Kažu da postoji čak 2000 vrsta šljiva i sve su manje ili više izutetno lekovite. Afrička, kineska, japanska. Za sada, na našem tržištu dominiraju, čini se, ove tri, koje su , sudeći po reklamama, nadmašile u lekovitosti domaću šljivu. Afrička je za potenciju, kineska za mršavljenje, japanska umeboši za jačanje želuca i creva.   

Afrička šljiva

     Otkako se pojavila, afrička šljiva je postala kraljica među šljivama. Populkarnost je stekla zbog priče da pomaže da se postigne  i održi erekcija, i da se pojača želja za seksom. Na Madagaskaru, gde ovo drvo raste u izobilju, domoroci njegov plod i dan- danas koriste za muško zdravlje. U jednom preduzeću koje uvozi ovaj preparat, doktorka nam je rekla da se ekstrakt afričke šljive ( Pygeum africanum), koju nazivaju još i  afričkom višnjom, koristi za usporavanje benigne hiperplazije prostate i upale prostate uopšte. Analizom literature iz perioda od 1996. do 2000. godine, u kojem je rađeno 18 nasumičnih kontrolisanih ispitivanja koja su uključivala 1.562 muškaraca, zaključeno je da u poređenju sa placebom, afrička šljiva značajno poboljšava urološke simptome i protok tečnosti (olakšava proces izbacivanja mokraće, smanjuje učestalost naročito noćnog mokrenja, povećava količinu izbačenog urina).

Kineska šljiva

 Kineska ili zlatna šljiva, koja izgledom podseća na našu dženariku, hit je u susednoj Hrvatskoj, gde su se forumaši, ili tačnije rečeno forumašice, prilično zaintrigirale za mogućnost da smršaju – veoma brzo. Tretman zlatnom šljivom traje tri meseca i to tako što se pet večeri uzima po jedna šljiva koja se „zaliva” sa 2 dcl vode, zatim se napravi dva dana pauza. Posle mesec i po dana kineska šljiva može da se uzima 3 dana po jedna a zatim se dva dana pauzira. 
 Za vreme terapije kineskom šljivom pije se mnogo vode, a smanjuje se  masna i uopšte jaka hrana. U uputstvu za upotrebu ove kineske šljive navodi se da se „već sutradan oseća smanjenje težine” kao i da „ ukoliko ste izgubili previše kilograma, prestanite konzumiranje ili smanjite količinu”.
  Na policama prodavnice zdrave hrane kod nas najduže se prodaje  umeboši šljiva. To je zapravo vrsta marelice, poreklom iz Azije, koja se u orijentalnoj medicini koristi za  jačanje želuca, creva i čišćenja krvi. Od ove šljive se prave lekoviti napici za jačanje probavnog sistema.

šljiva

Japanska šljiva

 Od svih uvoznih šljiva, japanska ili umeboši se najduže prodaje. To je zapravo vrsta marelice, poreklom iz Azije, koja se u orijentalnoj medicini koristi za  jačanje želuca, creva i čišćenja krvi. Od ove šljive se prave lekoviti napici za jačanje probavnog sistema.

  Umeboši japanskeašljiva nije slatka. Ona je ukiseljena i slana ščjiva.( U umeboši šljive se stavi morska so,a ponekad i šiso lišće.) Fermentacijom se dobije sirće, koje sadrži sve  hranljive   sastojke kao i same šljive, izuzetno je slano, koristi se za salate, dodaje se u prelive, a njime se kiseli i povrće. Takođe, sirće čuva  intenzitet boja povrća. Umeboši šljiva koristi se kao slani začin u žitaricama i mahunarkama, za umake i variva. Do dve umeboši šljive dnevno odlične su za probavu, zdrav želudac ali i protiv prehlad i gripa i jačanje celog organizma.      

   Srpska šljiva                                                               

   Ništa manje za ovim lekovitim šljiuvama ne zaostaje ni domaća, srpska šljiva  koja je prava riznica zdravlja. Dame koje žele da  skinu višak kilograma mogu da prionu na srpske suve šljive i dobiće izvanredan rezultat. Dijeta sa suvim šljivama spada u red  brzih i kratkih: za par dana može se izgubiti i do tri kilograma ukoliko za doručak jedete 6 suvih šljiva, za užinu jabuku, a za ručak jaje i viršlu i večeru čašu jogurta. Par dana tako i- ulazite u manji konfekcijski broj.

Srpska šljiva je riznica zdravlja.  U 100 grama sveže šljive ima 87 g vode, 11 g ugljenihhidrata, 1,4 g dijatetskih vlakana i 0,7 g belančevina.

Od vitamina ima najviše beta-karotena (provitamin A), vitamina C, vitamina E, folne kiseline, niacina i vitamina B6, i obilje minerala:  kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, gvožđa i bakra. Šljiva sadrži i topljiva dijetetska vlakna (pektin) koja deluju blagotvorno kod sniženja holesterola u krvi i zatvora.

OB.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Koji pirinač treba jesti

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba