Rastavić je dobio naziv po svojoj suštini. Ona bi ukratko glasila: ako je malo – leči, ako je mnogo – rastavlja.

Latinski i nedvosmislen naziv (Equisetum arvense) dobio je zbog toga što ume da sastavi i rastavi ali i zbog fizičkog izgleda: sastavljen je od delova koji se lako rastavljaju, kao zglobovi. Kod nas se rastavić naziva i preslica.

Rrastavić je biljka sa kojom možemo da živimo u ljubavi i sreći do kraja života. Ona čuva naše kosti i kožu vrlo savesno i predano, pa deluje kao da je stvorena samo za taj zadatak. Na neki način i jeste jer rastavić je retka biljka koja u sebi sadrži za ljude toliko vaćan mineral -silicijum.

. Ko bi rekao da je jedna tako neugledna biljka, koja raste na vlažnim livadama, pored potoka i reka, kao korov, nosi u sebi tajnu toliko važnu za čoveka.

Silicijum je mineral koji je važan za zdravlje našeg vezivnog tkiva, kostiju,kože, kose, noktiju. Toliko je važan da može da zaustavi rast. U slučaju da iz nekog razloga nema dovoljno silicijuma u organizmu deteta – velika je verovatnoća daće dete imati usporen je rast.

Potrebno je samo malo silicijuma da bismo bili „kao sat“. Velike i ne smemo da koristimo.

U malim, kratkotrajnim dozama silicijum je čudo za naš koštani sistem, u velikim količinama, kako i naziv kaže – rastavlja od života.

-Poznato je da rudari koji udišu prašinu silicijum dioksida imaju veliku verovatnoću da obole od malignih bolesti i silikoze, bolesti koja smanjuje otpornost na bacil tuberkoloze – kaže dr Vladislav Daničić, vitaminolog i domaći autor jedinog naučnog dela iz oblasti vitamina.

Rastavić se zato pije svakodnevno mesec dana a zatim se pravi pauza od dva,tri meseca. Najbolje je piti čaj od rastavića, ali ako neko ne može iz nekog razloga da svakodnevno kuva čaj od rastavića, može da kupi suplemente. Oni su veća investicija nego čaj od rastavića.

Svakodnevno uzimanje rastavića napuniće naše „magacine“, pa će organizam imati zaliha i mogućnosti da uzima kad god mu treba.

A treba mu za mnogo važnih funkcija koje obavlja. Za kosti i kičmu, recimo. rastavić kao neki čudotvorac obnavlja polako i prirodno elastično vezivno tkivo. Rastavić treba da piju oni koji imaju osteoporozu, bolove u kostima, zglobovima, leđima, tendinitis, gonartroze i kojima sporo zarastaju rane. Silicijum iz rastavića je odlično sredstvo za jačanje tetiva, ligamenata i hrskavice.

Ali, još jednu dobru stvar učiniće rastavić za ljudski organizam (budući da sadrži i saponin, flavonske heterozide, vitamin C, tanin i gorke supstance, mangan, kalcijum, gvožđe, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kiseline): pomoći će da sa urinom izbacimo toksine i očistimo bubrege.

Sa takvim svojstvima nametnuo se kao lek protiv celulita i masnih naslaga koje se nagomilavaju u predelu bokova i zadnjice.

Nikako ne treba zaboraviti blistava uloga koju rastavić ima lepu kožu, kosu,zube, nokte. A na kraju krajeva, rastavić ima najvažniju ulogu i za našuz mladost. Starost će nam sporo dolazitii dok god ima silicijuma u nama.

– Dok god ima silicijuma u našem telu i krvi, ima mladosti. Kada iz zida naše aorte nestane silicijuma, kaže dr Vladislav Daničić, počinje arterioskleroza, što znači – ubrzano starenje.

Što ga više imamo i čuvamo u magacinu, to će nam starost sporije dolaziti.

B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba