Trnjina  (Prunus spinosa)  je savršenstvo od lekovitosti. I plod, i cvet, i list i kora, pa čak i koren su lekovit.  Šta god da uzmete od nje – daće samo dobro. Neverovatna biljka.

   Raširila se svuda, ima je na svim kontinentima ali izgleda da čovek na nju zaboravlja sve više. Trnjinu je gotovo prekrio veo zaborava i samo se retki sećaju, možda, pekmeza u detinjstvu, crnih bobica na planinarenju ili priča roditelja.  Od kraja do kraja nosi različite nazive: crni trn, divlja šljiva, drača, gloginja, grmulja, trnavka ali je svuda ista- lekovita, ukusna, neobična.

   Kod nas dozreva na jesene (Prunus spinosa) – kada se beru čarobne bobice zdravlja.

trnjina divlje voće za gvozdeno zdavlje

   Plod je okrugla, gotovo crna koštunica, velika oko jedan centimetar.  Sazreva kad počnu mrazevi a često joj opadne lišće i modri plodovi ostanu uočljivi. Neverovatna je slika kada sneg prekrije  tamnoplave bobice.

   Ukus je jedinstven. Sladak i kiseo i pomalo opor. Kiseo jer ima mnogo vitamina C, oko 200 mg, sladak zbog 5 do 6 odsto invertnog šećera, opor zbog sadržaja pektina  i tanina.

   U listovima takođe ima mnogo vitamina C oko 200 mg zbog čega se koristi kao  zamena za ruski čaj.

  Trnjina se bere dok je bobica još čvrsta, jedra, pre nego što postane mekana i pre slane i mraza. Kora trnjine se guli u jesen, kad se i plod bere. Trnjine se suše, na  prozračnom, tamnom mestu ili se od njih odmah pravi džem, pekmez, sok.

  Od cvetova se priprema čaj koji ima laksativna i diuretička svojstva, dok plodovi služe za pripremu napitka koji čisti krv i pomaže kod bolesti urinarnog trakta.

divlje voće

 Uvarak od trnjine je efikasan kod ispiranja usne duplje kod upale desni.

  Ova bobica pomaže kod grčeva u crevima i želucu, za čišćenje krvi, jačanje organizma. Koriste se još i za bolji apetit, kod osipa na koži, kod katara pošto rastvara sluz i pospešuje mokrenje.

  Kora  i plodvi snižavaju temperaturu.

 Kora može da se osuši, samelje i da služi kao prašak za pranje zuba.

 Trnjina se vekovima koristila kod proliva, zatvora, žutice, krvarenja iz nosa,  bolesti usta, bolesti bubrega i mokraćne bešike, protiv uvećanja prostate, dizenterije, ospi i znojenja.

  U srpskoj tradiciji, od trnjina se pravio pekmez, džem, kompot, sušila se za zimu.

  Pekmez od plodova je dragocen i posebno se preporučuje deci koja nemaju urednu stolicu.

 Čaj od korena se koristi  za lečenje groznice.

 Ako se na jesen zadesite u prirodi, obratite pažnju. Možda ćete negde na obodu šume, pored puta, i ograda, na osunčanim proplancima ugledati ovaj žbun. Ukoliko se to zadesi, smatrajte se  srećnikom koji je taj dar prirode nečim zaslužio.

                                                 O.B.

Marmelada  od  trnjina

1 kg  trnjina

1 l vina

250 g šećera

Čiste trnjine staviti u širu posudu i pustiti da odstoje u vodi preko noći. Sledeći dan odliti vodu, pa preliti sa 2,5 dl vina  i 1,25 dl vode. Staviti na vatru uz neprestano mešanje. Kuvati dok plodovi ne omekšaju. Pustiti da se masa malo ohladi, a zatim je propasirati kroz sito. Izmeriti dobijenu kašu, onda na svakih 500 g kaše dodati 1,25 dl  vina i 200 g šećera, pa ponovno sve zajedno kuvati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta marmelada.

Još  toplu, uliti u čiste zagrejane tegle. Kada se ohladi povezati s dvostrukim celofanom i čuvati na hladnom i mračnom mestu.

Uvarak

10 g suvih trnjina

2 dl vode

Trnjine se preliju mlakom vodom i zatim zagreju do tačke klljučanja. Prokuvaju se vrlo kratko, svega nekoliko minuta i procede.

Za jačanje desni

Kora trnjine se posebno koristi za jačanje desni i gleđi. Osušena kora se potpuno usitni, a zatim se spremi u staklenu posudu i dobro zatvori. Potrebno je svake večeri  naneti malo te smese na vlažnu četkicu i dobro istrljati zubno meso.

Liker

Uzeti 250g trnjina, oprati i ostaviti da se suše. Povaditi im koštice i samleti. Dodati 1l rakije. Ostaviti da stoji pet nedelja i povremeno mešati. Nakon tog perioda, procediti ih i dodati 750g šćera.

Sok

Ubrati 3kg trnjina, obariti u 3l vode. Propasirati kroz sitnu rešetku. Propasirano vratiti u lonac, dodati vode do 7l i 750g šećera. Kad se prokuva vruć sok sipati u staklene flaše i umotati u ćebe. Ostaviti dok se ne ohladi.

Gvozdeno vino

U balon od 10 l nasuti oko 5kg trnjina i doliti vodu do vrha. Promućkati svaki dan, 7-10 dana. Procediti kroz gazu, dodati konzervans i sipati u flaše pa ih hermetički zatvoriti.

Vidi još:Plod koji mrzi plastiku

Prijavi se za besplatne tekstove

žena u džuingli

close
Prijavi se za besplatne tekstove
San

Ko čita, lepše živi