Šafran zasmejava i izaziva toliko neobuzdan smeh da, kažu, može od njega u većim količinama sasvim da se poludi. 

   Na svu sreću, za većinu smrtnika zato nema bojazni. Teško da mogu da nabave i kašičicu a kamoli „veću količinu“ šafrana.  I u tom smislu šafran zasmjava.

 Da bi se dobilo 30 grama šafrana (Crocus sativus)potrebno je oko 4000 prašnika ove prekrasne biljke koja će uskoro početi da cveta.

  Vredan kao pravo zlto, šafran se najviše gaji na Bliskom istoku, Indiji, Španiji. Njegovo ime potiče  od arapske reči faran  što znači – „budi žut“.

 On boji hranu u žuto, dajući joj specifičan ukus.

 Zato se kaže da bogati koriste šafran a siromašni –  kurkumu.

 Oduvek i svuda je šafran – carska biljka i začin.

 U islamskom svetu je bio toliko cenjen da je bilo kažnjivo vađenje i uništavanje  lukovica šafrana, a za one koji bi se ogrešili predviđena je bila smrtna kazna.

 Strogi zakon usvojen je i u  Evropi u 15.veku  kada se dogodio neverovatan slučaj:  Jost Findeker je bio  spaljen na lomači pošto su vlasti kod nejga pronašle  torbe pune neprerađenog šafrana!

   Naziova se još i  kolhikum jer se veruje i da potiče  iz Kolhide, mesta na jugu Kavkaza, gde su se ukrštali trgovački putevi i gde je živela  čarobnica Medeja. Kađu da je Medeja, osmnažila i podmladila Jasonovo oca  Esona  pomoću  napitka od  magičnih trava. Bila je zaljubljena u Jasona i spremna da sve učini za njega. Čak i da ubije vlastitu decu da bi ga vratila pošto se on zaljubio u mladju. Medejin sindrom poznat je i danas i odnosi se na ženu koja je zanemarila  dužnost majke i svu pažnju posvetila muškarcu.

   Na mestu  gde je nesmotreno kanuilo nekoliko kapi čudotvornog napitka Medejinog –  procvetao je šafran. Najskup’lji začin na svetu.    

 Šafran je carski začin, veoma skup i ukusan.

   U Britaniji se i danas priprema sufle od  od jaja, mlečnog krema, šećera i šafrana koji je osmišljen još u doba Henrija  VIII za njega i njegove supruge koje je on nemilosrdno ubijao.  

  U srednjem veku,šafranje bio vredniji od zlata. Freskopisci su ga koristili  za oslikavanje prizora iz Biblije kao zamenu za zlato.

   Šafran je vrsta krokusa koji se koristio za lečenje raznih bolesti. Oduvek je ovaj redak začin i lek  slovio za čudotvorca.  Smatra se da šafran  podmlađuje, da  vraća vitalnost i zdravlje i da obnavlja mentalne sposobnosti, posebno ne dozvoljava da se upadne u zaborav. 

 Istovremeno,  je poput droge, jer onaj ko ga previše uzme, upada u zaborav i euforiju. Šafran zasmejava i opušta.Zbog tog neobičnog svojstva, na dvorovima se u prošlosti  stavljao šafran u punč i druga pića za dame koje su se satima smejale, napadno – što je bilo neprilično i raskalašno.

  Šafran se i danas koristi kao začin u pripremi mnogih specijaliteta: italijanskog rižota, francuske riblje čorbe, slatkih sosova koji se pripremaju u Indiji, jela od jagnjetine i piletine. Raste i kod nas, po šumama i proplancima i spada u veoma ugroženu vrstu.

 Zbog unosne zarade gaje ga sve više u Srbiji. Kod nas je vesnik proleća: kad lepa glavica krokusa ugleda  svet –  znamo da  proleće dolazi.      

                             O.B.

Vidi još…

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com

Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu.

close

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com