– Jednom rečju plivanje je idealna aktivnost i za zdravu i za decu s deformitetima- kaže instruktor plivanja na Starom DIFU u Gradskom centru za fizičku kulturu Željko Majer koji je za 33 godine radnog staža naučio hiljade dece da plivaju. To nije lak posao, ma koliko na prvi pogled izgledalo i ma koliko se činilo da „ nema prirodnije stvari od plivanja”. Posebno kada  treba naučiti da plivaju decu sa frustracijama koje su, naravno, njihovi roditelji preneli na njih.

   – U ogromnom procentu roditelji koji su imali negativno isukstvo prenesu strahove na svoju decu- kaže instruktor plivanja Željko Majer.- Oni to, naravno, ne rade namerno, već duboko nesvesno. U osnovi je njihova silna želja da njihovo dete ne prođe kroz isti period kao i oni, ali nesvesno ipak učine da se baš to i dogodi. Deca dođu sa strahovima koje mi odmah uočimo i moramo da ih se rešimo. To se najefikasnije radi u grupi, gde vlada princip očiglednosti. Dete imitira pokret koji je nastavnik zadao a kada vidi svog vršnjaka  to mu je dodatni motiv da se dokaže da je bolji od njega.Danas se, nažalost, više vodi računa da deca nauče jezik kompjutera nego da budu bezbedno u vodi.

  Na Starom DIF-U  imaju četiri starosne grupe : obuka beba (do 4. godine), zatim od 5. do 7. godine, školska deca od 7 do 15 godina i obuka odraslih.

  – Uveli smo od nedavno obuku beba i to je čak i za nas zaposlene neverovatna slika- govori instruktor Majer.-  Kod bazena za bebe uživamo posmatrajući kako bebe plivaju i ciče od zadovoljstva u vodi. U bazenu za bebe je voda malo toplija od ostalih bazena, ima 29 stepeni Celzijusovih, temperatura vode za školsku decu je 27 dok je za odrasle u velikom bazenu 26.  Zavod za zaštitu zdravlja je propisao da bude 25 ali je kod nas za stepen više jer smo smatrali da  treba da bude malo toplije zbog toga što obuke traju jedan školski sat( nukupno 30 puta ) a za to vreme možete da se dobro rashladite.

  Ako se izuzme obuka beba koje spontano plivaju do 6 šest meseci života jer imaju intrauterino iskustvo, Majer smatra da je najbolje da dete počne da uči da pliva sa pet godina, jer tada  ono  počinje duže da mobilišće svoju pažnju. Tada  može da obavi pojedine zadatke.

  Na bazenima u Starom DIF-u najveća gužva je u mesecima pre i posle leta. Tada roditelji najčešće dovode svoju decu na plivanje. Oni idu logikom da pre polaska na more dete malo pliva u bazenu, pa će na moru nastaviti ili posle povratka sa mora dovode na bazen na plivanje da ne bi zaboravilo ono što je naučilo na moru i da bi imalo kontinuitet.                        

O.B.

 ODRASLI

   Na Starom DIF svakodnevno i odrasli uče da plivaju. Ima dosta Beograđana, kaže naš sagovornik, ali i onih koji su živeli u sredinama gde nema velikih voda. Sa njima se posebno postupa jer je najveća prepreka  dugogodišnji strah koji oni nose.

 UPALA UHA

– Naučno je dokazano da se deca najmanje prehlađuju na bazenu- kaže instruktor plivanja Željko Majer.- Najveći je problem, međutim,

što ne osuše dobro uši, zbog čega mogu da dobiju upalu uha.

HIGIJENA

 Za razliku od prošlih vremena kada su bazeni bili legla bakterija današnja, moderna tehnologija eliminisala je mogućnost zaraze. Voda se dezinfikuje, u svim bazenima uvedeni su  hemijski identifikatori pa se onaj ko se usudi da u vodi piški javno osramoti i izbaci. Voda se menja i proverava njena ispravnost svakodnevno.  

https://oblakbeli.com/guscja-mast-za-sterilitet
oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com