Nikola Tesla je svuda oko nas. Gotovo da nema stvari u našem svakodnevnom životu gde Tesla nije umešao svoje prste: internet, TV, fluoroscentne lampe, električne peći, mikroskop, magnetna rezonanca, indukcioni motor, generator, transformator…što god da dotaknemo – izumeo je ili dao doprinos naš Nikola Tesla.

   Genije u nauci, intrigirao je javnost i načinom na koji je živeo. Bio je osobenjak i samotnjak koji nikada nije imao blisku vezu sa ijednom ženom, mada je bilo dama koje su tvrdile da su ga dodirnule. Govorio je da bi ga seksualna energija odvraćala od rada. I u osamdesetim godinama njegova pojava izazivala je divljenje posebno kod fiziologa koji su se interesovali kako Tesla provodi život kada izgleda tako sveže i mladoliko.

  Srpski naučnik koji je zadužio civilizaciju nije pušio, nije pio, nije koristio narkotike. Razgovarao je samo sa ljudima za koje bi procenio da ga mogu razumeti, i imao je izuzetno jak prezir prema svima koji su robovali materijalnim bogatstvima.

   Nikada nije imao svoju kuću. Živeo je u hotelu. Markanti gospodin, visok metar i 99 santimetara u  „princ Albert” kaputu, sa polucilindrom na glavi, belim okovratnikom i rukavicama“ silazio je tačno 20.00 sati u salu  hotela „Valdorf Astorija” gde ga je čekao rezervisan sto sa tačno 18 salveta. Za njega su pripremali specijalna jela, po njegovim receptima.  Mistik sa neobičnim navikama, koje su ponegde prelazile u fobije, koristio je maramice od bele svile i rukavice koje je  bacao posle samo nekoliko nošenja; nije mogao da dodirne ljudsku kosu ni po koju cenu “ samo pod pretnjom pištoljem“;gadio se insekata…

 Na ljudsko telo gledao je kao na mašinu. Za jedan stručni časopis  dao je intervju u kome je objasnio da svoje telo održava uvek u čistoći, „kao što podmazuje uljem svoje mašine i ne dajem prilike da u njemu nastane neki poremećaj”.

 Za njega, najvažnija je bila ishrana i dijeta. Govorio je:

“ Ako mašini ne dajemo najbolju vrstu goriva, neće pravilno raditi. Zato se brinem i održavam rad svojih mašina prema naučnim principima i zakonima planete na kojoj živimo. Kao što imamo dan i noć, tako i ljudski život ima dva razdoblja. Jedno u kojem se radi, i drugo u kojem se odmara. Prema tome, prvi treba poslužiti za proizvodnju energije, a drugi za opskrbljivanje tela materijalom koji će ga krepiti za vreme spavanja„.
 Genije iz Smiljana (danas Hrvatska) od rane mladosti bavio se fizičkom kulturom i proučavao razne teorije o ishrani. To ga je dovelo do zaključka da hranu treba dobro sažvakati, jer tako pomažemo probavnim organima.

– Došao sam do zaključka da su dva obroka najkorisnija – ispričao je Tesla.-  Ručak je suvišan kao obrok jer pretovaren želudac hranu ne može brzo da pretvori u energiju za rad. Prvi obrok treba uzimati 2 sata pre nego što počnemo raditi, a drugi oko 7 ili 8 sati uveče. Ujutru treba uzimati masnu hranu, maslo i ulje, da bi se dobila energija za rad, a predveče proteine (belančevine) da bi se za vreme spavanja mogle izgrađivati ćelije.

  Jedan od najvećih umova u istoriji civilizacije je smatrao da je belance odlična hrana, dok žumance osim gvožđa i vitamina ima i mokraćne kiseline, koja je štetna. Sir je, po njemu,  najhranjivija namirnica zbog velike količine proteina, dok pirinač ima najmanje mokraćne kiselina i lako se vari.
– Mokraćna kiselina – kazao je Tesla – uzrokuje brojna oboljenja, među kojima i reumatizam, visoki krvni pritisak. Zato nikada ne jedem pasulj, grašak, sočivo i slična variva, iako se u njima nalazi velika količina proteina. Fizički radnik odstranjuje mokraćnu kiselinu napornim fizičkim radom, ali moderno gradsko stanovništvo to ne može.  

nikola tesla

Gospodar energije je govorio je da je povrće neophodno jer reguliše rad creva, daje vitamine i  mineralne soli i suzbija mokraćnu kiselinu. I voće je dobro jer neutrališe štetne kiseline i koristi varenju, a  ima i dovoljno šećera. Meso je Tesla jeo tek dva do tri puta godišnje, zato što u njemu ima puno mokraćne kiseline.

  Nikola Tesla je puno pešačio. Svakoga dana najmanje 10 kilometara i to ga je, kako je govorio, uvek držalo u dobrom stanju. Kupao se svakog dana i u kupatilu je vežbao. Spavao je tek dva sata ali…

„Kad spavam, spavam dobro, umetnički, jer je spavanje umetnost kao i duboko disanje koje se mora naučiti“ ,rekao je.“ To je jedna od tajni Istoka, koja za mene nije tajna. Posle svakog spavanja, ma koliko kratkog, moram izvoditi telesne vježbe da bih uravnotežio novodobijenu životnu snagu“.
 Tesla je umro 7. januara 1943. godine u osamdeset sedmoj godini života, u snu, u svom apartmanu na 33. spratu hotela „Njujorker“ u kome je proveo poslednjih deset godina života. Sahranjen je uz zvuke „Tamo daleko, daleko“, po vlastitoj želji.

D.D.

.

Vidi još: Kako naći mir u duši

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba