Rode se gnezde po Srbiji. Srećan nam Svetski dan roda.

Za Svetski dan roda ne postoji lepša stvar od podatka da se rode vraćaju u Srbiju.

 Bele rod,e kojih u Srbiji ima 1300 parova, najviše vole Vojvodinu ( 80 odsto ode tamo) , a u Vojvodini opštinu Zrenjanin, i u opštini Zrenjanin baš selo Taraš,  gde živi 40 parova!  Zbog toga je ovo  selo, čupavo  od rodinih gnezda u kojima čuvaju jaja iz kojih se rađaju rodići, proglašeno za evropsko selo roda.

 Bravo Tarašani, bravo Zrenjaninci, bravo Vojvođani.

 Za razliku od belih roda koje su prilagodljivije, crne rode su povučenije. One, kako objašnjava Milan Ružić iz  Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ne vole ljude, naseljavaju  skrivena mesta, u gustim i  udaljenim šumama i deset puta ih je manje nego belih.

 Najviše crnih roda  ima u specijalnom rezervatu prirode Gornje podunavlje.

 Zašto rode toliko vole baš Vojvodinu. Milan Ružić ima odgovor na ovo pitanje:

-Zato što je pre samo tri veka Vojvodina bila  močvarna i prekrivena ritovima. Kada je to nestalo, bele rode  su se brzo snašle. One su se urbanizovale, prihvatile su naše kuće, dimnjake, bandere za nova staništa- kaže Milan.

A crna roda? Ona je teže prošla.  Potisnuta je jer se nije prilagodila.  Nije joj pogodovalo to što su brojne prirodne šume zamenjenje veštački gajenim  šumamam koje im  ne pogoduju.

 Dobra je stvar da se južno od Save i Dunava pojavljuju na mestima gde nisu bile decenijama. Može da ih bude i više ako se prema njima ponašamo „ ljudski“.

– Nemojte da terate ptice koje su simbol rađanje- kaže Milan Ružić. – Ne rušite njihova gnezda. Roda je simbol suživota čoveka i prirode. Pustite ih neka budu tu.  Na kraju, to je i zakonom kažnjivo. Ako vam rode smetaju, najbolje je da pozovete nas, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a mi ćemo dalje sve učiniti da pomognemo i onima kojima rode smetaju i rodama.

Ako vam smetaju ! Mada je teško zamisliti da u 21. veku rode mogu  nekome da smetaju.

O.B.

Vidi još: Energija ćelija

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com