Život bez hemije. Fantastično zvuči i nije neizvodljivo. Naoružajte se strpljenjem i korak po korak, srtedstvo po sredstvo, i za par nedelja osvanućete u domu u kome počinje život bez hemije. Počnimo od sredstava za čišćenje kuće, za koja smo do skora mislili da je nemoguće bez njih. Ali živeti bez hemije iz prodavnice koja ima oznaku opasno – je preporučljivo.

Kućna hemija sadrži mnoge neprihvatljive sastojke ispisane sitnim slovima. Zbog toga što ne vidimo ili što nas mrzi da pogledamo šta znače, opasna hemija je i dalje u našoj kući. Sklonimo je za početak i prionimo na kreativan posao koji će nam stvoriti novu prirodnu, miršljavu kozmetiku za podove, kupatila, sudopere,mašine za već i slično. Život bez hemije može da počne.

Za početak, nabavimo limun. On je čarobnjak za poliranje namerštaja. Nećete verovati šta može sve da učini.

Ako želite “ finiju“ kombinaciju od pukog soka limuna, evo jednog recepta, koga takođe možete modifikovati na svoj način. i koji će dati zamajac za vaš život bez hemije.

prirodna sredstva za čišćenje

Život bez hemije počinje u kuhinji

ZA POLIRANJE NAMEŠTAJA

Sastojci: 30g pčelinjeg voska, 240g ulja jojobe, 1/4 kašičice esencijalnog ulja limuna, 1/4 kašičice esencijalnog ulja pomorandže, 1/4 kašičice esencijalnog ulja grejpfruta, 1/4 kašičice esencijalnog ulja limunove trave, 1/8 kašičice esencijalnog ulja majčine dušice.
Priprema: pomešajte vosak i ulje jojobe i na pari ih kuvajte dok smesa ne provri. Kada je vosak gotovo potpuno istopljen, sklonite sa vatre i mešajte dok se sastojci dobro ne sjedine. Ostavite mešavinu da se prohladi 1 minut. Dodajte esencijalna ulja i dobro promešajte da se sve sjedini. Sipajte u teglu ili flašu sa prskalicom na vrhu. Ako ste od onih kojima ne odgovara masna struktura ovog sredstva za poliranje, pređite drvenu površinu jednom ili dva puta jabukovim sirćetom pre poliranja. To če smanjiti “uljani” efekat i povećati sjaj.

bez hemije

VOSAK ZA NAMEŠTAJ
Sastojci: 2 kašike pčelinjeg voska, 1 šolja maslinovog ulja, 1/2 kašičice esencijalnog ulja limuna.
Priprema: pomešajte vosak i maslinovo ulje, stavite na vatru i mešajte dok se vosak ne istopi. Dok se ova mešavina polako hladi, dodajte esencijalno ulje limuna. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine, sipajte u teglu sa poklopcem i ostavite da se ohladi.

ZA ČIŠĆENJE NAMEŠTAJA
Sastojci: 1/2 šolje boraksa, 1/2 šolje sode bikarbone, 2 kašičice esencijalnog ulja pomorandže.
Priprema: u blenderu sjedinite boraks i sodu bikarbonu dok masa ne postane glatka. Dodajte esencijalno ulje pomorandže i nastavite da mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Masa ne sme da ima gromuljice. Čuvajte u staklenoj plastičnoj tegli, hermetički zatvoreno. Prilikom čišćenja, nosite rukavice da biste zaštitili kožu i nokte.

ZA POLIRANJE STAKLA
Sastojci: 120g vode, 120g jabukovog sirćeta, 1 kašika boraksa, 1 kašika esencijalnog ulja pomorandže, 1 kašičica esencijalnog ulja limuna.
Priprema: spojte sve sastojke i dobro promućkajte pre svake upotrebe. Poprskajte ovom mešavinom staklo i odmah obrišite čistom krpom. Prilikom čišćenja nosite rukavice da biste zaštitili ruke.

BEZ HEMIJE ZA KUPATILA
Sastojci: 2 šolje vrele vode, 1/2 šolje sode bikarbone, nekoliko kapi esencijalnog ulja pomorandže (po želji).
Priprema: u flaši od 2 litra pomešajte vrelu vodu sa sodom bikarbonom. Mešajte dok se soda bikarbona ne rastvori. Dodajte kap ili dve esencijalnog ulja pomorandže da biste bolje očistili željenu površinu i da bi sredstvo za čišćenje imalo prijatan miris. Ovim sredstvom možete da čistite keramičke pločice, kadu, lavabo.

ZA ČIŠĆENJE KUPATILA
Sastojci: 1 šolja sode bikarbone, 2 kašike (ili više) tečnog sapuna, 2 kašičice esencijalnog ulja čajevog drveta, 1 kašičica esencijalnog ulja nane, 1 kašika sirćeta (belog) po želji.
Priprema: sipajte sodu bikarbonu u posudu sa hermetičkim zatvaranjem. Dodajte 2 kašike tečnog sapuna. Dobro promešajte da dobijete gustu, ravnomernu masu. Ako vam je potrebno još tečnog sapuna da biste dobili takvu masu, dodajte ga. Zatim dodajte esencijalna ulja i ponovo dobro promešajte. Na kraju, po želji, možete da dodate i sirće koje poboljšava moć čišćenja.

ZA DEZINFEKCIJU
(koristi se za površine koje nisu od drveta u kupatilu i kuhinji)
Sastojci: 1 šolja tečnog sapuna, 2 šolje destilovane vode, 1 kašičica boraksa, 1 kašičica esencijalnog ulja čajevog drveta, 1 kašičica esencijalnog ulja lavande, 1 kašičica esencijalnog ulja pimenta.
Priprema: stavite sve sastojke u plastičnu bocu sa raspršivačem i dobro promućkajte pre upotrebe. Prvo poprskajte površinu, zatim je mekom krpom obrišite

O.B.

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba