Da li je vazelin moćna mast koja pomaže u smanjivanju bora dok istovremeno kožu čini mekanom, glatkom i negovanom, kako se može pročitati u ženskim časopisima i na internetu? ili je naftni derivat koji  u većim količinama može  štetiti jer se taloži na jetri koja ne može da ga preradi? Odgovor farmaceuta na ovo pitanje glasi: istinaje negde u sredini.

   Suzana  Miljković sa Farmaceutskog fakulteta  Evropskog univerziteta u Novom Sadu navodi da je u manjim količina  dobar u većim štetan,  jer je vazelin, poput parafina, naftni derivat i samim tim ugljenovodinik koji nije materija koja hrani kožu.

– Vazelin je mast koja zapravo daje privremeni efekat kada ga nanesete na kožu, isto kao i parafinsko ulje: vaša koža izgleda vlažna i mekana. To je zbog toga što vazelin deluje na našu kožu kao celofan. On ne dozvoljava da iz kože isparava vlaga i  zato nam koža izgleda mekana i nežna. Ali, to je efekat koji traje samo dok vazelin  formira  sloj na našoj koži. Čim ga skinemo, naša će koža opet izgledati kao ranije – navodi  Suzana Miljković.

   Vazelin, kao i parafin, ne hrani našu kožu, dakle, on joj daje samo lažan, trenutni sjaj. Ali, u kojoj meri je vazelin dobar i  za koje regije ga možemo koristiti? Na ovo pitanje naša sagovornica ima odgovor:

– Vazelin je odličan za  ispucalu i grubu kožu, kao što su pete, laktovi, kolena – kaže ona –  ili za male površine kože. Nikako ga ne treba kooristiti u velikim količinama, za celu kožu, zato što onda dobijemo  kožu koja ne može da diše i koja ne može da izbacuje toksine iz organizma. Vazelin na većim površinama naše kože tako donosi štetan efekat, na manjim je u redu..

vazelin

   Iako naftni derivati nisu poželjni u kozmetici, u većini krema  upravo se dodaje vazelin kako bi one davale taj trenutni efekat mekoće i izgledalo što duže sveže.

– Kao mast za kožu za lečenje bolesti vodi se računa da je vazelin bez  štetnih materija, dok se kao kozmetičko sredstvo  može provući i sa štetnim sastojcima – kaže naša sagovornica i dodaje da ako se već koristi, onda treba da bude  od pouzdanog proizvođača, sa naznakama da nema štetne materije i, naravno, koristimo ga umereno u manjim količinama.

   O.B.

Skupe kreme

  Da li skupe kreme zaista imaju  vazelina u sebi, zavisi od slučaja do slučaja. a naša sagovornica navodi da kvalitetna krema zavisi od sastojaka koje bi trebalo pažljivo čitati i na osnovu njih odlučivati da li izdvojiti novac za nju ili ne. Komercijalne kreme sadrže najčešće vazelin, parafin, dimetikon (silikonsko ulje) i rafinirana biljna ulja koja nemaju  nikakve hranjive vrednosti.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Glicerin i njegove tajne

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba