Napravljen je kao automobil za trkačke staze i  do danas  nissan skyline GT-R ostao je  najbrži i najmoćniji japanski trkač. U suštini, kažu poznavaoci automobilizma,  bio je i ostao jedini pravi japanski super sportski automobil.

 Trkačkim stazama je zavladao krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka kada je Nissan ponovo predstavio modele sa oznakom GT-R, koji su konstruisani sa ciljem da skyline osvoji brzine. 

 To mu je pošlo za rukom zahvaljujući motoru koj je imao nevertovatne performanse i tajne motora. Ovaj tajanstveni model bio je toliko moćan i brz na trkačkim stazama, da su mnogi organizoatori  evropskih i svetskih takmičenja bila prinudjeni da menjaju propozicije takmičenja kako bi ostali automobili imali kakve – takve šanse.

 Niko mu nije bio ni do pojasa, što bi se reklo. Posebno na takmičenjima po Dalekom istoku gde je uvek trijumfovao. Zbog fantastičnih sportskih rezultata, ovaj je model postao simbol brzine i moći zbog čega je postao i  želja  većine pripadnika jačeg pola.

  Ove ilegalne  trke bile su izuzetno popularne u Zemlji izlazećeg sunca i vlast ih je strogo sankcionisala jer su bile brutalne i opasne. Iz “ zabranjeno voće“  Nissanov “ skyline GT- R“ bio je glavni zabavljač mladih u velikom broju japnskih kompjuterskih  igara kao što su SNES Zero 4 Champ R i Sony Playstation Gran Tourismo.  

 Kada se sve uzme u obzir, sasvim je razumljivo zašto je ovaj model toliko dugo trajao. Jedan je od najstarijih modela uopšte u japanskoj industriji automobila. Proizvodnja je započela 1955. godine kada je predstavljen  model „skyline ALSI-1“  koji je proizvela kompanije Prince Motor Company. Ova kompanija je osnovana 1952. godine, pod nazivom Tama Electric Car Company

koju je osnovala  kompanija Tachikawa Aircraft Company, koja je proizvodila vojne avione sve do kraja  Drugo svetskog  rata a zatim se  okrenula proizvodnji automobila, kao i tolike druge vojne industrije.  

 U čast japanskog kralja, Prince Hirohitoa, kompanija Tama je promenila svoje ime u Prince Motor Company.

 U to vreme počela je sa proizvodnjom automobila na benzinski pogon, a ne električni, kao što je to prvobitni naziv komapanije mogao da navede. Kompanije je koristila motore, koje je proizvodila kompanije Fuji Precision Industries, koju je osnovala druga avionska kompanija, Nakajima Aircraft Company. Ali 1954. godine Prince Motor Company se sjedinio sa Fuji Precision Industries.

 ALSI-serija 2 u osnovi je identična prvoj, sem manjih promena na haubi.

 Model BLRA-3 je predstavljen 1961. godine u ogranicenom broju rucno sklapanih modela kao skyline sport verzija.

Skyline 2000GT (S 54 serija) nastaje 1964. godine.U početku je napravljen samo mali broj ovih automobila,samo za trke ali je postao neverovatno popularan i  proizvođač izbacuje seriju  S54 ili skyline 2000 GT, I bio je ponudjen u dve varijante GT-A i GT-B.

  GT – A koristi nepromenjenu verziju motora G7, dok GT-B ima G7 motor sa povećanom kompresijom.

  Iako je fabrika Nissan ujedinila  sa Prince-om pre pola veka i dan – danas Nissan drži Prince odeljenje, koje promoviše skyline- liniju moći i brzine.

  Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba