Ruzmarin je pravi dokaz da naši preci nisu bili neznalice.

 Oni su je veoma  poštovali pre svega kao biljku za glavu. Zasluga  leži u verovanju da ova mediteranska biljka, koja raste u toplim predelima stimuliše – poboljšava pamćenje. Toliko je po tom pitanju bila cenjena da su u staroj Grčkoj učenici držali grančicu ruzmarina u kosi dok su učili, verujući da će im pomoći da bolje pamte.

ruzmarin antioksidans

 U staroj Engleskoj, je ruzmarin bio simbol vernosti. Otuda običaj, rašireni  kod nas, da se mladenci kite grančicama ruzmarina.

  Ulje ruzmarina je prvi put ekstrahovano u 14. veku, nakon čega je napravljena u to doba čuvena toaletna voda Kraljica Mađarske, po kraljici Izabeli koja je ruzmarin koristila  kao sredstvo za podmlađivanje.

 U 16. i 17. veku, ruzmarin se prodavao u apotekama kao lek koji olakšava varenje. Izgkeda da su svi narodi bili u pravu što su ruzmarinu davali veliki značaj.

  Moderna istraživanja su ustanovila da je ruzmarin  dobar izvor gvožđa i kalcijuma, kao i hranljivih vlakana. Svež ruzmarin ima 25% više mangana od suvog.

 Ruzmarin sadrži supstance koje stimulišu imuni sistem, poboljšavaju cirkulaciju, kao i varenje.

 Takođe, ima anti-inflamatorno dejstvo koje se pokazalo odličnim u smanjenju napada astme.

 Ruzmarin povećava dotok krvi u glavu i mozak, pa na taj način poboljšava koncentraciju.

 List ruzmarina se tradicionalno upotrebljava kao sastojak čajeva za draženje kože, porast kose, karminativ (olakšava odstranjivanje gasova iz creva). Takođe, koristi se za lečenje manjih problema sa jetrom, problema u lučenju žuči, otežanog varenja, reumatoidnog artritisa i loše periferne cirkulacije.

 Mast se korsiti kao blagi antiseptik i sredstvo za brže zarastanja rana. Ruzmarin se koristi kao lek protiv tromosti želuca i anemije.  Pomaže kod fizičke i psihičke iscrpljenosti.

ruzmarin u koktelu

 Gledajte da uvek imate ruzmarina u kući. On je jedan od najboljih antioksidanasa i ako ga osušite i zatim sameljete u mlinu za kafu, dobićete profinjen začin za omlete, čorbe, sva kuvana jela. Jedino bi trebalo da ga u većim količinama izbegavaju  oni sa žučnim kamencom i visokim pritiskom i  trudnice.

 U našoj  narodnoj medicini zauzima važno mesto. Zaštitnik je žena i kako je zabeležio dr Jovan Tucakov, koristio se za „ženske probleme“.Čaj se prav tako što se izmerša  po 20g ruzmarina, kamilice, žalfije, hajdučice i bele mrtve koprive. Pet kašika ove smeše popari se litrom ključale vode, poklopi, ostavi 3 sata, ocedi i kada se ohladi se zapira. Istovremeno se i pije.

 Kod izostale menstruacije meša se  po 20g ruzmarina, kamilice, rute, matičnjaka i omana. Jedna supena kašika ovog čaja se popari sa 200g ključale vode, poklopi i posle 2 sata odlije i uveče popije.

Jedite ruzmarin kad god možete. Stavljajte ga u hleb, u jela, u koktele. Daće svemu divan šmek,i uvek ćete pamtiti kada ste ga jeli.

                                                O.B

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba