Šećeri su naši najslađi neprijatelji. Za većinu ta mala i velika slatka zadovoljstva  koja podižu  seratonin i čine ljude srećnim, izgleda da deluju kao droga. Što ih više uzimamo- više ih želimo.

  Ali ti monosaharidi i disaharidi koji nas učine zadovoljnima pošto pojedemo čokoladu, štrudlu, tortu ili keks imaju malo hranljivih materija a puno kalorija.

šećeri

  Oni će brzo da podignu nivo žećera u krvi, ali će isto tako brzo i da ga spuste, terajući nas da iznova i iznova grizemo „ slatke tajne”. Ako ne znamo sebi da kažemo „stop”, ta slatka zadovoljstva doneće nam gorke probleme: gojaznost, dijabetes, bolesti srca i krvnih sudova. Uz to, vatrenim obožavaocima belog šećera mogu zadati dodatnu glavobolju i, kaako tvrde lekari, izazvati oštećenja jetre, poremećen rad hormona i povećani rizik od karcinoma!

   Postoje, ipak, cake kako da se okanemo štetnih šećera. Zdrava hrana i  polisaharidi u njoj proizvode podjednako seratonin samo što to čine sporije. Evo nekoliko namirnica koje su šampioni u odvikavanju od slatkiša.
1. Paradajz
 Ovaj plod koga ima u izobilju na Balkanu, bogat je hromom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo šećera u krvi.  Takođe, paradajz sadrži visok nivo triptofana koji se u krvi pretvara u seratonin.

šećeri smrznut

2. Jabuka

 Jabuka je sigurno najkorisnije voće u odvikavanju od slatkiša. Izuzetno je zdrava, bogata je prehrambenim vlaknima koja daju osećaj sitosti. Ako pojedete samo jednu jabuku najmanje dva sata nećete osećati glad. Svaka jabuka je zdrava. Čak i one kisle sorte sadrže mnogo ugljenih hidrata.

3. Slatki krompir

 Krompir je šampion u laganom  podizanju nivoa šećera u krvi. Ne samo što će vas za dugo učiniti sitim, nego će vašem organizmu podariti vitamin C, D, B6 i dosta gvožđa. Kada jedemo krompir, naravno, na hleb zaboravljamo.

jabuke u eliksiru

4. Slatki kukurz

 Kukuruz bilo koji, a posebno šećerac, izuzetno snažno eliminiše želju za slatkišima. Sadrži mnoštvo vitamina, minerala, biljnih vlakana i pravi jer vulkan antioksidanasa. Smanjuje glad i daje osećaj sitosti.

5. Cimet

 Cimet je čudesan začin koji sprečava nagle oscilacije nivoa glukoze u krvi. Te osciloacije su „rak rana” jer nas teraju da brzo unesemo neki slatkiš. Možemo da ga koristimo uvek i u neograničenim količinama, s obzirom da ima neodoljivo prijatan ukus i miris.

                                    O.B.

Vidi još: Jedini jod koji se pije

afrodizijak alkohol bakterije biljke breza bubrezi cvet dijabetes EM tehnologija energija hrana imunitet jabuka jetra kacudžo niši karcinom koža lek lepenski vir lečenje limun lovor med melem mikroorganizmi miris muškarci nemanjići oči pluća podmlađivanje potencija rak reuma slikar slikarka so srce sterilitet travar vitamini voda zdravlje želudac žene

close

Prijavi se za tekstove u sanduče

Anri Ruso

Uvek možeš da se odjaviš

Prijavi se za tekstove u tvoje sanduče

Anri Ruso
Ko čita-lepše živi

Uvek možeš da se odjaviš