Smokva je drvo iz raja izašlo. I bukvalno, jer se stablo smokve, po Bibliji  našlo u rajskom vrtu. Staro koliko i ljudska civilizacija, inspiracija najvećim umetnicima, poštovano je kao voće koje daje mladost i leči, kako su verovali stari narodi.

  Proslavila se i kao voće koje je koristila po lepoti čuvena egipatska krajica Kleopatra. Bila joj je omiljena poslastica, sveža i suva, ali je koristila i listove smokve kao kozmetičko sredstvo.Tu farmaceutsku tajnu odala nam je Ljiljana Živadinović, farmaceut koja je kao poslednja generacija studenata slušala predavanja Jovana Tucakova.

  – Smokva je čudesno drvo, ona je čarobnjak za kožu i Kleopatra je to znala-rekla nam je Ljiljana Živadinović.- Sveže smokve, posebno ljubičaste su odličan izvor polifenolnih antioksidanata i flavonoida, imaju i visok nivo vitamina A, E, K koji pomažu da se iz organizma izbace slobodni radikali, čime štite organizam od oštećenja i infekcija. Sveže, kao i suve smokve sadrže značajne nivoe vitamina B kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotenska kiselina.Sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima smokve je tri puta veća nego u svežim. Zato su suve smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za mišiće, krvne sudove i nervne ćelije.

   Plinije Stariji smatrao je da su smokve čudesno moćne: „Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i briše bore da izgledaju mlađe”, zapisao je.

   U krajevima gde raste smokva ljudi su njen list koirstili za  otklanjanje svih nepravilnosti na koži. Mlečna tečnost iz njenog lista tradicionalno se u tim krajevima stavlja na fleke, pege, keratoze, bubuljice, ekcem, psorijazu… Od smokvinog lista( hladno ceđenog ulja kukuruznih klica i hajdučke trave) prave se prirodni sapuni za kožu, kreme za  kožu, antiridi i eliksiri.

   Listovi smokve su jestivi i izuzetno zdravi za organizam. Pokazalo se da imaju antidijabetsko delovanje, da snižavaju trigliceride u krvi, održavaju kosti u dobrom stanju, pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska. Još su dragoceni pomagači kod čira, hemoroida, zatvora, bronhitisa. Smokvini listovi deluju kompleksno, regulišu sve funkcije organizma, normalizuju metabolizam i nivo insulina, pa se preporučuje dijabetičarima i osobama sa povišenom telesnom težinom, kao preventiva za održavanje dobrog zdravlja.

  Naša sagovornica savetuje čitaoce našeg portala kako da iskoriste smokvine listove i sami naprave tinkturu od smokvinog lišća i ledene kocke za tuširanje lica i vrata:

  Ubrati 20 listova smokvinog lista, oprati, staviti u vodu i kuvati pola sata. Zatim ohladiti, procediti. Staviti u staklenu flašu i piti dva puta dnevno po tri kašike ili stavljati na lice i vrat. Deo sipati u kesice za led, zalediti i tuširati lice.

Brussels, Belgium – July 26, 2012: Adam and Eve eating the Forbidden Fruit in the Garden of Eden on a stained glass window in the cathedral of Brussels.

  Plod smokve stimulišu plodnost.Dobro opranu staklenu teglu napuniti suvim smokvama i preliti maslinovim uljem do vrha.Dobro zatvoriti teglu i ostaviti da odstoji četrdeset dana. Svaki dan ujutru na prazan stomak pojesti po dve smokve.

   Pokazalo se da ovako pripremljene smokve utiču na nivo hormona FSH u organizmu. Kod žena FSH, zajedno sa LH, podstiče rast i sazrevanje Grafovog folikula u jajniku. Kod muškaraca FSH povećava proizvodnju androgena, proteina neophodnog u spermatogenezi.

                                   O.B

Vidi još: Narodna verovanja ili simbolika koja ima smisla

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com