Živeti dugo i zdravo – oduvek je bio san svakog čoveka. Otkako postoji, čovek je tragao za ovim odgovorom. Od zdrave hrane, preko neobičnih tajnovitih eliksira, do kretanja i pozitivnog razmišljanja. Gde je glavna kvaka, čemu treba zahvaliti što je neko zdrav i dugovečan, šta činiti da bismo doživeli stotu i da li možemo da nadmurimo genetiku? Kako živeti dugo i zdravo?

   Naučnici, istraživači,  na ova pitanja daju sažet odgovor: Da,čovek može da doživi stotu ako ima dobru genetiku, ako se zdravo hrani,ako se mnogo kreće, ako ne puši, ne pije više od jedne čaše alkohola dnevno,ako se ne nervira.

  Do svih tih „ako” oni su došli posmatrajući stogodišnjake. Uočili su da svi oni imaju jedan te isti životni recept: jedu mnogo voća i povrća sa mesom, umereno piju, čašu alkohola dnevno, tokom celog života bili su veoma vredni, imali su stabilne brakove, većina njih nije bila u staračkom domu, imaju duboko ukorenjen navike: u isto vreme ustaju,  obeduju, šetaju, jedu uvek istu vrstu hrane, idu na spavanje u isto vreme, u isto vreme se bude.

PREDLAŽEMO

Zašto je trnjina najbolja za naše zdravlje

  Celog života  ista rutina koja im omogućava da njihovo telo bude u  konstantnoj ravnoteži. Kada je organizam u ravnoteži onda ne mogu da ga napadnu  uljezi tako lako.

  Ali, osim zdravih navika, dodaju naučnici,za dug i zdrav život neophodan je i zdrav duh. Vedar duh je kao prstohvat soli koji se doda jelu. Jedno istraživanje sprovedeno sa  ženama pokazalo je da vesele dame imaju 30 odsto manje šanse da umru od srčanih oboljenja.
  Na osnovu posmatranja stogodišnjaka napravljen je model po kome je moguće doživeti stotu.

  Moguće, naravno, samo  ukoliko vas na tom putu ne saplete – genetika. Ako su vam geni opterećeni bolestima- nista od toga.

  Usredsredite se i pokušajte sledeće.

1

 Pokušajte da budete optimisti, opušteni, lagodni, društveni, savesni i nemojte gušiti svoja osećanja.   Izbegavajte ogovaranja.

2

 Izbegavajte da govorite loše o drugim osobama.

3


  Šetnja je nešto toliko jednostavno što možete da radite svaki dan, a što će vam istopiti kalorije, biti dobro za srce i pomoći da ostanete mladi


   Gledano po godinama, produžićete sebi život ako radite sledeće:


2 godine ako imate hobi – Redukuje stres i stvara osećaj da ste nešto postigli.
6 godina ako koristite konac za zube.- Uklanjanjem opasnih bakterija iz usta koje mogu da izazovu upale, sprečavate rizik od srčanih oboljenja i srčanog udara.2 godine  ako uzimate redovno odmor – Skraćivanje vremena za dokolicu povećava rizik od srčanih oboljenja.
2 godine ako spavate- Pokušajte da dobijete vaših sedam do osam sati sna tokom noći.
3 godina ako uživate u seksu – Oslobađa od stresa i oslobađa hormone dobrog raspoloženja, kao što je oksitocin.

Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Mladost iz kocke leda

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba