Radmila Antonijević, travarka iz Kamenova, kod Petrovca na Mlavi, na bolest gleda kao na neprijatelja koga ona sa svojom vojskom koja je sastavljena od čajeva, melema i ulja, opkoljava i – uništava

  – Opkolim bolest sa svih strana, napadam je i spolja i iznutra i efikasno eliminišem- kae nam Radmila Antonijević.- Mora da deluje. Bolest nema gde da utekne.

  Travarka Radmila, koju, razume se, svi u homoljskom kraju znaju zbog duge porodične tradicije koju je preuzela od majke, a majka od bake, veli da ne postoji trava koju ona ne poznaje.

  – Sve su trave lekovite, ama baš sve, pa čak i ona najobičnija, najsitnija, ona travka koju najčešće viđamo.Lekovita je, recimo,”zečija soca”? Znate li šta je to?!To je detelina sa tri lista. E, pa ona je izuzetno lekovita, pomaže kod svih vrsta tumora. To je biljka koja nije dovoljno proučena, a trebalo bi, jer smatram da je dragulj među biserima. Ona je snažan čistač, sve pročisti i krv i limfu, ma, sve. Ja je berem, prosušim, izgnječim prstima i pijem. Uz to ima i prijatan ukus.

  U Radmilinoj ostavi posebno mesto zauzima dragoceni rastavić, koji je kao stvoren za sve vrste gnojnih rana, upala, zadebljanja tkiva ili, kako kaže Radmila, „ispupčenosti”.

 Još kao devojčica Radmila je shvatila da ima sigurno, nepoljuljano  znanje o biljkama. Uz babu i majku, koje su joj nepovratno usadile ogromnu ljubav prema biljkama, naučila je i kako se trave mešaju.

 – Ne voli svaka trava baš svačije društvo- govori Radmila.- E, to je znanje,  upariti trave. Ako su loše pomešane, štete za organizam ne može biti, ali ako ste ima pažljivo pronašli društvo, onda je korist mnogo jača. Jedna drugu pojačavaju i podstiču da daju ono svoje najbolje. To je znanje! Dobro spojiti različite vrste trava.

   Radmila neobično mnogo ceni i konjogriz ili divlji radič, biljku  čiji koren i listovi čiste i jačaju želudac, popravljaju probavu, odvajaju prekomernu žuč, čiste jetru, bubrege i slezinu, a leče i žuticu i anemiju. A najviše od svih trava poštuje koprivu žaru.

  –  Naša draga žara, najbolja je trava. Štiti od svih zala- govori.

  Neumorna travarka koja pređe i po 20 kilometara, šparatajući uzduž i popreko Homoljskim planinama, hvata se u koštac i sa  svim ženskim bolestima. Ranice, miomi,ciste, infekcije…

  – Tu imam mnogo pozitivnih povratnih informacija- veli Radmila- i to mi je najlepše kada vam se jave da kažu da je bolje. Ja bih onda poletela od sreće na vrh Homolja da uberem još mnogo trava za sve ljude na svetu. I za ženske bolesti, kao i za sve drugo, koristim melem, ulje i čaj istovremeno, a pravim ih od  kantariona, hajdučke trave, majčine dušice,  kore vrbe, jasena, bresta i rujna. Ulje se na tampon stavlja u vaginu, melem na stomak, a čaj se pije.

  Travarka sa Homolja ima i aktuelne sezonske preparate: meleme za zaštitu od sunca kože i kose. Napravljeni su od raznih četinara, bršljena i gloga. Pravi i meleme za ekceme čiji je glavni sastojak ivanjsko cveće.

   Uz sve to, mnoge adolescente rešila je najvećih muka: bubuljica. Njen čaj, melem i ulje veoma je efikasno u otklanjanju najveće mladalačke muke.

  – Od ove mešavine- veli ona- ne samo da prođu akne i bubuljice, nego nestaju i ožiljci koje su one napravile. Za to su zaslužne cikorija, hajdučiuca, bršljen, kora cera, kantarion, i naravno- nenadmašna kopriva.

  Radmila Antonijević iz Kamenova, kraj Petrovca na Mlavi, ne krije sastojke; što ona zna, smatra, mogu i treba da znaju i drugi. Zdrava je i vesela, čemu, veli, treba da zahvali baš travama koje joj daju impuls i podstrek, i  želela bi i da drugi budu takvi. A  to, veli, nije teško:

  – Ljudi moji, pijte čajeve dok ste zdravi. Oni održavaju vaš organizam i daju vam vitalnost. Oni vas čuvaju od bolesti. A ako,nedajbože, bolest dođe,onda će je trave i oterati.

  Protiv holesterola

 Kopriva žara i mrtva žuta, pasuljevina, bob ljuska, hajdučka trava, konjogriz (divlji radič), kora vrbe. Jednaki sastojci se izmešaju, 2 kašike mešavine prelije se litrom kipuće vode  i ostavi da stoji poklopljeno do pola sata. Uvarak od ovih trava pije se 15 dana, svakodnevno po liutar, tokom celog dana.

 Protiv znojenja

  Uvarak od divlje nane, konjskog bosiljka i matičnjaka pije se svakodnevno po dve, tri čaše, a istovremeno se na noge stavlja melem, takođe napravljen od ovih trava. Nema znojenja, neprijatnog mirisa, ni gljivica.

Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba