Kao ples na kiši drevnog naroda, takav utisak odaje  range rover evoque 2.0 MHEV 180 D  dok se elegantno kreće gradskim ulicama. To je proizvođač i hteo dajući mu ime evoque koje u slobodnom značenju daje upravo taj naziv.  Osveženje među tolikim automobilima,  ovaj rang rover oduzima dah svojim posebnim izgledom. Kupac se teško od njega odvaja jer je prava lepotica.

  Spada u kategoriju SUV ali je  rođen za gradske ulice.  Prostran i širok, sportskog je duha i zavodi  gledaoce po gradu. Kod njega nema greške – ko ga odmah ne prepozna po sportskoj liniji, videće njegov natpis i napred i pozadi. Slova su velika da ga svi dobro vide i deluje kao reklama koja jezdi gradom i ulicama.

    Ali nije samo za šepurenje po gradu. Rang rover koji ima pogon na sva četiri točka, i prilično je visok. Može da pređe preko  rupa i kamenja a da ga ništa ne očeše, može da skakuće po šumskom tlu kao da je  „zeka“ i smatra se idealnim za prirodu.

    Ima 2.0 četvorocilindračni turbo motor, sa mogućnošću na dizel i benzin varijantu. Motor je snage 180 KS.

    Oznaka MHEV znači da je reč o delimično hibridnom modelu. To opravdava malim elektromotorom koga snabdeva baterija od 48 V.  Range rover nije u mogućnosti  da sa ovom baterijom  pokreće samostalno.  Ona zapravo dopunjuje  rad glavnog agregata, štedi energiju i smanjuje emisiju  štetnih gasova.

   Ima  devetostepeni ZF automatski menjač i pogon na sva četiri točka.

   Ubrzanje do stotoke postiže za 9,3 sekunde što je s obzirom na njegovu težinu od skoro dve tone  super brzo za ovog „teškaša“.    Maksimalna brzina je 205 kilometara na sat.

  Rang rover ima četiri standartrdne opcije vožnje: eko, konfor, dinamik i sport. Ali pored toga postoji sistem ATPC koji  prilagođava rad motora, menjača, diferencijala i šasije spoljnim uslovima vožnje.

   Izuzetno je bezbedan auto. NCAP testovi daju najviše ocene bezbednosti.  

   Tu mu pomaže sistem detekcije opasnosti koji nema šta nema: pomoć pri kočenju, asistencija za održavanje u traci, senzori za parkiranje,  modeli vožnje u zavisnosti stanja na putu ( sneg, blato, pesak, mokar kolovoz) upozorenje za mrtve uglove, pomoć pri preticanju, noćno prepoznavanje objekata na putu, parking asistencija u vidu kamera od 360 stepeni i senzorska pomoć pri parkiranju, monitor za praćenje saobraćaja i situacije iza vozila.

  Prostranom kabinom range rovera  dominiraju tri displeja: interaktivni vozački displej od 12,3 inča koji prima i projektuje informaciije o vožnji, medijima i svemu ostalom što je potrebno vozaču. Komande za ovaj displej stižu sa volana. Drugi multimendijalni ekran je od 10 inča kome se može podesiti ugao gledanja, i treći je   HUD displej, audio i navigacioni sistem, gde se ekran se koristi na dodir.

   Unutrađnjost range rovera je gotovo stilski profinjena i prijatna. Koža i materijali kojim su presvučena sedišta i  unutrašnjost pažljivo su birani i uklapani što rang roveru daje  tu želju da se „zavalite“ što pre na sedište.  Vođeno je računa o svakom detalju. Čak su i retki plastični delovi tako obrađeni da se jedva prepoznaje o kom  materijalu je reč.  

    Sedišta vozača i suvozača su naravno izrađena od najfinije kože, perforirane i granirane. Na čak 14 načina možete da ih podešavate i kada nađete poziciju za sebe ili za člana porodice sistem će je zapamtiti jer rang rover ima  ima funkciju memorisanja odabranog položaja sedenja.

   Volan je   kao umetnički rad urađen od kombinacije kože i hroma. I on je elektro podesiv kao i sedišta i može se  „kretati“ u svim pravcima.

   Svedena unutrašnjost ne odaje brojne pregrade i pregradice za veće i sitnije stvari, poput torbica, flasa, telefona i slično.

   Prostran u udoban i za vozača  i suvozača i za putnike na zadnjem sedištu koji  imaju dovoljno mesta.  I pored prilično prostranog prtljažnika od 591 litra.

 Kod rang rovera je odvojena klima za vozača  i suvozača i za one pozadi,  koji tako mogu birati  temperaturu koja im odgovara.

    Rang rover voli da da sve od sebe pa zato ima i panoramski krov koji može da se otvori tri četvrtine od ukupne površine. To je sasvim dovoljno da se doživi spoljni svet.  A kada je auto udoban i moćan kao rang rover, onda i spoljni svet izgleda mnogo lepše.

               Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com