Nazvan je Snežnik i zvuči tako moćno da od njega, čini se, ozdraviš. To ime kao da kazuje da je Snežnik voda koja se slivala sa nekog planinskog vrha, noseći sa sobom od boga dati ključ zdravlja. Zatim se negde u zemlji taložila, čekajući strpljivo trenutak da izađe na svetlost sunca i na dobrobit ljudi.

  Konačno se na kraju svog dugog puta pojavila, na radost žitelja Vrnjačke Banje.  Zbilo se to u vreme nemačke okupacije 1916. godine. Po kazivanju Filipa Brđovića, u to vreme jednog od najstarijih Vrnjčana, u njegovu vodenicu došao je jednom prilikom austrijski oficir sa pitanjem šta se nalazilo na ledini pored vodenice. Filip je odgovorio da tu nikada nije bilo ničega ali da narod veruje da ima silne vode ili rude, jer su primetili da se tu sneg nikada ne zadržava. Oficir nije  gubio vreme, vratio se ubrzo sa vojnicima koji su počeli da kopaju. Nisu zašli ni metar u dubinu, kada je pokuljala voda. Iz vodenice, Filip je doneo lulu kroz koju je  potekla voda – današnji Snežnik.

   Otada, donosi Snežnik belinu, svežinu, čistotu, zdravlje i neku radost unosi u ljude. Što više piješ tu uvek resku vodu od koje  utrnu zubi i ohladi se grlo – više ti se pije.

   Kada je od njegove  vode ozdravila učiteljica iz Beograda Darinka Čavdarović – Telebaković, kao prva  generacija svršenih učiteljica Visoke ženske škole u Beogradu, koja je službovala u Banji, izvor dobija snažniju reputaciju. Zahvalna vodi, ona joj podiže česmu 1920. godine, na kojoj ne piše Darinkino ime, jer je to njena skromnost odbila, već  „ zahvalna bolesnica“. Naša učiteljica finansira i prvu kaptažu i prvu kupolu.  Do kraja života, koji je bezmalo dosegao 90 godina, ona se zahvaljivala „svom izvoru“ i vodi Snežnik i Banji na dugom i zdravom životu.    

   Skoro pa ceo vek prohujao je od tada, da bi nedavno stigla i zvanična potvrda stručnjaka da je voda sa izvora Snežnik – lekovita i to posebno za creva.

  Lekari Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, tri godine su istraživali i na kraju zaključili da Snežnikova voda pomaže kod opstipacije.

vrnjačka banja

 – Istraživanje je sprovedeno na 30 pacijenata, starosti između 30 i 60 godina, Specijalne bolnice Merkur koji su bili na terapiji insulinom – kaže dr  Danijela Karamarković, lekar ove ustanove. –  Kod svih je ustanovljeno da su imali, tokom terapije, poboljšano pražnjenje creva za 50 odsto u odnosu na prethodno stanje. Bili smo veoma srećni i uzbuđeni ovim rezultatima koji su potvrdili da je Snežnik poseban.

  Znao je narod ovoga kraja da i  Snežnik daje dobrobiti za zdravlje, ali sada se zna i tačno koje. A, ako je Snežnikova voda pomogla dijabetičarima da se izbore sa zatvorom, sigurno će i kod zdravih ljudi – čini to isto.

-Nastavićemo istraživanja sa drugim ljudima, ovoga puta zdravim ljudima i onima koji nisu sa teritorije Vrnjačke Banje i videćemo uskoro kako na njih deluje Snežnikova  voda – kaže dr Nevena Jeremić iz stručnog tima Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

   Malkice je možda u prošlosti Snežnik bio zanemaren ali trenutno igra glavnu rolu. Do njega sad svako u Banji hita, da se napije vode dobre za creva, i da natoči za kasnije. I Darinka, ako gleda, mora da je srećna.   

    Stiže se do Snežnika laganom šetnjom kroz  park lepote, uzvodno, uz radosni žubor rečice koja inspiriše zaljubljene da se večno vežu. I ma koliko se usput sa banjskih izvora svakovrsne vode napio, i na Snežniku će vode piti, jer čovek zbog same pomisli na njegovo ime – ožedni.

                        Dijana Dimitrovska 

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba