, a dvoslivni krovovi od pruća i slame. Pojedine kuće su krečene i ukrašavane jednostavnom reljefnom dekoracijom ispod strehe ili iznad vrata.

Potreba za lepim

 Tadašnji čovek se trudio da  sredi kuće spolja. A unutra, osnovni kućni inventar sastojao se od glinenog posuđa raznovrsnih oblika i veličine: veliki, mali, srednji lonci, zdele, pehari. Posuđe je često ukrašavano urezima, nalepcima gline ili slikanim motivima, najpre pravolinijskim, a zatim krivolinijskim.

 Velika pažnja poklanjana je i izradi alatki od uglačanog kamena,kremena, prave se jezičaste sekire, dugi noževi i fina mala sečiva. Za nakit su korišćeni retki materijali koji su dopremani iz dalekih krajeva, kao što je mediteranska školjka spondilus, jaspis, opali.

 Vreme kada se čovek zaustavio i počeo da formira kuće i sela je vreme mira i dobrosusedskih odnosa. Ali, neke stvari se usporavaju i opadaju, poput, recimo, interosavanje za lov i ribolov koje se, kako nauka kaže, gasi čak i u naseljima koja leže kraj velikih reka ili u blizini šuma koje su pune divljači.

kuća

 Pošto nema sukoba,  cveta trgovina, ljudi razmenjuju dobra. Uvećava se broj naselja.

  Seoske zajednice često se sastoje od nekoliko stotina žitelja. Organizovanje zajednica počiva na principu rodovskog uređenja. Zemlja je nedeljivo vlasništvo koje nasleđuju po očinskoj ili materinskoj liniji svi muškarci, odnosno žene jednog roda. Potomstvo se stiče delimično ženidbeno-udadbenim vezama unutar jednog naselja ili dodirom sa drugim etno-kulturnim grupama.

Nebojša Đorđević

Vidi još: Vreme kad je zemlja bila sve

bašta biljke breza bubrezi crkva cvet dijabetes dunav energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma sloveni srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com

Postani član našeg kluba