Koliki je “životni vek” maskare, pudera, senke, šampona za kosu, kreme za lice? Ponekad, na pojedinim kozmetičkim proizvodima, uzalud tražimo rok trajanja, ali činjenica da on nije naznačen ili se izbrisao, ne znači da im je trajanje neograničeno.

Zakonski rok trajanja

Rok trajanja kozmetičkog proizvoda prema novom Zakonu o kozmetičkim proizvodima koji je stupio na snagu 2019. godine je ustvari datum do kojeg kozmetički proizvod, ukoliko se čuva pod odgovarajućim uslovima, ispunjava prvobitnu funkciju i ostaje bezbedan. To je u stvari minimalni rok trajanja proizvoda i mora biti naznačen na ambalaži proizvoda i ima simbol. To pravilo važi za proizvode čiji je rok trajanja do 30 meseci.

Proizvodi čiji je rok trajanja duži od 30 meseci prema Pravilniku o kozmetičkim proizvodima ne mora biti naznačen. Na ovakvim proizvodima stoji jedan znak otvorena kutijica sa brojem unutra. Ovaj znak predstavlja period nakon otvaranja proizvoda. Ustvari on nam jasno govori da nakon što otvorimo proizvod možemo ga koristiti 6, 12 ili više meseci. Nakon toga bacamo proizvod.

rok trajanja

Ovo pravilo za obeležavanja perioda nakon otvaranja proizvoda ne važi za proizvode koji su uzorci ili pakovani u ambalaži koja štiti proizvod, recimo, pumpica.

Ovaj zakon je usaglašen sa kozmetičkom regulativom u EU. Međutim često će te videti da na stranim proizvodima dodatno stoji rok trajanja, koji se nalazi na posebnoj maloj deklaraciji na našem jeziku.

To je iz prostog razloga što po našem zakonu o deklarisanju proizvoda svaki proizvod mora imati rok trajanja. Malo dolazimo u paradoksalu situaciju.

Šta posle isteka roka

Znam da sve interesuje da li se tim rokovima može verovati i da li se proizvodi mogu koristiti i nakon roka trajanja?

Odgovor na ovo pitanje zahteva malo više razmatranja.

Različita kozmetika ima i različit rok trajanja. Prirodna i organska kozmetika zbog svog sastava, visokog udela sirovina biljnog i mineralnog porekla, upotrebe prirodih konzervansa ima kraći rok trajanja u odosu na konvencionalnu. Njen rok trajanja je godinu do godinu i po dana. Kod ove vrste kozmetike je problematična i upotreba velike količine biljnih ulja koja vremenom podležu oksidaciji pa ovakva kozmetika užegne i menja miris.

Zato je neophodno držati se roka trajanja naznačenog na ambalaži.

Kada je reč o dekorativnoj kozmetici, maskarama ruževima za usne, senkama za oči i puderima skloni smo tome da ih koristimo dugo, čak daleko duže od naznačenog roka. Prosto je ponekad nemoguće potrošiti recimo sve senke za oči u datom roku. Velika greška. Upravo ovi proizvodi dolaze u dodir sa našom kožom, trepavicama, usnama. Ovi delovi našeg tela prepuni su bakterija koje se prenose na proizvode. Znači dodatna kontaminacija proizvoda.

Maskare posebno opasne

Naročito su osetljivei i na redovu zamenu maskara treba posebno obratiti pažnju da ne bi došlo do inficiranja očiju. Ruževi za usne zbog preveliko sadržaja ulja i voskova kada se pokvare promene i miris i tada znamo da je definitivno došao red da ih bacimo.

Puderi imaju rok trajanja sličan kozmetičkim kremama. Njihov rok dosta zavisi i od samog pakovanja i načina upotrebe. Puderi pakovani u tube imaju duži rok u odnosu na kamene pudere koji dolaze u dodir sa pufnom za nanošenje.

Mnogi me pitaju i kako se određuje rok trajanja kozmetičkog proizvoda?

Postoje metode koje se koriste u industriji. To je čitav niz testova kojima se provera stabilnost, količina aktivnih sirovina nakon nekog perioda, određuje mikrobiološka ispravnost i efikasnost konzervansa. Značajnu stavku ima i samo pakovanje proizvoda i primena dobre proizvođačke prakse. Time se bave odeljenja za istraživanje i razvoj, koja ulažu veliki napor da svaki proizvod bude bezbedan po potrošače.

Kozmetički proizvodi kao i svi drugi proizvodi imaju ograničen životni vek. Kozmetika velikih proizvođača najčešće ima dugačak rok trajanja. Oni i biraju takve sirovine koje to mogu da im obezbede. Zbog distribucije, stajanja na policama, procesu uvoza i izvoza ovaj rok stvarno mora biti dugačak. S druge strane mali proizvođači koji rade male serije i prodaju lokalnim trgovinama čseto prave proizvode sa visokim sadržajem biljnih ulja i drugih prirodnih i organskih sastojaka pa je njihov rok trajanja kraći. Opravdano.  Zato birajte lokalne proizvode malih proizvođača. Sačekajte da potrošite proizvode pre kupovine novih. Ne gomilajte proizvode i napišite na samolepljivom papiru kada ste ih otvorili da bi ste imali orjentaciju kada je neophodo zameniti ih novim.

autor: Marijana Milosavljević

Diplomirani farmaceut specijalista kozmetologija,

Osnivač Praktične škole kozmetike

https://www.skolakozmetike.com/

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com