Vežba Sunce donosi zdravlje. Osmislio je Kacudžo Niši, japanski iscelitelj  koji je govorio je da je  priroda jedan od najboljih učitelja. Od nje je saznao da životna energija nikada ne umire. Ona nam govori i da možemo postati besmrtni ukoliko u sebi razotkrijemo energiju života i postanemo ona sama!

            „Posmatrao sam beskrajno čisto nebo, bez oblaka, i shvatio sam da moja duša može biti isto tako čista, isto tako beskrajna i isto tako otvorena!

Priroda i zdravlje

            Posmatrao sam borove koji se korenom čvrsto drže za kamenje, kojima nije strašna nikakva oluja, koji se ne sagibaju pod naletima uraganskog vetra jer im se korenje nalazi duboko u zemlji i shvatio sam da i ja moram biti takav: nepokolebljiv i miran, bez obzira na sve opasnosti oko sebe, i da ću tek tada biti jak kao ti borovi.

            Posmatrao sam more i video da ono ni na sekund ne prestaje da se kreće. Ono je iskričavo, živo, prepuno energije i shvatio sam da i ja, kako bih živeo i bio zdrav, ne smem dopustiti da se zaustavi kretanje životne sile unutar mog tela.

            Priroda je uvek zdrava. Zato, da biste i vi bili zdravi, potrebno je da za primer uzmete prirodu. Prirodu koji vidite oko sebe. Shvatiti stanje prirode i biti prožet njime znači stvoriti u svom telu isceljujuće stanje duha.“ Tako je pisao i govorio Niši.

            Smatrao je da je sva priroda zasićena energijom. Najmoćniji izvor energije u svetu je sunce. Energija sunca lako menja oblik u energiju života, životnu silu ljudskog tela. Drevni mudraci su govorili da se život spustio na zemlju na kraju sunčevog zraka. Kada zasićujemo svaku ćeliju našeg tela energijom sunca, koja je preobražena u energiju života, mi postajemo zdravi. Kada u našem telu ne ostaje ni najmanjeg „tamnog ožiljka“ negativne energije, postajemo slični suncu. Jer sunce je jedinstveni objekat u svetu koje ne baca senku. Ukoliko ne želimo da za sobom vučemo „senku“ bolesti, zlobnih misli i teških duševnih stanja, moramo stremiti tome da postanemo nalik suncu.

            Poistovećivanje sa suncem je vrsta raspoloženja koja donosi zdravlje. Pokušajte da to uradite pomoću vežbe koja je stara isto koliko i svet.

Vežba „Sunce“

            Stanite uspravno; neka vam noge budu rastavljene u širini ramena; stopala iskrenite koliko je to moguće u stranu, a kolena malo savijte. Karlicu postavite u takav položaj da kičma po celoj dužini bude uspravna, bez nabiranja u pojasu. Ruke sa spojenim dlanovima stavite ispred grudi, kao u položaju za molitvu.

       Zamislite da se nalazite u dolini, ili na grebenu pored mora, i posmatrate kako se iza horizonta pomalja sunce. Ono se polako pojavljuje, zatim potpuno izlazi i počinje lagano da vam se približava povećavajući se. Toliko se približilo da ulazite u njega. Nalazite se unutar sunca a sa svih strana vas okružuje zlatni sjaj, koji vas potpuno prožima, zasićuje svaku ćeliju vašeg tela, ispunjava vas energijom.

     Podignite ruke sa sklopljenim dlanovima iznad glave, kao da stremite nagore, uz vetar. Potom rasklopite dlanove i raširite ruke iznad glave u stranu, sa dlanovima nagore, kako biste kroz njih upili u sebe moćan energetski tok koji se na vas sliva odozgo i otvara se sjajnom prostranstvu iznad glave.

      Zamislite da se na vas izliva zlatni potok sunčeve energije, ispunjavajući celo vaše telo do poslednje ćelije. Osetićete kako vam se zajedno s tim potokom po celom telu razlivaju zadovoljstvo i radost. Ostanite u tom položaju sve dok vam ono pruža radost i prijatna osećanja, sve dok postoji osećaj da vam kroz telo teče energetski potok. Kada osetite da mir slabi, spustite ruke, otvorite oči (ako su bile zatvorene). Vežba Sunce donosi radost u srcu, dok je napetost nestala. Energetski kanali u vašem telu su se pojačali i načinili pravilan tok.

   Svakodnevno praktikovanje ove vežbe će ubrzati isceljenje od svake bolesti i pomoći da otpočne proces ozdravljenja organizma.

    Kacudžo Niši

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com