Da li je vazelin moćna mast koja pomaže u smanjivanju bora dok istovremeno kožu čini mekanom, glatkom i negovanom, kako se može pročitati u ženskim časopisima i na internetu? ili je naftni derivat koji  u većim količinama može  štetiti jer se taloži na jetri koja ne može da ga preradi? Odgovor farmaceuta na ovo pitanje glasi: istinaje negde u sredini.

   Suzana  Miljković sa Farmaceutskog fakulteta  Evropskog univerziteta u Novom Sadu navodi da je u manjim količina  dobar u većim štetan,  jer je vazelin , poput parafina, naftni derivat i samim tim ugljenovodinik koji nije materija koja hrani kožu.

– Vazelin je mast koja zapravo daje privremeni efekat kada ga nanesete na kožu, isto kao i parafinsko ulje: vaša koža izgleda vlažna i mekana. To je zbog toga što vazelin deluje na našu kožu kao celofan. On ne dozvoljava da iz kože isparava vlaga i  zato nam koža izgleda mekana i nežna. Ali, to je efekat koji traje samo dok vazelin  formira  sloj na našoj koži. Čim ga skinemo, naša će koža opet izgledati kao ranije – navodi  Suzana Miljković.

   Vazelin, kao i parafin, ne hrani našu kožu, dakle, on joj daje samo lažan, trenutni sjaj. U kojoj meri je vazelin dobar i  za koje regije ga možemo koristiti. Na ovo pitanje naša sagovornica ima odgovor:

– Vazelin je odličan za  ispucalu i grubu kožu, kao što su pete, laktovi, kolena – kaže ona –  ili za male površine kože. Nikako ga ne treba kooristiti u velikim količinama, za celu kožu, zato što onda dobijemo  kožu koja ne može da diše i koja ne može da izbacuje toksine iz organizma. Vazelin na većim površinama naše kože tako donosi štetan efekat, na manjim je u redu..

vazelin

   Iako naftni derivati nisu poželjni u kozmetici, u većini krema  upravo se dodaje vazelin kako bi one davale taj trenutni efekat mekoće i izgledalo što duže sveže.

– Kao mast za kožu za lečenje bolesti vodi se računa da je vazelin bez  štetnih materija, dok se kao kozmetičko sredstvo  može provući i sa štetnim sastojcima – kaže naša sagovornica i dodaje da ako se već koristi, onda treba da bude  od pouzdanog proizvođača, sa naznakama da nema štetne materije i, naravno, koristimo ga umereno u manjim količinama.

   O.B.

Skupe kreme

  Da li skupe kreme zaista imaju  vazelina u sebi, zavisi od slučaja do slučaja. a naša sagovornica navodi da kvalitetna krema zavisi od sastojaka koje bi trebalo pažljivo čitati i na osnovu njih odlučivati da li izdvojiti novac za nju ili ne. Komercijalne kreme sadrže najčešće vazelin, parafin, dimetikon (silikonsko ulje) i rafinirana biljna ulja koja nemaju  nikakve hranjive vrednosti.

Vidi još: Glicerin i njegove tajne

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com

Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu.

close

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com