Perunika ili iris, ne samo što u rano proleće posle sive zime bašti odene haljinu vedrih boja već nam daje i lekovitost. Mile Stojilović, biolog i vlasnik najveće privatne botaničke bašte na Balkanu u selu Tabanovcu kraj Petrovca na Mlavi, u knjzi „ Vrt, izvor zdravlja i sreće” navodi kako napraviti lekoviti prah od rizoma irisa.

  S tim što treba imati na umu da nemaju sve vrste irisa lekovita svojstva. Za lečenje pluća, na primer, ili  želuca i opekotina, koriste se ove vrste irisa:  Iris germanika (Iris germanica) – baštenska bradata perunika, florentina ( Iris florentina) – bela mirisna perunika, i palida (Iris palida)- šarenolisna perunika, Iris pumila i Iris sibirica.

 Za razliku od drugih vrsta perunika, ove vrste imaju u sebi lekovitu supstancu glikozuid iridin, a uz to i  eterično ulje, masno ulje, vosak, smola, tanini, minerale, šećere, skrob…

 Za lečenje se koriste sveži listovi i rizomi, a najčešće prah od rizoma koji se dobija tako što se rizomi dobro očiste od korenačića i kore, a zatim se istucaju u prah i čuvaju do upotrebe u tegli na mračnom mestu.

 U narodnoj medicini prah rizoma koristi se za lečene  hroničnog kašlja, astme, za zaceljivanje rana, opekotina, čireva, protiv upale želuca, kod bolesti jetre i žuči, za bolove u uhu, za zaustavljanje krvi iz nosa.

 Upotreba:

Protiv bolova u uhu

 Nakapati u uho nekoliko kapi tečnosti iz rizoma perunike

 Za rane i čireve

  Rane koje teško zaceljuju posipati povremeno prahom rizoma perunike, a na opekotiine i čireve  privijati sveže ubrane i izdrobljene listove  perunika.

                          Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba