Ribolike glave zaslužne za harmoniju? Moguće je, kažu istoričari.  Prastare zajednice na području današnje Srbije živele su u redu i harmoniji, kakav možemo danas samo da sanjamo. A u tome im je pomagao neko ili nešto.Samo autoritet nekoga ili nečega mogao je da obezbedi da društvo funkcioniše i da svaki pojedinac obavlja svoju dužnost. Na osnovu arheoloških nalaza može se zaključiti da je u kulturi Lepenskog Vira taj autoritet bila religija.

Monumentalne kamene skulpture koje su otkrivene u mnogim kućnim svetilištima predstavljaju ikonografsku ilustraciju jednog složenog mita. Ostavljane iz generacije u generaciju uz kućna ognjišta ove skulpture-obluci na kojima su najčešće modelovane ribolike ljudske glave, cela riba, jelen, ili ispisane zagonetne arabeske bile su za sve članove zajednice najveća svetinja.

 Skulpture su bile direktna veza sa večitim elementima: s vodom i s kamenom. Možda su mislili da se iz oblutaka kao iz velikog praiskonskog jajeta rađa sve što živi. Ribolike glave su možda bili čuvari ognjišta i kuća.

U tom razdoblju kada religija i umetnost dolaze do najvišeg uspona, ostvarena su dva podviga. Pripitomljene su ili selekcionisane određene vrste životinja. Pas je bio ritualna, žrtvena životinja. Kultivisane su neke vrste divljih žitarica. To su dve glavne tekovine velike ekonomske revolucije koje su pokrenule društvo  da grabi napred, čvrstim korakom – do današnjih dana.

U naseljima Lepenskog Vira nađeni su mnogobrojni predmeti na kojima su ugravirane zagonetne predstave i znaci, slični koordinatnom sistemu, skicama predela, slovima i brojkama. Njihov smisao ostaće tajna.

Šta god da su mislili, donosilo im je mir i napredak.

N.Đ.

Vidi još: Neolitska revolucija

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com