Zeleni čaj (Camellia sinensis) blagotvorno deluje na zdravlje ali podstiče i lepotu kože. U zapisima sa Dalekog istoka ima brojnih zapisa o tome da su gejše koristile zeleni čaj za negu tela i očuvanju lepote.

   Otuda I brojnih kozmetičkih preparata koji sadrže zeleni čaj jer se sada znada on štite ćelije i neguju kožu, deluju protivupalno i antibakterijski, čiste i sužavaju pore, pomažu u borbi protiv akni i umiruju osetljivu i iritiranu kožu.

   Zeleni čaj ima kalcijum, cink, kalijum, fluor, jod, vitamini C, D, E, B1 i B2, kao i tanin za koji stručnjaci tvrde da je dvadesetak puta delotvorniji od vitamina E (vitamina mladosti), pa se smatra da je čaroban za kožu. Podstiče prokrvljenost i regeneraciju kože, čuva joj vlažnost, jača je, revitalizuje i čini nežnom. Štiti je, takođe, od štetnog delovanja slobodnih radikala i drugih loših uticaja iz okoline, posebno od UV zračenja usporavajući tako proces starenja i pojavu bora.

    Mogu da se kupe različiti kozmetički preparati koji sadrže zeleni čaj, ali je bolje spremiti sebi dve šolje zelenog čaja, jednu popiti a sa drugom se umniti. Uvek je bolje koristiti čaj u listćama nego u kesicama. Ovaj u kesicama možete da potrošite stavljajući ih kao maske na umorne oči. Ili od njih napraviti kupku za znojave noge.

Maska za lice

Ne samo da podstiče lepotu kože, ve je i leči i to , kažu stručnjaci, ubrzava oporavljanje kože od upornog dermatitisa. Japanski naučnici su uradili istraživanje u kome su dobrovoljci pili ovaj čaj (10g/1l vode), i nakon 14 dana registrovano je poboljšanje. ž

Najbolji za to je bio ulong čaj  (engl. Oolong) koji je zapravo tradicionalni, polu-oksidirani kineski čaj (Camellia sinesis) koji se pravi procesom koji uključuje sušenje biljke pod jakim suncem i oksidacijom pre uvijanja.

Većina kvalitetnih ulong čajeva su gajene biljke. Ulong je naročito popularan u južnoj Kini i među kineskim iseljenicima u jugoistočnoj Aziji, tako da je Fuđenski (Fujian) proces pravljenja ovog čaja poznat kao Gongfu ceremonija čaja (Gongfu tea ceremony).

Ulong čajevi mogu da imaju najrazličitije ukuse, od slatkog i voćnog do mednog, sve zavisi od od hortikulture i stila peroizvodnje.

Zeleni čaj koji u prevodu znači “ čaj crnog zmaja“ uglavom se pravi tako što mu se listovi uvijaju u dugačke listove, dok se drugi formiraju kao kuglice.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com