Uskršnja čuvarkuća je glavno jaje među uskršnjim jajima. To je prvo jaje koje se pripremamo da obojimo i mora biti crvene boje.

   To jaje će  čuvati našu  kuću cele godine, do sledećeg Uskrsa.  Zato se i zove uskršnja čuvarkuća, stražar, strašnik ili krstaš. Crveno jaje brani od bolesti i svakog zla. Boji se u kupovnoj crvenoj ili se ona pravi na prirordan način od  broća, varzile, kuvane  lipovine ili višanja.

 U narodu se smatra da nije dobro da čuvarkuća pukne dok se farba jer to može da donese nesreću.

Moćan stražar

 Uskršnja čuvarkuća je veoma važno i moćno jaje koje može da predskaže kakva će nam biti godina.  Na dan Uskrsa, kada  će nova čuvarkuća zauzeti počasno mesto,  stara čuvarkuća se uzima i razbija. Ako je jaje celo i bez neprijatnog mirisa – godina koja je pred vama, biće dobra. Ukoliko se oseća neprijatan miris i ako jaje loše izgleda – godina vam baš neće biti sjajna. Stara čuvarkuća se obavezno zakopava ispod  drveta ili žbuna. Bez obzira da li donosi dobre ili manje dobre vesti. Ako nam je jaje baš loše, što se smatra da  nas čeka težak period, onda se jaje može baciti u reku, sa verom da će voda odneti sve loše.

  Zakopavanje ljuske jajeta u zemlju ima dobru stranu za biljke koje tako crpe kalcijum iz jajeta.

   Za Uskrs se pojede dosta jaja, pa ljuske ne bi trebalo baciti u đubre . Svaki put kada pojedete  jaje, odložite ljusku  u neku posudu, gde će se osušiti. Ali prethodno operite ljusku da vam se ne bi usmrdela, ako dugo stoji. Kada se ljuske osuše  sameljite ih u blenderu da postanu prah. Pomešano sa  humusom, biće to odlično đubrivo za biljke.   

Kalcijum za biljke

  Poslužiće vam kao najbolji prirodni dodatak biljakama kojima nedostaje kalcijum.

Zapravo, svaka biljka voli kalcijum, pa prilikom presadnje, stavite u rupu  djubrivo od jaja. Kasnije, kada biljka poraste, možete dodavati prah od izmrvljenih ljuski od jaja kao prihranu biljaka. Ako tome dodate i talog od kafe, biljke će vam sigurno biti zahvalne, jer kafa sadrži azot.

  Posebnu potrebu za kalcijumom imaju  paradajz, paprika, plavi patliđžan i slično, pa  za one “ domaćine“ koji imaju baštu – ljuske od jajeta su itekako važne. Bez kalcijuma ovo povrće  dobije tamne fleke po plodu koje se šire koncentiričnim krugovima. Nedostatak kalcijuma kod paradajza, paprika, patlidžana i drugog povrća naziva se vršna trulež ploda. Ako prilikom sadnje stavite izmrvljene ljuske od jaja u rupu gde ste zasadili ovo povrće – sigurno je da ćete dobiti lepe plodove bez mrlja i fleka.

  Ljuske od jaja su odlična brana od puževa. Ako ih baš imate dosta, usitnite ih ali ne previše sitno i  stavite oko biljaka koje puževi napadaju. Neće ih više grickati.

                                            O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Vidi još Magična so napravljena na veliki četvrtak

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com