Orah je moćno drvo, pa je sasvim logično da ima i moćne efekte. Toliko je blagorodan i lekovit da nema šta nije dobro od njega.  Od oraha se sve koristi za lek. I list, i kora, i stablo, i plod, i rese.

 U   tradicijama svih naroda sveta orah se koristi za lečenje i za lepotu.

  Najjednostavniji način da budemo i zdravi i lepi jesu mladi oraščići u medu koji su prebogati vitaminom C.  Na proleće, najkasnije u junu, valja ubrati tridesetak mladih orašćića i preliti ih medom. Ostaviti da odstoji 40 dana i uzimati svakog dana po jedan oraščić. Za mesec dana bićete zdravi i moćni kao i samo drvo koje vam je podarilo lekoviti plod. Kraljevsko zdravi, jer orah je kraljevsko drvo, drvo boga Jupitera kako je prvi zapisao Dioskorid. Takav starinski način je nenadmašan način konzerviranja vitamina C iz pririode!

PREDLAŽEMO

Jedina biljka koja unosi svetlost u organizam

   Mladi orahov plod leči sledeće bolesti: hormonski poremećaji, deficit joda u organizmu, colitis, konjuktivitis, gojaznost, slab imunitet, visok krvni pritisak, znojenje, problemi sa nervnim sistemom, išijas, razdražljivost, gastritis, dijabetes,  poremećaje pamćenja.

 Orahova rakija

   Ko ne voli med, može da ih stavi u rakiju. U tom slučaju za teglu od kilograma treba ubrati oraha da kada se iseckaju čine dve trećine tegle. Isto tako, za veliku teglu iseckati orahe da napune dve trećine tegle. Preko njih se prelije vodka ili bilo koja rakija do 50 odsto stepeni. Ne bi trebalo koristiti jaču rakiju ili alkohol zato što njegova jačina ubije sve dobro u orahu.

PREDLAŽEMO

Bagrem nije samo drvo zanosnog mirisa

  Tako pripremljeni orasi sa rakijom ili alkoholom stave se na tamno i toplo mesto na kome će  čekati 40 dana da orah ispusti svoj jod i lekovita svojstva u alkohol. Onda se procedi, stavi se u staklenu flašu ili teglu i drži u frižideru. Uzima se kao preventiva 1 čajna kašičica ujutru na prazan stomak. Za lečenje bolesti koristiti 3 kašike dnevno.

   Orah je lekovit nezreo ali i zreo. Zreo plod je hranljiv, sadrži mnogo vitamin B, proteina, belančevina, uglenih hidrata, kalijuma, fosfora, gbožđa, šećera koji ne šteti dijabetičarima. Najzdravije je jesti sveže orahe.

  Listovi za čišćenje krvi

   Listovi sadrže takođe mnogo vitamin C. Treba ih btove brati u junu, dok su još mladi. Brzo osušiti da ne izgube svju boju jer time gube i dragocene sastojke. Brati samo mlade, neoštećene listove i ređati u tankom sloju u hladu. Pri sušenju, ne prevrtati ih da se ne ozlede.  Čaj od listova je sredstvo za čišćenje krvi. Takođe, veoma pogodan za jačanje živaca. Mnogi koriste listove i za kupanje i kao obloge za bolna mesta.

   Takođe uspešno pomažu kod buubljica i krasta na glavi, lišaja na bradi i protiv prekomernog znojenja nogu.

  Listovi u vinu

 Listovi u vinu su pogodni protiv dijabetesa i žutice. Prave se tako što se osušeni i usitnjeni listovi (5 supenih kašika) saspe u bocu širokog grla i prelije litrom belog vina. Flašu zatvoriti i ostaviti da se kiseli tokom dana i noći. Sutradan procediti i razliti u manje boce. Dobro zatvoriti. Pije se po jedna čašica na prazan želudac i uveče pre spavanja.

 Orahov čaj

 Orahov čaj može da zameni ruski čaj ako se napravi od osušenih listova da bude blagog ukusa. Posebnu vrednost imaju listovi koji su fermentisani. Čaj se priprema u dozi 10 g osušenog lista na pola litra vode. Sveže lišće za čj se takođe može koristiti ali tada treba da ga bude 50 grama.

   U oba slučaja preliti vrućom vodom i kuvati 5 do 10 minuta. Tokom dana piti dve do tri šoljice.

   Turski način

 Turski „palamut“ je naziv za pržene oraščiće  koji se melju i kuvaju umesto kafe.  To je izvrsno sredstvo protiv malokrvnosti. Od nešto duže upotrebe dobija se bolji izgled lica. Tvrdi se da su Turci to davali ženama da se ugoje.  

Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com