Slikanje peskom je jedno carstvo gde svako zrnce, ma koliko malo bilo, ima veliku ulogu i  u životu slike koja nastaje, i u životu umetnika koji se razvija.

U jednom takvom carstvu, koje postoji na Novom Beogima, u bloku 22, gde na časovima deca ne nose ni tablete ni telefone, caruju mašta, kreativnost i drugarstvo. Tu  i mala i velika deca uče razne životne veštine kroz fantastičan spoj psihologije i umetnosti. Tu stavljaju svako zrnce na svoje mesto i duhovno rastu zajedno sa slikom koja se rađa.

Slikanje peskom razvija maštu

   – U našem carstvu peska – koje je više od razvojnog centra, deca razvjaju maštu, percepciju i zdravo samopouzdanje kroz umetnost, crtajući peskom – kaže psiholog Anna Kononenko koja vodi porodični centar ”zAnima” (bivši SendPro) u Beogradu.

slikanje peskom pokreće maštu i kreativnost i kod dece i kod odraslih

  

   U peščanoj oazi gde je skoro sve napravljeno od prirodnih materijala,  deci, roditeljima i adolescentima se nude različiti programi, u zavisnosti od uzrasta i njihovih potreba. Razvojni časovi i konsultacije za roditelje vode psihoterapeuti Anna i Vida, a časove slikanja peskom za predškolce i školarce – pedagog  slikanja peskom Duška. Kontakt sa peskom mnogo znači za senzitivnu decu ili decu koja prolaze kroz neki težak period kod kuće, adaptaciju na vrtić ili krizni period u školi, ali ima i onih koji primarno dolaze zbog uživaja i relaksacije tokom slikanja peskom na svetlećim stolovima.

Svet malih i velikih

– Deca od 18 meseci do 18 godina mogu da uplove u naš peščani svet gde će njihovo vreme proleteti kao u bajci, ispunjeno zanimljivim sadržajima i kreativnošću, a uspit možemo da pričamo o jako bitnim temama i situacijama koji zabrinjavaju decu i roditelje – kaže naša sagovornica, inače Ruskinja, koja je još 2012. godine počela da govori o značaju pristupa deci kroz igru, umetnost i telo. 

slikanje peskom gde zajedno rastu slika i umetnik

Gradnja sopstvenih “svetova” uz pomoć minijaturnih figurica pomaže deci sa se oslobode nesvesnih konflikata, spušta tenziju, pospešuje koncentraciju, memoriju, mišljenje i finu motoriku. Dodatno, na grupnim ili individualnim časovima stavlja se akcenat na osvešćivanje sopstvenih emocija, razumevanje svojih strahova, agresivnih postupaka, poteškoća u međusobnoj komunikaciji, destruktivnog ponašanja. Deca se uče na jedan nenametljiv način samoregulaciji, a ako pohađaju časove tokom godine sigurno će imati više alata kako svoju divnu nestašnu energiju da preusmere na kreativnost. A roditelji će za godinu dana imati mnogo više razumevanja za postupke svog deteta i sačuvati puno živaca i slobodnog vremena za sopstveni srećan život. 

   Za starije školarce i adolescente su kreirane posebne teme i poučne priče, koji pospešuju razvoj same socijalne  i emocionalnoj inteligencije – navodi Anna Kononenko- a to kasnije u životu pomaže deci da se lakše povežu sa svojim osećanjima kad naiđu na problem, da lakše postavljaju i ostvaruju ciljeve, da donose mudrije odluke o tomo šta je najvažnije. Nažalost u školama, pogotovo u poslednje dve godine, kad su toliko ograničene mogućnosti opuštenog kontakta sa vršnjacima, deca nemaju gde da uče o svojim emocijama. 

slikanje peskom umetnost za dušu

            Zanimljiva duša

   Kao u školi, tako i kasnije u životu, na poslu ili u partnerskim odnosima osobe koji su u kontaktu sa svojim telom i emocijama, navodi naša sagovornica,  izdvajaju od drugih. Kod njih se primećuje veća kreativnost, i bolja koncentracija, sposobnost ka sagledavanju problema iz više uglova, fleksibilnost u prevazilaženju prepreka, konstruktivna komunikacija sa kolegama i porodicom.

– Naš centar se ne zove slučajno zAnima. Mi se bavimo dušom (“anima” na latinskom ) na zAnimljiv način. Mene i moje kolege najviše zanima buduća sreća, psihičko zdravlje i otvorenost za ljubav svakog polaznika u savremenom stresnom i užurbanom svetu punom raznih izazova. I to sve sprovodimo kroz igru, kroz upoznavanje sa različitim osećanjima parallelno sa estetskim razvijanjem njihove ličnosti – kaže psiholog  Anna Kononenko. 

 U centru zAnima vrata su otvorena i za “stariju decu” i prijatelje koji traže nesvakidašnji doživljaj i susret sa sobom na kreativan način. Na instagram kanalu imamo rubriku besplatnih lekcija za roditelje “Kako ne poludeti sa decom”, a u prostorijama centra zAnima jednom mesečno odrasli mogu da se prikljuće otvorenom masterklasu slikanja peskom “Brain-Spa”, da osete mekani, fini pesak kako klizi niz prste, stvarajući na staklu  fantastične  prizore.

     

  N.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com