Smrčak (Morchella conica) je pečurka koja muškarce penje na sedmo nebo. Mala, zgužvana  pečurkica koja raste na proplancima i po šumarcima listopadnih šuma jedan je od najsnažnijih afrodizijaka koji se mogu naći u našoj flori. Od sto, dvesta grama suvog smrčka, koliko je preporučljivo da se uzima, muškarci se osećaju poletno i “ sa krilima“ ceo dan, ili još bolje – celu noć.

  Da je smrčak jedan od najjačih afrodizijaka, tvrde travari koji su ga naravno probali i uverili se u njegovu delotvornost.

– Baš zbog tih karakteristika dragocenih za mušku polnost, smrčak je veoma cenjen i tražen – govorio je lazarevački travar Živko Bartulin, nažalost, danas pokojni, koji je ovu pečurku brao u maju i to sa posebnom predanošću jer je smrčak veoma retka pečurka kod nas. Raste u brdoskoplaninskim predelima i svaki se travar veoma obraduje kada je pronađe. Živko je brao u užičkom kraju.

smrčak kao afrodizijak

  Mala, pečurka šupljikave teksture koja čini muškarce srećnim, međutim, ne sme da se jede sirova jer je tada blago otrovna. Zapravo, oprezno je govorio travar Živko Bartulin, bolje bi bilo reći da nije jestiva sirova. Čovek svakako ne bi umro ni od veće količine smrčka kad bi je pojeo, ali mu svakako ne bi bilo dobro – upozoravao je Bartulin.

Kada se jede sirov, smrčak može da izazove neprijatnosti u organizmu. Obično se suši jer ima termolabilnih otrova koji se tada izgube. Smrčak je čudotvorna pečurka jer je jako dobar za suzbijanje karcinoma, kao i svaka druga pečurka koja ima  blage otrove. Ta saznanja, narvno, nemaju naučnu pozadinu, ali imaju praktičnu, travarsku, zbog čega je ovaj travar govorio da oni koji imaju karcinom treba da potraže ovu pečurku.

  Ko želi da proba neobičnu pečurku smrčak obavezno neka je kupi osušenu od proverenih travara. Nije preporučljivo da se smrčak  traži i bere po šumi pošto može da se pomeša sa nekom srodnom vrstom ili dvojnicom.

   Koliko je smrčak cenjena i tražena pečurka ( kod nas rastu tri roda smrčaka) najbolje svedoči podatak da mu je cena na tržištu 600 evra. Toliko se, naime, prodaje kilogram osušenog smrčka.

smrčak afrodizijak za muškarce

  Lekovit, zdrav, sa afrodizijačkim moćima smrčak je poželjna hrana na našem stolu. Najukusniji je kada se pomeša sa nekim varivom, i dobro začini, jer smrčak nije baš  preterano ukusna hrana, pa što jači začini to bolji ukus.

Ali pre nego što krenete da je “ kitite“ začinima, obavezno je znati kako se suve pečurke pripremaju. Osnovno pravilo je da se one najpre rehidriraju potapanjem u vodu, a zatim dinstaju sa povrćem. Najgore ih je pržiti jer su tada prilično teške za gutanje. Neukusne. Pečurku smrčak ne treba mnogo jesti. Najviše 200 grama, jer kao i sve ostale pečurke imaju  hitin ( mineral) koji je teško probavljiv. Trebalo bi ga uzimati između jela, baš kao što se preporučuju da se uzimaju svi preparati od pečuraka. Želudac tada apsorbuje sve vredne sastojke i posle par sati muškarci mogu da stupe u akciju. Travari kažu, apsolutno izvesnu.

N.Đ.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com