Šećeri su naši najslađi neprijatelji. Za većinu ta mala i velika slatka zadovoljstva  koja podižu  seratonin i čine ljude srećnim, izgleda da deluju kao droga. Što ih više uzimamo- više ih želimo.

  Ali ti monosaharidi i disaharidi koji nas učine zadovoljnima pošto pojedemo čokoladu, štrudlu, tortu ili keks imaju malo hranljivih materija a puno kalorija.

  Oni će brzo da podignu nivo žećera u krvi, ali će isto tako brzo i da ga spuste, terajući nas da iznova i iznova grizemo „ slatke tajne”. Ako ne znamo sebi da kažemo „stop”, ta slatka zadovoljstva doneće nam gorke probleme: gojaznost, dijabetes, bolesti srca i krvnih sudova.

Uz to, vatrenim obožavaocima belog šećera mogu zadati dodatnu glavobolju i, kako tvrde lekari, izazvati oštećenja jetre, poremećen rad hormona i povećani rizik od karcinoma!

   Postoje, ipak, cake kako da se okanemo štetnih šećera. Zdrava hrana i  polisaharidi u njoj proizvode podjednako seratonin samo što to čine sporije. Evo nekoliko namirnica koje su šampioni u odvikavanju od slatkiša.
1. Paradajz
 Ovaj plod koga ima u izobilju na Balkanu, bogat je hromom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo šećera u krvi.  Takođe, paradajz sadrži visok nivo triptofana koji se u krvi pretvara u seratonin.

šećeri smrznut

2. Jabuka

 Jabuka je sigurno najkorisnije voće u odvikavanju od slatkiša. Izuzetno je zdrava, bogata je prehrambenim vlaknima koja daju osećaj sitosti. Ako pojedete samo jednu jabuku najmanje dva sata nećete osećati glad. Svaka jabuka je zdrava. Čak i one kisle sorte sadrže mnogo ugljenih hidrata.

3. Slatki krompir

 Slatki krompir je šampion u laganom  podizanju nivoa šećera u krvi. Ne samo što će vas za dugo učiniti sitim, nego će vašem organizmu podariti vitamin C, D, B6 i dosta gvožđa. Kada jedemo krompir, naravno, na hleb zaboravljamo.

4. Slatki kukurz

 Kukuruz bilo koji, a posebno šećerac, izuzetno snažno eliminiše želju za slatkišima. Sadrži mnoštvo vitamina, minerala, biljnih vlakana i pravi jer vulkan antioksidanasa. Smanjuje glad i daje osećaj sitosti.

5. Cimet

 Cimet je čudesan začin koji sprečava nagle oscilacije nivoa glukoze u krvi. Te oscilacije su „rak rana” jer nas teraju da brzo unesemo neki slatkiš. Možemo da ga koristimo uvek i u neograničenim količinama, s obzirom da ima neodoljivo prijatan ukus i miris.

                                     B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Jedini jod koji se pije

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba