Oleander  (Nerium oleander) je najčešća mediteranska biljka koja pleni svojim cvetnim aranžmanom i slatkim mirisom koji osim  borova daju onaj nezaboravan miris moru. Ima ga u najrazličitijim bojama  od tamnocrvenih do roze i plavih, pa čak i šatiranih. Može da se oblikuje kao žbun a može da naraste  i kao pravo veliko drvo i da daje hlad.

  Koliko je lep, međutim, toliko je opasan. Oleander je  kroz istoriju  bio poprilično popularan trovač. Najčešće su žene trovale muževe čajem od oleandra. I danas se često koristi kao metafora za loše muževe kojima treba kuvati čaj od oleandra. Taj čaj je bez sumnje morao biti veroma sladak, jer, kako saznajemo od profesorke Vesne Kilibarde, načelnice Odeljenja za toksikološku hemiju Nacionalnog centra za kontrolu trovanja, oleeander uma veoma opor ukus.

-Oleander sadrži veoma otrovan mlečni sok čija otrovnost potiče od akrdiotoničnog heterozida oleandrozida koji je dobijen u kristalbnom stanju. Izuzetno je otrovan i treba biti pažljiv sa njim zato što su trovanja česta.  Cela je biljka otrovna. Veoma je gorka pa onaj ko popije čaj mora da oseti tu gorčinu. Oleander deluje na rad srca i otrovani najčešće dobiju infarkt – navodi profesorka Kilibarda.

  Trovanja olendrom su mnogo češća nego kod drugih otrovnih biljaka.   Budući da je kod eleandra sve otrovno i kora i lišće i cvet veća su šanse za trovanjem. Kod elandra je opasno čak i udisati dim, ako se kojim slučajem pali njegovo lišče.

  Sve u svemu, ovu lepu i mirisnu builjku koja tokom celog leta i jeseni ukrašava dvorišta svojim cvetom, ne treba dirati.

Oleander je poreklom sa prostora severne Afrike, Mediterana i jugoistočnog dela Azije. Veoma je zahvalna jer može da izdrži duge periode suše ali isto tako i duge periode vlage.

  Osim na primorju, gaji se i kod nas ali u saksijama, ali pošto ne može da podnese niske temperaturte, zimi se unosu u podrum ili drugu prostoriju.  

  Razmnožava se poludrvenastim reznicama, najbolje u avgustu. Može i iz semena koje se seje u aprilu ali on neće  bitini tako raskošan i lep kao onaj dobijen reznicama.

  Međutim, oleander poseduje i lekovita svojstva. Njegovi glikozidi  koriste se kod slabe cirkulacije i aritmije, a poznat je i preparat ‘neriolin’ koji se proizvodi u obliku tableta i rastvora. retki travari ga koriste zbog svoje neslavne otrovne strane, a mi bismo trebali samo da se divimo njegovom cvetu – izdaleka.

    B.Vukanović

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com