Perunika ili iris, ne samo što u rano proleće posle sive zime bašti odene haljinu vedrih boja već nam daje i lekovitost. Mile Stojilović, biolog i vlasnik najveće privatne botaničke bašte na Balkanu u selu Tabanovcu kraj Petrovca na Mlavi, u knjzi „ Vrt, izvor zdravlja i sreće” navodi kako napraviti lekoviti prah od rizoma irisa.

  Ali, nemaju sve vrste irisa lekovita svojstva. Za lečenje pluća, na primer, ili  želuca i opekotina, koriste se ove vrste irisa:

 Germanica – baštenska bradata perunika, Iris florentina – bela mirisna perunika, Iris palida – šarenolisna perunika, Iris pumila i Iris sibirica.

 Za razliku od drugih vrsta perunnika,ove vrste imaju u sebi lekovitu supstancu glikozuid iridin, a uz to i  eterično ulje, masno ulje, vosak, smola, tanini, minerale, šećere, skrob…

 Za lečenje se koriste sveži listovi i rizomi, a najčešće prah od rizoma koji se dobija tako što se rizomi dobro očiste od korenačića i kore, a zatim se istucaju u prah i čuvaju do upotrebe u tegli na mračnom mestu.

 U narodnoj medicini prah rizoma koristi se za lečene  hroničnog kašlja, astme, za zaceljivanje rana, opekotina, čireva, protiv upale želuca, kod bolesti jetre i žuči, za bolove u uhu, za zaustavljanje krvi iz nosa.

 Upotreba:

Protiv bolova u uhu

 Nakapati u uho nekoliko kapi tečnosti iz rizoma perunike

 Za rane i čireve

  Rane koje teško zaceljuju posipati povremeno prahom rizoma perunike, a na opekotiine i čireve  privijati sveže ubrane i izdrobljene listove  perunika.

                          O.B.

Vidi još:Slatka muška tajna

afrodizijak bakterije biljke boje breza bubrezi cvet depresija dijabetes energija holesterol hrana imunitet jetra karcinom knez lazar kozmetika koža legenda lek lepota lečenje limun manastir med mikroorganizmi miris muškarci nemanjići oči pluća potencija reuma slikar slikarka so srbija srce talasi travar ulje virusi voda zdravlje žene