Možda je pirevina (Agropyron repens) korov ali je to korov zlata vredan. Travari ga poštuju kao kraljicu. Raste svuda, poznat nam je i ne obraćamo pažnju na njega, ne pomišljajući koliko je vredan.

Oni koji imaju bašte i dvorišta, ljute se na pirevinu jer je veoma žilava i teško se čupa. Poljoprivrednici su joj zakleti neprijatelji, prskaju je raznim otrovima, izoravaju, ali ona se ne da.

  Uporna, žilava i neuništiva kao da opstaje da bi pokazala čoveku da je zapravo tu, na planeti, da bi njemu pomogla.

  To je trava koja naše krvne sudove osveži i očisti od masnoća efikasno kao nijedna druga. Ona čuva naše srce i krvne sudove bolje nego bilo šta drugo.

 Žilava višegodišnja biljka čisti vrlo dobro našu krv.

  Napitak od pirevine iz naše krvi otklanja otrove koji tu kruže. Doneće veliko zadovoljstvo i sreću pankreasu, jetri, žuči  želucu i crevima, dakle, skoro svim unutrašnjim organima.

  Ali pirevina će očistiti i limfu i u potpunosti naš mokraćni sistem od peska i kamenčića.

   Poljoprivrednike od pirevine boli glava, jer niko ne mogu da se reše  upornog korova. Kada njen koren preseku mašinom ona ga samo tako razmoži po zemlji. Travari  joj se raduju, jer kažu da nema  bolje trave od pira.

Koze jedu pirevinu

   To potvrđuju koze koje od svih trava najviše vole pir, krave, takodje, konji, sve životinje koje pasu prvo traže pir. Ali pir jedu i mace, jer se tako leče i čuvaju svoje zdravlje. One  se oslobadju od kamena u bubregu jedući pirevinu.

 Od pirevine se za lekovite čajeve koristi i trava i koren.

 Trava se bere tokom leta i seče na sitnije delove, ostavlja na hladnom i prozračnom mestu da se osuši.

 Ako je neophodno odmah se može koristiti sveža, što je možda i bolje jer će vas ispuniti hlorofilom. U tom slučaju se  uzmu dve pune kašike sveže isečene trave na što sitnije delove i preliju se sa 2 dl vruće vode. Ostavi se da odstoji 20 minuta i čaj je gotovo za upotrebu. Može vruć, može hladan, nije bitno.

  Prijatnog je ukusa i očistiće krv i limfu, izbaciće pesak i soli iz  mokraćnih kanala i bubrega i  čovek će uživati u ukusu i olakšanju koje ova biljka donosi.

 Koren pirevine lekovit

  Budući da pirevina raste i cveta od aprila do oktobra, u tom periodu se ona bere i priprem za zimu. U oktobru se , međutim  vadi koren biljke koji je  takođe lekovit, podjednako kao i stabljika.

 Koren biljke se izvadi, birati što veće, opere se dobro od zemlje, iseče nožem ili makazama na što sitnije delove i ostavi da se suši. Drži se u dobro zatvorenoj tegli.

 Suv koren se priprema tako što se 1 supena kašika prelije sa 3 dl i ostavi  poklopljena da stoji 12 sati. Pije se tri puta dnevno, pre jela najbolje, po 1 dl tečnosti.

 Bilo bi dobro piti uvarak od trave ili od korena mesec dana, a ako je to mnogo, onda kraće. Organizam će biti zahvalan i ako mu bar dve nedelje podarite svakodnevno čaj od pirevine.

                             Irina Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Kako da otklonite bol za pet minuta

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba