Veliki petak je tužan dan za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike. On je sećanje na stradanje Isusa Hrista. Zbog svoje vere, Hirst je najpre izveden pred sud Pontija Pilata, zatim je razapet na krst, mučen a potom skinut i položen u grob.

  Veliki petak se zbog tog čina naziva još i Raspeti petak. To je u svakom slučaju tužan praznik koji nas podseća  kako je jedan čovek stradao za spas sveta – proslavalja se u tišini i skrušenosti.

  Na veliki petak se obavezno posti, ne peva se, ne veseli, ne sluša se muzika, a crkva svoje vernike poziva u  hram drvenim klepetalima,  ne zvonima. Zvona simbolizuju radost i zvoniće  svom radošću na Uskrs. Veliki petak je dan kada se ništa  važno ne radi. Posebno se tog dana ne uzimaju oštri predmeti u ruke, makaze, igle, ekseri I slično.

  Postoji i verovanje da će devojke koje na Veliki petak  uberu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati onoga  za koga će se udati.

Jaja radosti

   Na Veliki petak farbaju se jaja radosti i to je najvažniji posao za sve ukućane. Prvo jaje koje se ofarba trebalo bi da bude crveno, radosno jaje, i ono predstavlja čuvarkuću. Sa njim treba postupati pažljivo jer će ono čuvati kuću i ukućane do narednog Velikog petka i novog farbanja.

  Crveno jaje je radosno i moćno jaje koje brani naš dom od nevolja. Oni koji preferiraju prirodne boje treba da nabave broć, varzilu,  lipov list ili višnje za čuvarkuću . Može i jednostavno da se kupi crvena boja. Za druga jaja i druge boje tu su kantarion, kamilica, lukovina, spanać, list, koren i seme koprive, list dunje, paprike i divlje jabuke oboijiće jaja lepim i prirodnim  bojama.

  Čuvarkuća se čuva da ne pukne tokom bojenja, jer se smatra da to nije dobro.

   Uskršnja čuvarkuća je  moćno jaje koje može da predskaže kakva će nam biti godina. Na dan Uskrsa, kada  će nova čuvarkuća zauzeti počasno mesto,  stara čuvarkuća se uzima i razbija. Ako je jaje celo i bez neprijatnog mirisa – godina koja je pred vama, biće dobra. Ukoliko se oseća neprijatan miris i ako jaje loše izgleda – godina pred vama biće teška.. Stara čuvarkuća se obavezno zakopava ispod  drveta ili žbuna. Bez obzira da li donosi dobre ili manje dobre vesti. Ako nam je jaje baš loše, što se smatra da  nas čeka težak period, onda se jaje može baciti u reku, sa verom da će voda odneti sve loše.

  Prirodne boje

Za farbanje jaja  u svetlije boje, trebalo bi nabaviti bela jaja.  

  Žuta – 3 kašičice kurkume i 2 kašike belog sirćeta stavi se u litar vode.

  Naranžasta – Pomešati 3 kašičice kurkume, malo ( polovina) cvekle, 2 kašike belog sirćeta i kuvati u litar vode.

  Zelena –  Na krupno iseckati spanać ili koprivu i kuvati jaja u toj vodi.

  Svetlo zelena- Jaja se kuvaju u vodi sa žalfijom i zelenim čajem ili u vodi sa žalfijom i  lavandinim cvetovima. Odnos je 2:1 u korist  zelenog čaja i lavandinih cvetova.

  Plava- Crveni kupus ili bobice zove se kuvaju u pola litre vode.

  Braon- Kantarion ( što više)  kuva se u litar vode sa jajima i to tako što se na dno posude stavi kantarion, pa jaja, pa na vrhu opet kantarion. 

  Crvena – Jaja će dobiti jarku crvenu boju ukoliko ih kuvate zajedno sa višnjama, cveklom, ili brusnicom.

  Ružičasta – Izmiksovana jagoda biće odlična  za postizanje ove boje.

  Ljubičasta –  Jaja kuvajte u soku od crnog grožđa. 

  Smeđa-  Dve kašike samlevene kafe pomešajte sa skuvanom, vrućom kafom i dodajte  2 kašike belog sirćeta.

  ŠARE

  Šare na jajima napravićete na starinski način starinskim rekvizitima: listovima biljaka i najlon čarapom.

  o Jaja ukrasite ubranim listovima trave, cvetića, deteline…

  o Zavijte ih u najlonsku čarapu čiji se krajevi vežu

  o Stavite ih u pripremljenu boju i kuvajte 10 minuta

  o Ohladite jaja i namažite uljem da dobiju sjaj

 

Jaja sa salvetama

  o Isecite sa salveta zanimljive detalje

  o Umutite belance i pripremite četkicu

  o Detalj stavite na jaje i premažite belancetom

  o Ostavite preko noći da se osuši

  o Premažite uljem da se sija

Autor: Oblak beli

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba