Jod u hrani, tu ga ima najviše i najbolje se usvaja. Ali ako ne jedete hranu koja sadrži jod, moguće je da patite od manjka i da ćete biti podložni napadima raznih virusa. Da li vaš organizam ima previše ili, možda, premalo joda, ustanovićete na jednostavan način baš pomoću – joda.

 Za ovaj eksperiment izaberite noć. Na tankom sloju pamuka nakapjte jod iz apoteke i to tako što ćete jodom po parčetu pamuka zapravo iscrtati mrežu. Ne stavljajte previše, jer jod u većim količinama može da ispeče. Pamučnu tkaninu pričvrstite flasterom na pete i tako  prenoćite.

 Ako ujutru na tkanini i na vašim petama ne bude  ni traga od joda – to je znak da morate da jedete više plodova mora i drugu hranu koja sadrži jod jer vam nedostaje. Simptomi nedostatka joda, mikroelementa važnog za naš imunitet, vidljivi su na prvi pogled. Simptomi nedostataka joda su iznenadno dobijanje ne težini, umor, slabost, problemi sa kosom i kožom, preosetljivostna hladno, depresija, zatvorenost, sterilitet…

 Ukoliko jod ostane na petama i tkanini, znači da ga imate dovoljno.  Ne treba zaboraviti i da jod povećava telesnu temperaturu, pa bi tokom eksperimenta trebalo držati noge otkrivene. 

 Pre nego što uradite ovaj eksperiment, ne bi bilo loše da proverite da li ste alergični na jod. Malo joda nakapajte na  unutrašnju stranu zgloba, sačekajte 10 do 15 minuta i, ukoliko se ne pojavi crvenilo, sve je u redu, i možete slobodno ovom metodom proveriti da li imate dovoljno joda u organizmu. U suprotnom, odustanite.

  Osim  informacije da li imate dovoljno joda u organizmu, ovaj eksperiment će vam pomoći i u slučaju loše cirkulacije i otoka na nogama, što je posebno  važno onima koji dugo stoje ili hodaju. Ipak, ruski autori ovoe metode preporučuju oprez: jod ne treba koristiti više od 3,4 puta sedmično.

Jod u hrani je najbolji. Jedite plodove mora, ribe, alge, beli sir, suve šljive, orahe, jaja…

  O.B.

Vidi još…

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba