Nije lako pobediti nesanicu. Posebno posle teškog dana u kome je stres prodrmao živce, a oni pred spavanje i dalje igraju, stvarajući haos u glavi. U takvim slučajevima, važno je imati u kući bar  najosnovnije biljke koje mogu privući san, kao što su valerijana, lavanda, matičnjak, majčina dušica, divlja metvica i druge i znati par caka od kojih će vam bar jedna pomoći. Ukoliko je nesanica hronična i dugotrajna praćena nemirima i nervozom, onda bi trebalo  uzimati jake biljne tinkture.

  Nije lako pobediti nesanicu ali postoje nekoliko nekoliko lukavih poteza koje ovde navodimo oteraćete nesanicu i privući san.

  1  Kad san neće na oči, prvo opustiti telo u toploj kupki. Ukoliko imate kadu, odlično bi bilo leškariti 20 minuta u toploj vodi u koju ste stavili litar proceđenog uvarka od matičnjaka ili par kapi eteričnog ulja lavande. Ukoliko nemate kadu, odličan je i tuš.

   2 Pred spavanje prija nešto toplo. Mleko ili čaj od najpoznatijih umirijućih biljaka: valerijana, matičnjak, lavanda, majčina dušica, jagorčevina, hmelj, kantarion, divlja metvica. Sve one  balansiraju psihu i dovode je u ravnotežu. Ili uzmite desetak kapi  valerijane ili slatkog korena. Tu su i eterična ulja, lavande, npr. ili pomorandže kojima namažite slepoočnice. 

  3  Izbegnite  pred spavanje :

   a) Jaku zubnu pastu koja razbuđuje. 

   b) TV, mobilni

   c) Sat u koji ćete gledati

   d) Teške misli

   4 Stavite oklagiju na pod i srednjim delom tabana kotrljajte je  3 do 5 minuta. Ili, još bolje ako imate nekog da vam izmasira stopala.       

   5 Lezite u polumračnu prostoriju. Veće zatamnjenje proizvodi više melatonina koji telu govori da je vreme za spavanje.

  6 Počnite da kolutate očima, stvoriće vam iluziju umora ili zevajte dugo da privučete san.

  7 Lezite na leđa. Udahnite duboko osam puta. Okrenite se zatim na desni bok i udahnite 16 puta. Ako ni do tada ne zaspite, okrenite se na levi bok i udahnite  32 puta. Većina ljudi ne dočeka da izbroji do kraja.

     O.B

 Uho

 Masirajte  duže, laganim pokretima resicu desnog uha. Tu su smeštene tačke koje će vam pomoći da se umirite.

Nos

Masirajte snažno kažiprstom nos po dužini neko vreme, to  je istočnjački trik za uspavljivanje.

 Jabuka

   U tri decilitra vode stavite jednu celu jabuku i kuvajte je najmanje sat. Sklonite, zatim, sa vatre, ostavite da se ohladi i popijte uvarak od jabuke pred spavanje.

 Obrnuto

 Psihijatri  savetuju da  pokušate da ubeđujete sebe u suprotnost. Na primer, kažite sebi da bi trebalo što duže pokušati ostati budan. To je odlična terapija. Telo i um se brane uspavljivanjem.

 Metoda  4-7-8

  Najpoznatija metoda uspavljivanja  nazvana 4-7-8 usporava srčani ritam i smiruje. Izvodi se, više puta,  na sledeći način:

 1 Zatvorite oči i duboko udahnite kroz nos. Udisaj punim plućima trebalo bi da traje 4 sekunde.

2 Nakon toga zadržite vazduh u plućima 7 sekundi.

3 Na kraju ispuštajte vazduh kroz usta 8 sekundi.

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba