Salep je pre svega muška, slatka tajna. Islamski svet  duboko veruje da salep (Orchis morio) može da  napravi „ čudo” kod jačeg pola. Budući da  krtola salepa, luka ili kukovca ( Goranci ga nazivaju  kukajčinec) podseća na  testise – pridavana su mu svojstva afrodizijaka. Uz to,  arapski naziv  biljke u prevodu bukvalno znači  „lisičji testisi” što je veru u  njegovu afrodizijačku moć – pojačalo. Nažalost, nema  naučnih dokaza da salep utiče na mušku potenciju, ali ima dokaza da ova biiljka koju su Osmanlije donele u Srbiju – ima druge moćne lekovite koristi.

  Salep ili kaćun koji podseća na zumbul je vrsta divlje orhideje čije krtole koje se koriste za pravljenje praha sadrže 50 odsto lako rastvorljive sluzi u vodi, belančevine, celulozu, skrob, masne materije, minerale i malo šećera.

  Prah salepa pročišćava disajne puteve, smiruje bol u grlu, smanjuje upalu, smiruje kašalj i olakšava iskašljavanje. Preporučuje se kod prehlada, upale grla i disajnih puteva. Može se koristiti kao dodatak svakodnevnoj ishrani kod dijeta. Posebno je efikasan kao lek protiv katara i dijareje kod dece.

  Od krtola se priprema i napitak, tako što se korenje nekoliko biljaka kuva oko 30 minuta u 500 ml mleka ili vode, a zatim se napitak zasladi medom i začini đumbirom, cimetom ili sličnim začinom. Ovako spremljen je hranljiva i ukusna poslastica, koja krepi i jača organizam zbog čega je idealan za hladne zimske dane.

Može se napraviti divna poslastica.Staviti salep, mleko i  zasladjivač (šećer, med, steviju, fruktozu…) u posudi i kuvati dok ne provri. Kada se dobije napitak ređi od pudinga, sipati ga u šoljice, i posuti cimetom.

  Salep je višegodišnja biljka iz porodice orhideja i raste na livadama, pašnjacima i po šumama. Voli vlažna mesta, i bere su u proleće.  Vadi se tako što se izvadi cela biljka, uzmu se sitne gomoljice a ostatak vrati u zemlju. Mada, nije preporučljivo da sami  sakupljate  salep. Krtola kaćuna može da se zameni krtolom mrazovca, ili jesenjeg kaćunka (Colchicum autumnale L.), veoma otrovne biljke koja raste na livadama često i sa kaćunima od kojih se dobija salep.  Ako se zamene može da dođe do trovanja. Zabeleženi su slučajevi i sa smrtnim ishodom. Zbog toga bi trebalo da se koristi samo laboratorijski proverena biljna sirovina.

 Cvetovi kaćunka su izuzetno lepi, nepravilni, raznovrsni po boji, obliku i veličini, zbog čega je teško razlikovati pojedine vrste.
 Nažalost, napitak od salepa u Srbiji je prekrio zaborav. Retko, veoma retko može da se nađe na jugu Srbije u poslatičarnicama, ili u Sarajevu gde ga je do prošlog veka bilo u izobilju. Budući da je islamski tradicionalni specijalitet, salep se uvozi, pa  može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane. Kao jeftin i zdrav prah – koji bi se dopao deci.


     Sluz

Salepova sluz se pravi tako što se 2 grama zdrobljenih, osušenih krtola potopi u 2 ml čistog alkohola, sipa u staklenu flašu i dobro promeša. Potom se sipa 20 ml ključale vode i ponovo jako promućka, sve dok se smrvljene krtole u potpunosti ne rastope. Zatim se u flašu doda još 176 ml kipuće vode, da bi se dobilo 200 g sluzi. Preparat se brzo kvari pa ga treba brzo i potrošiti.

Salepova sluz je efikasno sredstvo kod dijareje, kada se uzima 3 do 5 puta dnevno po jedna kašičica. Kod upala ili nadraženosti želuca se koristi kašičica tri puta dnevno.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Vidi još: Leska drvo ispunjava želje

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com