Radulka Kocić poznata je mnogo dalje od Belog kamena i Vlasotinca, gde živi i sakuplja lekovito bilje za meleme koje sama pravi. Hvale je da uspešno leči hemoroide , ciste i „manasilj“ (psorijazu). Svoje recepte ne krije i daje ih svakom, a meleme ne naplaćuje. Verni pratilac u ovom poslu joj je unuk Nikola.

Otkako zna za sebe, u porodici njene majke Dobrunke bilo je travara i vidara, ali je najbolje zapamtila  tetku Đurđu iz Badinca koja je lečila ljude od „padavice“ (epilepsije) i porodično „znanje“ želela je da ostavi baš njoj.

– Imala sam tada samo 10 godina. Sećam se da sam slušala kako tetka Đurđa suši srce vuka i od njega pravi meleme za lečenje „padavice“. Nema ko nije čuo za nju. Bila je uspešna vidarica, ali je bila gramziva i za tadašnje prilike skupa – priseća se Radulka. – Kada se razbolela, tražila je od majke da me odvede kod nje. Dala mi je „tabak“ na kome je uredno bilo ispisano kako se vida „ljuta rana“, „sarađža“ (kancer), padavica. Zapretila mi je da smem da je nasledim tek kada umre. Nikako za života.

Radulka priznaje da je bila dete i da je ovo čudno  nasleđe opteretilo. Plašila se da je deca iz komšiluka ne prozovu  „vračarica“ , pa je tetkin „tabak“ pocepala.

– Šta sam znala sa 10 godina? Ne znam zašto je baš mene odabrala da mi preda to bogatstvo. Otpor je bio očigledan, ali kasnije, kada sam postala svoj čovek i kada sam shvatila koliko je teško kada čovek ima neku muku, a niotkuda pomoći, bilo mi je krivo što sam tako postupila –  veli Radulka.

Ipak, neko čudo se dogodilo. Radulka je pocepala tetkine recepte, ali od gena nije mogla da pobegne.

Imena biljaka koje sakuplja,  pažljivo suši i melje, često ne zna, ali ih nepogrešivo pronalazi. Iako ima „pristojne“ godine, nikada nije bolovala, a njena majka Dobrunka živela je 97 godina i nikada nije otišla kod lekara.

Krajnici

– Kada nas je bolelo grlo , rođaka Zaga Pindarska nam je na krajnike kažiprstom stavljala so. Odmah sve iskašljemo i kao da nismo bolesni. Sećam se da sam je jednom ugrizla za prst, pa umalo da onako bolesna dobijem i batine. Znam i da nam je majka kuvala čaj od stočne repe i da nema boljeg leka za prehlade –  priča Radulka.

Psorijaza

– Za lečenje „manasilja“ (psorijaze) koriste se tri trave „“measiljka“, „kaloper“ i „stograna“ koje se potope u komovicu. Pije se svakog jutra po jedna čašica naštine i tim melemom se premazuju problematična mesta. Mora da se drži stroga dijeta 40 dana. Ne sme da se jede voće, kozji sir, niti pasulj. Bolest se izgubi kao da je rukom odneta – tvrdi naša sagovornica.

Hemoroidi

Pupovka se potopi u zejtin i treba da odstoji mesec dana na suncu. Sterilisan tampon se umače i stavlja u rektum preko noći.

Ciste

– „Čuvarkuća“ se samelje i kroz čistu gazu iscedi se sok. Potrebne su oko dve kafene šoljice tog soka koji se izmeša sa kilogramom meda. Treba ga čuvati u frižideru i svakog dana uzimati po jednu kašičicu. Obavezno treba piti čaj od lišavice, ali ne duže od 10 dana, a ovaj melem treba uzimati mesec dana.

Kamen u žuči

Potreban je samo ren i komova rakija. Narendan ren u količini jedne vinske čaše treba izmešati sa litrom komove rakije i zakopati da stoji 20 dana pod „rodnim drvetom“. Pije se svakog jutra po jedna čašica.

Želudac

Travarica sa žalfijom, turskim sedefom, ženskom travom i ruzmarinom garantovano otklanja probleme sa želucem –  tvrdi baka Radulka.

Pirinač topi masti

Radulka tvrdi da ništa bolje ne čisti organizam od čaja od koprive. Pomaže svim unutrašnjim organima i ona ne može da zamisli dan bez čajeva. Voli sve čajeve jer smatra da njima duguje krepkost i dugovečnost.

Otkriva da se masnoća iz krvi najbolje čisti ako se svakog jutra na prazan želudac uzme po jedna kašičica mlevenog pirinča, a zatim se popije časa vode.

– Za dve nedelje garatovano masnoća se istopi i ode –  kaže.

   Daliborka Miljkovićbašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba