Hristos vaskrese. Na Vaskrs ili Uskrs, ispravno je i jedno i drugo, najradosniji hrišćanski praznik, treba odgovoriti: Vaistinu vaskrese.

   To je dan kada se Isus Hrist, koga je zbog vere Pontije Pilat razapeo na krst – vratio u život. Zbog toga je u hrišćanstvu Uskrs najradosniji praznik.

   Danas ćemo se kucati svojim vedro ofarbanim jajima, radovati se i slušati crkvena zvona koja će pozivati vernike  da dođu u hram. Posle crkvene službe, domaćin bi trebalo da okadi dom i ukućane

uskr ili vaskrs, hristos se rodi, srećan prtaznik

   Jaje simoblizuje novi početak, pa ćemo ujutru , posle tucanja jaja, pojesti ona koja su polomljena, uz radost i osmeh. Mnogo se običaja u Srbiji zadržalo za Uskrs. Pa je lepo negovati ih i tako im produžavati život.  Na primer, treba za Vaskrs ustati rano, i otići na spavanje pre ponoći da ne bismo bili pospani cele godine. Bere se dren i njime se simbolično udaraju deca, kako bi bila zdrava. Negde se deci protrljaju obrazi crvenim jajetom da bi bila rumena ( zdrava).

     Danas ćemo  uzeti staru čuvarkuću, razbiti je i pogledati kakva nas godina čeka. Ako je jaje zdravo i bez mirisa – smeši  nam se  velika radost i blagostanje, ako nije, onda ćemo imati nekih problema i takvo jaje valja bacit u reku – da voda sve odnese.

   Čuvarkuću koja je dobra zakopaćemo u dvorište ili u saksiju ili u parku negde. Novu čuvarkuću ćemo staviti na počasno, sigurno mesto odakle će nas čuvati cele godine.

Svima srećan Uskrs. Hristos se rodi.

Oblak beli

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com