kuće je čovek imao već tokom 70000

  Naši preci doživeli su nagli populacijski bum posle 7 000. godine p. n. e. kada se primetno uvećavaju prvobitne  zajednice.

Do tada su ljudi već izumeli kuću i ona se više ne gradi proizvoljno, već postoje obrasci.  Grade se čvrsti podovi od izdrobljenog krečnjaka, osnova kuće se precizno razmerava i uvek ima oblik zarubljenog kružnog isečka. U središtu svih naselja nalaze se prostrani trg i velika kuća. A staništa oko njih raspoređena su u redove.

Pokojnici se od ovog vremena sahranjuju van naselja, samo pojedinci, najčešće muškarci i žene koji su doživeli duboku starost, ukopavaju se na trgu ili u okvirima staništa. Svaki pokojnik sahranjen je na poseban način, u opruženom ili sedećem položaju, podignutih, skrštenih ili opuštenih ruku. Lobanje pojedinaca katkad su polagane pokraj ognjišta, neki pokojnici posipani su okerom, a neki grafitom ili ribljim zubima. Što bi se reklo, svako prema zaslugama.

N.Đ.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba