Narodna verovanja ili simbolika bilja koja ipak „radi“? Zavisi kako ko gleda.  Narodna  medicina s kolena na koleno prenosi recepte predaka,  dajući svakome i danas mogućnost da  o tome nešto sazna ili da proba, pa da na kraju sam odluči.

 Mistična svojstva biljaka stvarala su  mnoge običaje. Bilje je oduvek imalo zaštitnu ulogu. Od kolevke, devojaštva i momačkih dana, svadbi, krštenja, slava… svuda su biljke bile u centru pažnje. Čuvari domova i narodne tradicije. I ljubavi. A  momak i devojka su se čičkom spajali  i uz selen zaljubljivali.

Bršljan  predviđa

Bršljan (Hedera helix) se u našem narodu stavlja u dečije kolevke kao zaštita od demonskih sila. Smatra se da je Isus kao mali dečak spasen od pogubljenja, jer je bršljan iznikao na njegovoj kući, kada je Irod naredio pokolj dece. A devojke su običaja radi, plele vence od bršljana i stavljale ga na glavu kada idu na spavanje, da bi u snu videle lik momka za koga će se udati. Bršljanom su od davnina lečili mamurluk i glavobolju, a oblog od kuvanog lišća bio je lek za opekotine i otoke.

Ruzmarin protiv demona

Ruzmarin (Rosmarinus off.) se tradicionalno koristi za kićenje svatova, jer postoji verovanje da tera sve zle demone. Zato i majka ruzmarinom kiti mladoženju i blagoslovi svatove. U narodnoj medicini ruzmarin se koristi kao lek za nesvesticu, kao oblog od lišća, a čaj se pije kod grudnih bolesti.

Selen za ljubav

Selen (Ligusticum levisticum) se smatra biljkom ljubavi! Devojke ga rado gaje u baštama. Ako prolaze pored kuće u kojoj stanuje momak koga vole, treba da nose buket selena i ljubav će biti uzvraćena. Na Đurđevdan, mladi beru selen, pomirišu ga i zakite se njime da bi bili mili i voljeni.

Narodna medicina koristi koren selena kod bolesti jetre. Za rast kose selen pomaže tako što se u ulje ostavi koren da prenoći, a zatim namaže i raščešlja kosa. Prašak od korena selena upotrebljavao se kod ujeda bilo koje životinje. Kada se pije prašak od korena selena, to leči stomačne slabosti i poremećaje varenja.

Smilje za porod

Smilje (Helichrysum arenarium) dobilo je pomalo mističan prizvuk u našem  nasleđu. Narodna pesma kaže da je žena iz mržnje prema zaovi ubila rođeno dete i rekla mužu da je to učinila njegova sestra. Muž je naredio da se ona ubije, ali je iz krvi nevino ubijene sestre – niklo smilje!

Od smilja se pravi specifična kapa koju nosi nevesta 40 dana od venčanja, dok ne zatrudni. A venac od smilja nosile su nerotkinje kako bi ipak dobile porod.

Čičakprovodadžija

Zbog osobine da prijanja za druge predmete, čičak (Arctium lappa) u narodnom verovanju ima ulogu da spaja i vezuje. Tako je čičak bio omiljen kod provodađžija i prosaca, da bi se spojili momak i devojka! Takođe, deci su na odeću stavljali čičak i odeću držali blizu materijala za rad ili alatki, kako bi dete postalo vredno i marljivo.

Bodlje čička kada se samelju i isprže na masti, upotrebljavale su se kao spoljnje sredstvo protiv krasta.

Šljiva za dušu

Šljiva (Prunus domestica) je veoma cenjeno drvo u našem narodu. Smatra se da je središte duše i ima ulogu u mnogobrojnim ritualima. Ako žena jede šljive dvojanke, rodiće blizance! Drvo šljive čuva bolesne i duše pokojnika. U narodnoj medicini upotrebljava se i drvo i plod. Koštice šljive, breskve i jabuke čuvaju se u rakiji kao lek protiv groznice.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još Dve semeke kao ugriz kobre

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba