Tamjan poznajemo kao mirišljavu smolu kojom crkveni oci osveštavaju prostor, teraju zle duhove i nečastive sile. Ali ova artomatična smola koja se dobija od azijskog i afričkog  drveta bosvelia, koristi se i danas kod raznih naroda kao lek.

   Narodi na Bliskom istoku upotrebljavaju  tamjan za lečenje bolesti usne duplje, u Indiji njime leče artritis, zaceljuju rane, leče hormonalne poremećaje. Generalno, širom planete tamjan bije glas da  uništava  mikroorganizme. Na našim područjima koristi se u narodnoj medicini kao lek za probleme sa bubrezima i bešikom.

tamjan

   Najpoznatiji je recept sa tamjanom kojim se rastvara kamen u bubregu. Prema ovom receptu, nabavi se komad belog tamjana, koji se razbije čekićem na sitne komadiće.

   Komadić tamjana se zatim stavi u parče  sredine od hleba i proguta. Ili se stavi duboko u grlo i proguta sa vodom ili bilo kojim drugim pićem.  Važno je da se ne dodiruju tamjan i zubi jer se mogu oštetiti zubi.

   Narednih pet dana, na prazan stomak, uzima se tamjan. Toliko je, prema  iskustvu, potrebno vremena da on rastvori kamen u bubregu i da ga zatim organizam izbaci. Ukoliko  se ništa ne dogodi za pet dana i kamen, razbijen na komadice, ne krene iz organizma mokraćnim kanalima, kura se nastavlja još pet dana.

   Sa tamjanom treba biti veoma oprezan budući da može da pokrene i poveći kamen. Zato se koristi samo za izbacivanje manjih.

   Tamjan je lekovita smola koja daje povoljne rezultate kod drugih bolesti. Aktivni lekoviti sastojci tamjana su seskviterpeni ugljovodonici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline koje imaju antiupalno delovanje.

tamjan

  On smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih sudova, ublažuje artritis. U aromaterapiji tamjan se koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Masaža i kupka sa uljem od tamjana mogu da pomognu kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih kanala.

   Može se koristiti tamjanovo ulje koje pozitivno deluje na disajne puteve i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.

Smatra se da tamjan može da pomogne i kod hrkanja, tako što se uljem tamjana mažu vrat, grudi i područje oko nosa.

Ovo mirisno ulje ima regenerativno dejstvo na kožu, cenjeno je u kozmetici zbog prirodnog lifting efekta i korekcije bora. 

O.B.

Vidi još: Kad kocka leda daje zdravlje

Prijavi se za besplatne tekstove

žena u džuingli

close
Prijavi se za besplatne tekstove
San

Ko čita, lepše živi