Plodnost i kako do nje doći uz pomoć onih stvari koje su nam na dohvat ruke i jeftine a poneke i sasvim besplatne. Evo šta narodna medicina savetuje. Pomoć se najpre traži od minerala i vitamina, a zatim od prirode i lekovitih trava.

Na prvom mestu je njegovo veličanstvo cink, koji je neophodan za proizvodnju testosterona, jer nizak nivo ovog dragocenog minerala izaziva neplodnost.

Veličanstveni vitamini

Pored njega, u istoj ravni, je vitamin B6, posebno je značajan za žene, jer može da pomogne kod podešavanja nivoa progesterona i estrogena. Dobri izvori ovog vitamina su jaja, pirinač, izdanci soje, ovas i proizvodi od integralnog zrna.

Nikako ne zaboraviti na sledeće vitamine koji pomažu povećanju plodnosti kod žena: gvožđe, folna kiselina (za normalizovanje krvne slike), B12 (za normalizovanje reproduktivne funkcije), koloidno srebro da iščisti organizam kada je hlamidija (zbog preduge upotrebe pilula protiv začeća) uzrok steriliteta i bioflavonoidi (koji se nalaze u brokolama, zelenim paprikama, peršunu i citrusnom voću) za razvoj normalne sluznice materice.

Obaavezan je vitamin C kao hranljiv sastojak jer je koristan i za žene i za muškarce zato što ima sposobnost da izbaci toksične metale iz tela, jer oni mogu da škode začeću. Izvori vitamina C iz namirnica su brokoli, dinja i sve vrste bobičastog voća.

Za ovulaciju

Za poboljšanje ovulacije i kod smetnji u vidu manjeg broja pokretnih spermatozoida

Dobro usitnite i pomešajte:

240 g  cvetova hajdučke trave

60 g cvetova zove

30 g lista maline

30 g lista i cveta kantariona

30 g lista pitome nane

20 g listova i cvetova divlje nane, i toliko stabljike majčine dušice i iđirota.

U litru ključale vode stavite 10 g ove mešavine i kuvajte poklopljeno minut. Hladan čaj procedite u tamnu bocu i dobro začepljeno držite na tamnom mestu. Pijte 3 puta dnevno po šolju, pre i posle jela.

Kad čaj popijete pre jela, uzmite manju kašiku rafiniranog maslinovog ulja, a posle jela, manju kašiku meda. Nastojte da med bude jednoličan (žalfija, bagrem ili kesten).

Umesto vode pijte lagani čaj od smeše jednakih količina matičnjaka i listova i cvetova hajdučke trave, dnevno, po ½ litre. Pri tom, umotajte u toplo krsta, slabine i ispod stomaka.

Protiv upale jajnika

Usitnite i pomešajte po 20 g cvetova zove, stabljike kilavice, cvetova kamilice, svile od kukuruza i listova matičnjaka. U litru ključale vode stavite 10 g mešavine i kuvajte poklopljeno pola minuta. Kada se čaj ohladi, procedite i dodajte 6 kašika meda, te promešajte da se med istopi. Pijte 3 puta dnevno, po šolju, pre i posle jela, a preostalu količinu između obroka, umesto vode, s malo svežeg limunovog soka.

Neuredna menstruacija

Usitnite i sjedinite po 40 g cvetova zove, cvetova i listova ženske kantarije, stabljike hajdučke trave i listova matičnjaka i po 20 g listova kupine i listova i cvetova majčine dušice.

U litru proključale vode stavite 10 g ove mešavine i kuvajte poklopljeno  minut na laganoj vatri. Kada se čaj ohladi, procedite ga u bocu i pijte dnevno po litru (po šolju u jednakim vremenskim razmacima). Po želji zasladite medom.

I.Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com