Vera Hrustaleva, ruska travarka, ne boluje ni od čega, ne troši novac  na apoteku, ne žali se ni na kakve bolove. Ona ima 70 godina i vreme provodi u svojoj bašti u kojoj za sebe i za druge gaji biljke.

 Vera je  doktor i fitoterapeut. Za vlastito zdravlje prvo zanimanje joj nije bilo mnogo od koristi, pa ga je dopunila ovim drugim. Ona besplatno podučava ljude  kako da iskoriste trave koje imaju u svom komšiluku.

  Jedna od omiljenijih trava joj je pir, pirevina Agropyron repens, za koju kaže da je trava koja naše krvne sudove osveži i očisti od masnoća efikasno kao nijedna druga.

 – To je višegodišnja biljka koja raste  u našim baštama i zagorčava život drugim biljkama jer je veoma  otporna i prilagodljiva – kaže Vera.- Pir je korov ali lekoviti korov.

  Ona travu gaji u jednom delu bašte gde je  korov porastao u lepu i zelenu biljku koju  Vera s vremena na vreme seče, suši i ostavlja za zimu ili tako svežu kuva, pripremajući napitak koji njenom telu donosi zdravlje.

 – Prvenstveno je pir dobar za čistu krv – kaže Vera Hrustaleva. – On je iz naše krvi otklanja otrove koji tu kruže. Doneće veliko zadovoljstvo i sreću pankreasu, jetri, žuči  želucu i crevima, dakle skoro svim unutrašnjim organima.

  Ali pirevina će očistiti i limfu i u potpunosti naš mokraćni sistem od peska i kamenčića.

o Pirevina, korov zlata vredan

o Šest biljaka uralske travarke

 Poljoprivrednike od pirevine boli glava, jer nikko ne mog da se reše  upornog korova. Kada nje koren preseku mašinom ona ga samo tako razmoži po zemlji. Travari  joj se raduju, jer kažu da nema  bolje trave od pira.

 – Pogledajte u prirodi – kaže ona. – Koze  od svih trava najviše vole pir, krave, takodje, konji, sve životinje koje pasu prvo traže pir. Ali pir jedu i mace, jer se tako leče i čuvaju svoje zdravlje. One  se oslobadju od kamena u bubregu jedući pirevinu.

 Trava se bere tokom leta i seče na sitnije delove, ostavlja na hladnom i prozračnom mestu da se osuši.

 Ako je neophodno odmah se može koristiti sveža, što je možda i bolje jer će vas ispuniti hlorofilom. U tom slučaju se  uzmu dve pune kašike sveže isečene trave na što sitnije delove i preliju se sa 2 dl vruće vode. Ostavi se da odstoji 20 minuta i čaj je gotovo za upotrebu. Može vruć, može hladan, nije bitno.

 – Prijatnog je ukusa i očistiće krv i limfu, izbaciće pesak i soli iz  mokraćnih kanala i bubrega i  čovek će uživati u ukusu i olakšanju koje ova biljka donosi – kaže Vera Hrustaleva.

  Budući da pirevina raste i cveta od aprila do oktobra, u tom periodu se ona bere i priprem za zimu. U oktobru se , međutim  vadi koren biljke koji je  takođe lekovit, podjednako kao i stabljika.

 Koren biljke se izvadi, birati što veće, opere se dobro od zemlje, iseče nožem ili makazama na što sitnije delove i ostavi da se suši. Drži se u dobro zatvorenoj tegli.

 Suv koren se priprema tako što se 1 supena kašika prelije sa 3 dl i ostavi  poklopljena da stoji 12 satiu. Pije se tri puta dnevno, pre jela najbolje, po 1 dl tečnosti.

 Bilo bi dobro piti  čak od trave ili od korena mesec dana, a ako je to mnogo, organizam će biti zahvalan i ako mu bar dve nedelje podarite svakodnevno čaj od pirevine.

 – Zapamtite – kaže Vera – svuda oko vas je zdravlje. Samo je pitanje da li ga vi hoćete uzeti. Verujte i  ne budite lenji, i doživećete duboku starost u radost – bez bola.

Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com