Posle 4400. godine (pa sve do 3 800 godine p.n.e.)na prostoru od ušća Save u Dunav do Vršačkih brda i od sastava Južne i Zapadne Morave do srednjeg toka Moriša formira se Vinčanska kultura. Kultura za koju arheolozi kažu da je možda bila najsrećnija.

   Vinčanci su srećni ljudi  koji žive u prostranim, komotnim i lepo uređenim kućama, sa dvoslivnim krovom. Lepo su uređene. Zidovi su obojeni, fasdade su okrterčene.Ima i velikih, e od  20 do 80 kvadrata, one imaju po nekoliko soba, drvenu konstrukciju, i sve su malterisane. I to ne  blatom, nego pravim malterom koji se pravi od gline, peska, pleve i vode. Ta vrsta izolacije je savršena termoizolacija koja se danas vraća na velika vrata. Na krovu je bila trska, takođe odlična izolacija koja ne propusta vodu. A pod je bio  savršenstvo, napravljen je od  istog tog maltera  koji je uglačan da bi se lako održavao. Sve kuće su imale peć. Ne ognjište. Ta peć je bila naprvaljena od istog materijala kao i pod.  Kada bi založili peć koja je bila povezana sa podom,  toplota bi se širila celim podom i grejala celu kuću. Imali su podno grejanje!

vinčanska kultura

    Svaka kuća je imala žrvanj.  Ne samo bogate kuće, nego sve kuće su imale žrvanj na kome su mlele žitarice za sebe. A to znači da su  vodili računa da jedu sveže. Kada im je bilo potrebno, oni su pravili brašno. Znali su odlično da se integrlano brašno jako brzo kvari. Zato su svi imali svoje mlinove.

   Jeli su žitarice sa ljuskom kao što su ječam, pšenica, grašak, grahorica, lan, imali su doimaće životinje i divlje, jeli su ribe ali i dosta  bobica, pečuraka, plodova prirode uopšte. 

 U Vinči nije  bilo socijalnog raslojavanja. Svi su živeli od svog rada. Arheolozi su do ovog smelog zaključka došli na osnovu izgleda njihovih kuća. Svi imaju lepe kuće. A nemoguće da ih imaju ako ne žive od svog rada.

  Arheolozi su pronađli na hiljade predmeta koji nemaju praktičnu namenu već pripadaju oblasti kulta. Među njima je najviše  kultnih predmeta, figurina. To su najčešće predstave žena. Oni su slavili kult velike majke. Za opstanak im je bila potrebna hrana, a za hranu njiva. Njiva im je rađala, pa su je poistovećuivali sa ženom. Žena je simbol plodnosti. To je majka, velika majka.

Te figure imaju velike oči jer majka predstavlja i budnost i brižnost. Te oči su  zaštitinici. Mi kažemo: Neka te Bog čuva. A oni su možda govorili: Neka te čuva velika majka. Figure nemaju usta. Pretpostavlja se zbog toga da bi se naglasile oči i budnost. Neke figure imaju raširene ruke, što znači dobrodošlicu.

   Religija Vinčanaca  ima dva najdominantnija kulta. Kult rađanja i budnosti. Oni nemaju kult lovca i kult ratnika  Oni ne slave smrt. Oni slave prirodu i život  

Te figure imaju velike oči jer majka predstavlja i budnost i brižnost. Te oči su  zaštitinici. Mi kažemo: Neka te Bog čuva. A oni su možda govorili: Neka te čuva velika majka. Figure nemaju usta. Pretpostavlja se zbog toga da bi se naglasile oči i budnost. Neke figure imaju raširene ruke, što znači dobrodošlicu.

  Arheolozi su pronašli na hiljade predmeta koji nemaju praktičnu namenu već pripadaju oblasti kulta. Među njima je najviše  kultnih predmeta, figurina. To su najčešće predstave žena. Oni su slavili kult velike majke. Za opstanak im je bila potrebna hrana, a za hranu njiva. Njiva im je rađala, pa su je poistovećuivali sa ženom. Žena je simbol plodnosti. To je majka, velika majka.

Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba