Kao svetionik u panonskoj žitnici  – svetli  neugasivim sjajem tvrđava Bač, ispisujući svoju novu istoriju i kazujući staru.

  Bila je najvažnija građevina u  ravnici kroz koju su u prošlosti tutnjali Skordisci, Dačani, Huni, Goti, Ostrogoti i drugi osvajači na svojim brzim konjima, u potrazi za novom zemljom i bogatstvima, a nema sumnje da je Bač bio bogat grad, koji je privlačio pažnju. Istoričari su  zabeležili da ga je  prvi put spomenuo vizantijski car Justinijan u svom pismu iz  535.godine.

   Bač sanjaju da osvoje, nekima to uspeva, poput Avara, drugi ga grade i ulepšavaju kao vladari Arpadovići kada je bio i sedište biskupije.

   Privlačan, Bač mami svetske putnike, pa arapski geograf  Idrizi 1154. gоdinе ucrtava Bač u svoju kаrtu svеtа, to i potvrđuje zapisom: „Bаč је glаsоvitо mеstо, kојеg ubrајајu mеđu оstаlе vеlikе grаdоvе. Тu sе nаlаzе piјаcе, trgоvаčkе rаdnjе, zаnаtliје i grčki nаučnici… Žitо је pаk јеftinо, јеr sе mоžе nаći u izоbilјu…“

 I danas to magično žito  talasa obale panonske ravnice, dajući ljudima sigurnost i izobilje.

 U vreme kada će nastati moćna tvrđava, Bač je bio u vlasti susedne države Ugarske, čiji je vladar, u to vreme bio Karlo Anžujski. Uznemiren zbog silnog  srpskog kralja, a zatimi cara Dušana, čija se država vrtoglavo širila,  Karlo Robert Anžujski odlučuje da se na granici njegovog krajevstva podigne tvrđava kao odbrana od napada. Nastala je između 1338. i 1342. godine i bila je bez sumnje veličanstven simbol kraljevstva i snažan odbrambeni  zid koji je odbijao neprijatelje.

   Na oko neosvojiva tvrđava sa don-žon kulom kraj rezidencijlne palate, i na uglavoima pet isturenih kula povezanih  bedemom  visine 12 metara, širine 2,5 sa kojih se pratilo sve u ravanici. Dograđivana i dorađivana  kroz minule vekove da bi u 15.veku Bač „ stasao“ u neosvojivu tvrđavu koju je štitio vodeni jarak sproveden od meandara reke Mostange.

  Palisadama ograđeno podgrađe  bilo je prva zona u koju se ulazilo  preko mosta i kroz ulaznu kulu sa kapijom. U severozapadnom delu meandra, na ostrvu, bio je smešten utvrđeni zamak, do koga se stizalo kroz izdvojeni barbakan, sa svih strana okruženog vodom. Onaj ko je bio u tom zamku mogao je mirno da spava.

     Celo utvrđenje raspolagalo je 8.700 metara kvadratnih dok je osnova  tvrđave, površine 5.600 metara kvadratnih u obliku trapezoida i prilagođena terenu.

   Unutar utvrđenja, osim rezidencije, smešteni su  razni objekti, bunari, žitne jame. Graditelji su insistirali na estetici  pa sve objekte unutar tvrđave krasi  dekorativni kamen u gotičkom stilu. 

  Posle Mohačke bitke 1526.godine Bač pada u turske ruke.

  Najveća nesreća zadesiće je tokom Rakocijevog ustanka (1703 – 1711), kada  je proterana osmanlijska  vlast sa teritorija kraljevine Ugarske. Tada će biti minirana i napuštena.

  Ali, na našu sreću, preživela je tvrđava, dočekavši svoje najlepše dane: rekonstrukciju i vidanje starih rana.   

  Najbolje očuvana srednjovekovna tvrđava u Vojvodini,  rekonstruisana sredstvima EU i Vlade Srbije, postaje polako jedna od najlepših u državi. Zaslužila je da se podmladi, ulepša i da uživa u  pogledima turista i pričama turističkih vodiča kako je to nekada bilo.

   Balkan City Magazine

Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba