Temperatura koja ide do 38 stepeni Celzijusovih je korisna temperatura i ne treba je obarati jer se ona smatra odbrambenom reakcijom organizma. Čak ima i svoje dobre strane tako što deluje nepovoljno na razvoj bakterija i virusa, poboljšava cirkulaciju krvi, ubrzava razmenu materija, stimuliše rad žlezda sa unutrašnjim  lučenjem, a na kraju, kako navodi američki doktor Džejms Djuk u knjizi „ Zelena apoteka”, ona je dokaz da  je u toku isceljenje jer  se organizam na taj način bori protiv infekcija. Naravno, temperaturu od 39  stepeni Celzijusovih treba obarati, a sa onom od 40  i više ne treba se igrati, već se odmah obratiti lekaru.

  Kod povišene temperature konvencionalna medicina  prepisuje   obično aspirin, andol i slično, savetujući mirovanje i utopljavanje.

  Narodna i alternativna medicina imaju  čitavu paletu  prirodnih produkata koji se upotrebljavaju za snižavanje temperature čak i u  slučaju kada je ona prešla 40 stepeni Celzijusovih. Tada se, kako navodi dr Vlastimir Nikolić, autor knjige „ Lečenje prirodnom medicinom”, preporučuje uzimanje sveže, nezgrušane šaranove krvi.  Odrasli sa temperaturom od 40 pa naviše, treba da uzmu dve kafene kašičice šaranove krvi, a deca jednu. Zatim se, navodi on, šaran izgnječi, pomeša sa malo pšeničnog brašna, raširi na masnom papiru i stavi na grudi. Ova obloga, temperaturu brzo snižava, zbog čega je treba meriti na svakih 15 – 20 minuta. Recept sa šaranom se najčešće koristi kod temperature izazavane upalom pluća i može se primeti samo dva puta dnevno, pritom, izbegavajući stavljanje obloge u predelu srca.

   Odličan recept za vruću glavu jeste i voda iz sojinog sira koja se pomeša sa  malo belog brašna i stavi na kožu. Obloga se menja na svaka 2 – 3 sata. Isto se može uraditi i sa sojom u zrnu koja se potope u vodu da nabubre, a zatim se izgnječe i stavi direktno na kožu.

  Poznato je da su bilo koje hlorofilne obloge  izuzetno efikasne: listovi kupusa, blitve, zelja, spanaća, bokvice, maslačka, štagod se nađe u kući a da je zelene boje može poslužiti za obaranje temperature.

  Takođe, izuzetno dobar efekat imaju i istrugana rotkva ili krompir.

  Efikasno je i samleveno goveđe  meso i to, što masnije to bolje.

  Tu su i hladne obloge ili led za stopala i noge, zatim obloge od sirećeta.

  Tuširanje mlakom vodom može takođe sniziti temperaturu ili još bolje kupanje u kadi vodom od 27 do 33 stepena Celzijusova. Sunđerom se nanosi voda na kožu i pušta da polako isparava, hladeći je postepeno i prirodno.

PREDLAŽEMO

Travari pomažu

   Temperaturu može da skine i alkohol ( 70 procenata) i ljuta rakija, ali tu treba voditi računa  i alkohol ne utrljavati u kožu jer  pacijent može da se – opije.

  Salicilna kiselina koje ima u kori bele vrbe, medunike, zimzelena,  breze, a iz koje se pravi aspirin – takodje je odlična za obaranje temperature.

 Prirodnjaci predlažu kombinaciju zove i pitome nane, ili  vrbe i pitome nane, ili odvojeno, svejedno, tek ove biljke će smanjiti temperaturu i doprineti da ne dođe do dehidracije organizma. Uz čajeve, ipak, trebalo bi piti vodu jer ona hladi telo.

Irina Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com