Tamjan poznajemo kao mirišljavu smolu kojom crkveni oci osveštavaju prostor, teraju zle duhove i nečastive sile. Ali ova artomatična smola koja se dobija od azijskog i afričkog  drveta bosvelia, koristi se i danas kod raznih naroda kao lek.

   Narodi na Bliskom istoku upotrebljavaju  tamjan za lečenje bolesti usne duplje, u Indiji njime leče artritis, zaceljuju rane, leče hormonalne poremećaje. Generalno, širom planete tamjan bije glas da  uništava  mikroorganizme. Na našim područjima koristi se u narodnoj medicini kao lek za probleme sa bubrezima i bešikom.

   Najpoznatiji je recept sa tamjanom kojim se rastvara kamen u bubregu. Prema ovom receptu, nabavi se komad belog tamjana, koji se razbije čekićem na sitne komadiće.

   Komadić tamjana se zatim stavi u parče  sredine od hleba i proguta. Ili se stavi duboko u grlo i proguta sa vodom ili bilo kojim drugim pićem.  Važno je da se ne dodiruju tamjan i zubi jer se mogu oštetiti zubi.

   Narednih pet dana, na prazan stomak, uzima se tamjan. Toliko je, prema  iskustvu, potrebno vremena da on rastvori kamen u bubregu i da ga zatim organizam izbaci. Ukoliko  se ništa ne dogodi za pet dana i kamen, razbijen na komadice, ne krene iz organizma mokraćnim kanalima, kura se nastavlja još pet dana.

   Sa tamjanom treba biti veoma oprezan budući da može da pokrene i poveći kamen. Zato se koristi samo za izbacivanje manjih.

   Tamjan je lekovita smola koja daje povoljne rezultate kod drugih bolesti. Aktivni lekoviti sastojci tamjana su seskviterpeni ugljovodonici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline koje imaju antiupalno delovanje.

tamjan jači od kamena u bubregu

  On smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih sudova, ublažuje artritis. U aromaterapiji tamjan se koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Masaža i kupka sa uljem od tamjana mogu da pomognu kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih kanala.

   Može se koristiti tamjanovo ulje koje pozitivno deluje na disajne puteve i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.

Smatra se da tamjan može da pomogne i kod hrkanja, tako što se uljem tamjana mažu vrat, grudi i područje oko nosa.

Ovo mirisno ulje ima regenerativno dejstvo na kožu, cenjeno je u kozmetici zbog prirodnog lifting efekta i korekcije bora. 

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Kad kocka leda daje zdravlje

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba