Trnjina  (Prunus spinosa)  je savršenstvo od lekovitosti. I plod, i cvet, i list i kora, pa čak i koren su lekovit.  Šta god da uzmete od nje – daće samo dobro. Neverovatna biljka.

   Raširila se svuda, ima je na svim kontinentima ali izgleda da čovek na nju zaboravlja sve više. Trnjinu je gotovo prekrio veo zaborava i samo se retki sećaju, možda, pekmeza u detinjstvu, crnih bobica na planinarenju ili priča roditelja.  Od kraja do kraja nosi različite nazive: crni trn, divlja šljiva, drača, gloginja, grmulja, trnavka ali je svuda ista- lekovita, ukusna, neobična.

   Kod nas dozreva na jesene – kada se beru čarobne bobice zdravlja.

   Plod je okrugla, gotovo crna koštunica, velika oko jedan centimetar.  Sazreva kad počnu mrazevi a često joj opadne lišće i modri plodovi ostanu uočljivi. Neverovatna je slika kada sneg prekrije  tamnoplave bobice.

   Ukus je jedinstven. Sladak i kiseo i pomalo opor. Kiseo jer ima mnogo vitamina C, oko 200 mg, sladak zbog 5 do 6 odsto invertnog šećera, opor zbog sadržaja pektina  i tanina.

   U listovima takođe ima mnogo vitamina C oko 200 mg zbog čega se koristi kao  zamena za ruski čaj.

  Trnjina se bere dok je bobica još čvrsta, jedra, pre nego što postane mekana i pre slane i mraza. Kora trnjine se guli u jesen, kad se i plod bere. Trnjine se suše, na  prozračnom, tamnom mestu ili se od njih odmah pravi džem, pekmez, sok.

  Od cvetova se priprema čaj koji ima laksativna i diuretička svojstva, dok plodovi služe za pripremu napitka koji čisti krv i pomaže kod bolesti urinarnog trakta.

divlje voće

 Uvarak od trnjine je efikasan kod ispiranja usne duplje kod upale desni.

  Ova bobica pomaže kod grčeva u crevima i želucu, za čišćenje krvi, jačanje organizma. Koriste se još i za bolji apetit, kod osipa na koži, kod katara pošto rastvara sluz i pospešuje mokrenje.

  Kora  i plodvi snižavaju temperaturu.

 Kora može da se osuši, samelje i da služi kao prašak za pranje zuba.

 Trnjina se vekovima koristila kod proliva, zatvora, žutice, krvarenja iz nosa,  bolesti usta, bolesti bubrega i mokraćne bešike, protiv uvećanja prostate, dizenterije, ospi i znojenja.

  U srpskoj tradiciji, od trnjina se pravio pekmez, džem, kompot, sušila se za zimu.

  Pekmez od plodova je dragocen i posebno se preporučuje deci koja nemaju urednu stolicu.

 Čaj od korena se koristi  za lečenje groznice.

 Ako se na jesen zadesite u prirodi, obratite pažnju. Možda ćete negde na obodu šume, pored puta, i ograda, na osunčanim proplancima ugledati ovaj žbun. Ukoliko se to dogodi, smatrajte se  srećnikom koji je taj dar prirode nečim zaslužio.

                                                 B.Vukanović

Marmelada  od  trnjina

Čiste trnjine 1 kg staviti u širu posudu i pustiti da odstoje u vodi preko noći. Sledeći dan odliti vodu, pa preliti sa 2,5 dl vina  i 1,25 dl vode. Staviti na vatru uz neprestano mešanje. Kuvati dok plodovi ne omekšaju. Pustiti da se masa malo ohladi, a zatim je propasirati kroz sito. Izmeriti dobijenu kašu, onda na svakih 500 g kaše dodati 1,25 dl  vina i 200 g šećera, pa ponovno sve zajedno kuvati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta marmelada.Još  toplu, uliti u čiste zagrejane tegle. Kada se ohladi povezati s dvostrukim celofanom i čuvati na hladnom i mračnom mestu.

Uvarak

Trnjine(10 g) se preliju sa 2 dl mlake vode i zatim zagreju do tačke klljučanja. Prokuvaju se vrlo kratko, svega nekoliko minuta i procede.

Za jačanje desni

Kora trnjine se posebno koristi za jačanje desni i gleđi. Osušena kora se potpuno usitni, a zatim se spremi u staklenu posudu i dobro zatvori. Potrebno je svake večeri  naneti malo te smese na vlažnu četkicu i dobro istrljati zubno meso.

Liker

Uzeti 250g trnjina, oprati i ostaviti da se suše. Povaditi im koštice i samleti. Dodati 1l rakije. Ostaviti da stoji pet nedelja i povremeno mešati. Nakon tog perioda, procediti ih i dodati 750g šćera.

Sok

Ubrati 3kg trnjina, obariti u 3l vode. Propasirati kroz sitnu rešetku. Propasirano vratiti u lonac, dodati vode do 7l i 750g šećera. Kad se prokuva vruć sok sipati u staklene flaše i umotati u ćebe. Ostaviti dok se ne ohladi.

Gvozdeno vino

U balon od 10 l nasuti oko 5kg trnjina i doliti vodu do vrha. Promućkati svaki dan, 7-10 dana. Procediti kroz gazu, dodati konzervans i sipati u flaše pa ih hermetički zatvoriti.

Vidi još:Plod koji mrzi plastiku

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba