Smilje biljka mladosti i naše radosti. Ima samo je jedna istina o njemu i mnogo teorija. Ako hoćete da  besmrtnik ( Imortelle ) opravda ovaj laskavi naziv na vašoj koži i pokaže šta može – morate imati organsko smilje, organsku kremu, organsko ulje ili organski hidrolat.

   Sve je u organskom, istinskom, pravom, autentičnom, smilju koje mora da ima sve  sastojke, neoštećene, nesmanjene, onako kako ih je  tvorac napravio. Sve druge kombinacije smilja neće vas  usrećiti i učiniti mlađim.

   Da ne bude zabune, još jednom: ako hoćete da vas smilje stvarno podmladi, da zategne kožu, skine desetak godina sa vizuelne krštenice i učini da se osećate  zadovoljno –  nađite  organsku kozmetiku. To je ta jedna istina. Ona jeste skuplja ali za to postoji itekako opravdani razlog. Sve što ima dodirne tačke sa proizvodom od  njive do ambalaže mora biti  u skladu sa propisima organske proizvodnje.

  Biljka mladosti i dugovečnosti koja ima svoju visoku poziciju na lestvici čarobnjaka za kožu, ušla  je  u pesme svih mediteranskih zemalja. Mi smo joj pevali: / Oj, devojko dušo moja/ čim mirišu jedra tvoja?/ Da li dunjom il narandžom/ ili smiljem i bosiljem/.

  Smilje miriše, kaže pesnik, na devojačku dušu. Ono nije puki simbol mladosti, ono je sama mladost.

   Smilje je biljka koja obožava sunce i najbolja smilja rastu oko  Mediterana, gde u proseku ima najviše sunca. Poslednjih godina u Srbiji ima mnogo  zasada smilja jer i u Srbiji, ako to niste primetili, ima mnogo sunca. Uz to, smilje je  izuzetno isplativa biljka. U zavisnosti od kvaliteta i vrste, litar esencijalnog ulja od smilja  kreće se od  1500 do 2000 evra. Moćno, skupo, retko i za one koji žele da zadrže jedrost i mladost kože – nezaobilazno.

  Krema od smilja ili ulje koje se nanosi na vlažnu kožu će tako izhidrirati kožu da će ona smesta postati sjajna. Koža će blistati kao da ste na nju naneli svetlucavi prah. Ali glavno svojstvo kreme od smilja jeste zapravo moć da regeneriše ćelije i da aktivira čaroban mehanizam pravljenja kolagena.

  Znanje je moć, a to pravilo važi i za smilje. Pre nego što se odlučite da uzmete ulje ili kremu od smilja –  istražite pažljivo sve okolnosti. Ne zavboravite, jedna istina vas vodi. Prvo, lupu u ruke ( budući da su sastojci na deklaracijama sve sitnije pisani) pogledajte koje sastojke krema sadrži. Morate biti sigurni da kupujete ulje dobijeno od varijeteta bogatih italodionima – samo takvo ulje pokazuje punu terapeutsku vrednost. Sa takvim uljem ćete stvarno izgledati mlađe.

PREDLAŽEMO

Postoji bolja stvar od voćnih kiselina

 Drugo, pogledajte  odakle dolazi vaše smilje u kremi ( ulju). Postoje 25 autohnotnih vrsta smilja  u Albaniji, Bosni, Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Francuskoj, Španiji, Grčkoj , Hrvatskoj, Italiji, najpoznatije prirodno stanište je Korzika.

 Za dobre i  moćne kreme ( ulja) koristi se Helichrysum italicum,  dok se vrsta Helichrysum arenarium  ili peščano smilje više koristi za čaj.

 I treće, naravno, proverite proizvođača. Googl sve zna, pa će odmah odati tajnu ko je organska kozmetika, a ko prirodna. Razlike ima.

 Botanički naziv smilja je Helichrysum italicum. Naziv roda Helichrysum potiče od grčkih reči Helios -sunce i chrysos – zlato. Moglo bi se reći da je naziv opisao cvetiće, dok mu je ljudsko iskustvo dalo naziv Imortelle – besmrtnik.

   Biljka koju su naši stari obavezno gajili u dvorištu,  ima znamenito mesto u narodnoj medicini. Govorilo se da ako postoji i najmanje mesto koje greje sunce tokom dana,  ne treba razmišljati. Idealno je za  smilje i lavandu, recimo, jer se lepo slažu.

   U našoj, balkanskoj tradiciji  smilje se prvenstveno koristi za lečenje jetre, podstiče lučenje žuči i pankreasa, izbacivanje sluzi iz organa za disanje, stimuliše rad limfnog sistema, kod zaceljivanja rana i kožnih stanja poput hematoma i ožiljaka.

smilje biljka mladosti i naše radosti

Doktor Dragan Stamenković, jedan od auotora knjige o svojstvima našeg lekovitog bilja, navodi da žuto smilje ima antibakterijsko delovanje zbog prisustva arenarina, koji istovremeno  stimuliše žuč i pankreas na sekreciju.

  Za stimulaciju rada jetre i pankreasa  čaj se priprema  od jedne kašičice osušenog smilja i  1,5 dl vruće vode. Smilje se kratko kuva  u vodi, skloni, ohladi, procedi i pije. Tokom dana uzimaju se dve do tri šolje  čaja pre obroka.

 Ovaj uvarak služi i za ispiranje upaljene kože.

U smilju su prepoznata snažna antimikrobna, protivupalna, antivirusna i antiokisidativna svojstva. Regeneracija oštećenih ćelija kože je osobina po kojoj je smilje najprepoznatljivije u svetu.

  Estetska hirurgija u svetu ne može da zamisli intervenciju bilo kakve vrste na koži bez preparata od  ( organskog) smilja jer zahvaljujući njemu rane brzo zaceljuju i ne ostaju ožiljci. Zatezanja lica, operacije estetske prirode i, ukratko, sve što hirurg iseče, ili igla izbode, uz pomoć  zdravog i organskog smilja – brzo zaraste.  Tu moć mu daje italodion, sastojak koji ga čini viskovrednim pomoćnikom u apsorbciji hematoma i regeneraciji tkiva.

PREDLAŽEMO

Zašto se glicerin ne koristi leti

  Biljka besmrtnosti kao kozmetički proizvod, daje koži   potrebnu vlažnost, kako bi se održale svežina i mekoća, revitalizuje, štiti i podmlađuje kožu, jer sadrži antioksidanse koji sprečavaju prerano starenje.

  Sve što je dobro – teško je naći. Organsko smilje i preparati od njega  u Srbiji su prava retkost. Ali ih ima. Za sve što vredi, treba se potruditi. Ako pažljivo čitate i umete da razlikujete  prirodnu od organske kozmetike – brzo ćete naći proizvođače organske kozmetike od smilja. Sve što ne znate, zna Googl.

  Na kraju, i sami možete da prepoznate da li je krema koju ste kupili ili ulje zaista od smilja. Miris smilja je poseban. Kao samouverena lepotica. On je moćan, jak i ne može svako da ga podnese.  Ali će ga svako prepoznati.

 Još jedna istina: Ako krema (ulje) intenzivno miriše na smilje – sigurno je da se u kutiji nalazi pravo smilje i da proizvodjkač nije lagao. Onda ste dobili čarobnjaka za kožu. U jednoj kapljici ulja je sva sila prirode. Da bi se napravilo litar eteričnog ulja od smilja potrebna je tona smilja. A u toj jednoj kapljici ulja koja će ući u vašu kožu sadržano je na hiljade i hiljade plemenitih stabljika biljke zvane – besmrtnik.   

B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba