Lane Gutović nikada neće prestati da kritikuje. Kritikuje i kritiku pa duhovito primećuje da nije tačno da se reč kritike retko čuje. Ima je svakodnevno, ali uglavnom kao finansijska ljubomora.

– Jednoj grupi se čini da bi mogla da smakne drugu grupu koja više zarađuje ili više krade, pa da zauzme  mesto „ uspešnijih” – kaže Lane Gutović.- Ukoliko je ljubomorna grupa manja, iskrenija je i kritika ima simpatija kod naroda jer su kritičari nemoćni. Tek kada dođu na vlast shvatimo da su isti kao i predhodni.

O Gde ste čuli javnu reč kritike skoro?

– Kod nas jedino u prenosima iz skupštine od opozicionih poslanika dobijamo nešto što bi podsećalo na javnu reč kritike. Činjenica je da se u skupštini ta javno izgovorena reč kritike brzo uguši, ali se, ipak, čuje.

oDa li čovek u Srbiji ipak može da živi dostojanstveno i kao opozicionar?

-Reklo bi se da nije moguće. Nezvanično je mrtav, zvanično nesahranjen. Posete su mu zabranjene. Njegov život se svodi na eskiviranje optužbi besprizornih novinara ili političara najmljenih po delu. Možda bi trebalo odgovornog staviti u krilo i uputiti tu mučenu dušu u razlike između onoga koji ne misli kao ti, tvog protivnika, neprijatelja i krvnika. Ako bude razumeo odvesti ga u ZOO vrt kao nagradu… Makar ga i zadržali tamo.   

O Da li je humor ostao jedini način da iskažemo kritiku

-Samo u srećnim i mirnim vremenima humor i satira su dovoljni da vlast popravi neku grešku ili stav prema nekoj pojavi koja smeta građaninu.

O Šta od vas možemo da naučimo?

Ništa. Rano je. Od mene se ne uči jer ja još uvek učim. Više sam za posmatranje.

O Kako u ovoj zemlji možemo da živimo a da ne poludimo?

Nije potrebno baš poludeti jer je to vrhunski rezultat. Treba biti zadovoljan malim rezultatima. Dovoljno je za početak što smo idijoti.

o Šta vas najviše nervira u našem društvu?

– Naše društvo je toliko malo i izolovano da tu nema mesta nerviranju. Zbog toga se moj odgovor odnosi na društva uopšte. Uopšte me nervira demokratija kao oblik društvenog uređenja.

O  Koje su osobine za vas najdragocenije?

– Način i metoda dolaska do novca ili uticaja. Kada je to pravi način onda on služi kao primer generacijam i govori im da je postignuti cilj prljavim sredstvima gori nego nepostignuti cilj, a da način na koji je neko izgubio bitku može da bude vredniji i časniji nego nečija pobeda.

O Da li iz iskustva znate kako se menja čovek? Kako čovek postaje bolji?

– Samo velike katastrofe menjaju ličnost. Te promene se zovu konverzije i funkcionišu samo posle velikog stresa ili gubitka drage osobe. Nekada u surovo vreme taj stres su veštački proizvodili batinama sa velikim uspehom.

O  Da li pozorište može da menja svest ljudi?

– Ne. Pozorište može da podseti čoveka šta je napravio od sebe da bi postao to što je postao. Suze gledalaca dok gledaju predstavu nisu žalost zbog sudbine junaka drame, nego žalost nad sopstvenom sudbinom.

O Da li svojoj deci savetujete da ćute ili da se bune?

– Mislim da u poruci  Biblije da je “svaka vlast od Boga” leži odgovor. Podržavam vlast i činim im veliku uslugu savetujuću decu da se bune. Samo ukoliko postoje pobunjeni građani oni na vlasti dobijaju potvrdu da vladaju slobodnim građanima, koji govore šta hoće, a ne podanicima koji krotko ćute.

  O Da li vidite Srbiju u budućnosti kao normalnu, organizovanu i socijalnu državu?-

-Mislioci optimisti su već zaključili da smo imali tragičnu prošlost.. da nam je sadašnjost tragična… ali srećom nemamo budućnost.

Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba