Priroda vida svaku ranu a narodna medicina  pamti svaki dobar recept i prenosi ga s kolena na koleno. Naše bake su zapamtile tolike recepte koji pomažu da se smiri bol, da nestane modrica ili da rana brže zaraste.

 Na delu je veličanstvena  narodna medicina a neke od tih recepata dajemo ov de. Bez doktora i apoteka, samo narodna medicina i daleko pamćenje.

Narodna medicina i modrice

narodna medicina pomaže da  nestane bol i otok i rane i modrice

Arnika

Arnika (brđanka) jedna je od najpoznatijih prirodnih lekova za lečenje povreda od uboda ili udaraca.  Ova nežna biljka umiruje bolove, ubrzava zarastanje rane, pomaže u lečenju kontuzija i istegnuća mišića.

 Napravite sami tinkturu od arnike: 1 kašičicu suve biljke (s cvetovima) preliti sa 100 g 60% alkohola i ostavi 10 dana. Upotrebljava se sa vodom, u odnosu jedn deo tinkture, na dva dela prokuvane vode.

Koristi se za  zaustavljanje jakog krvarenja, tako što se nanese mešavina od jednake količine tinkture i destilovane vode.

Pasulj

 Uzme se pola kilograma skuvanog pasulja,  uvije u čistu pamučnu tkaninu i drži par sati na mestu modrice.

recepti naših baka

Matičnjak

Tinktzra od matičnjaka odlična je za masažu kontuzija i za izvlačenje modrica, a kao oblog uspešno otklanja otoke: flaša se napuni osušenim listovima matičnjaka i do vrha dopuni rakijom prepečenicom,lozom ili alkoholom zatvori i ostavi 6 nedelja na suncu. Po potrebi se cedi i koristi za obloge.

Narodna medicina i otok

Jagorčevina

Sveži cvet i list jagorčevine smanjuju bol otečenog mesta, a kao oblog efikasno razlaže usirenu krv  pa se koristi kao oblog za modrice.

 Odvar od jagorčevine: 100 g korena kuva se u 1 l vode, sve dok ne ostane trećina tečnosti.

 Čaj se pravi tako što se 10 grama cele biljke prelije se 1 l ključale vode i ostavi 15 minuta.

narodna medicina

Ljubičica

Oblog od svežih i izdrobljenih listova ljubičice, hladi i smiruje otok.

Narodna medicina i bolovi

Lan

 Obloge od toplog lana, mlevenog ili celog,  koriste se za otvorene rane , otoke i protiv bolova. Oblozi umiriju, hlade i rastvaraju nečistoće iz rana.

U laneno brašno dodaje se po malo vruće prokuvane vode, dok se ne dobije mekana kaša. Zatim se na vatri meša dok ne provri, pa se stavi u gazu i prisloni na bolno mesto.

Pšenične mekinje

Kašiku mekinja  kuvati u šolji belog vina dok se ne dobije gusta kaša. U vrelu kašu umešati kašiku svinjske masti. Kao topli oblog stavljati na povređeno mesto, naročito u slučaju kontuzija koje su posledice pada.

Iščašenja i povrede

Ječmeno brašno i mekinje

Melem od jednake količine ječmenog brašna i mekinja u koji se doda malo vinskog sirćeta i mlečnog maslaca pomaže kod bolova zbog uganuća. Masa se prokuva i stavlja na  bolno mesto kao topli oblog.

Ovčiji loj

Ovčijim lojom namazati čistu tkaninu i nakvasiti komovom rakijom. Zagrejati tkaninu, i previti bolno mesto.

Pelin

Od pelina se prave oblozi za sveže rane, uganuća i nagnječena tkiva.

Kašičicu suvog pelina preliti s 2 dl ključale vode i ostavi da odstoji 5 minuta. Kad se prohladi, koristi se kao oblog.

Hmelj

Sveži listovi hmelja(usitnjeni) dobar su oblog kod iščašenja ili nagnječenja tkiva.

Narodna medicina i rane

Čičak

Suv koren čička istucan u prah i pomešan sa jestivim maslinovim uljem, leči gnojne rane. Prah od suvog korena takođe uspešno izvlači strana tela iz rane ako se pomeša sa zečjim lojem.

Med

Posekotina se može namazati medom, a onda prekriti čistim zavojem. Med ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo.

Čuvarkuća

Sveže izdrobljeni listovi ili čisti sok čuvarkuće  koriste se kao sredstvo koje hladi i steže, protiv rana, čireva i opekotina

Šljive

Sveži listovi šljive, kuvani u crnom vinu, odlično su sredstvo za obloge za rane koje sporo zaceljuju.

Bokvica

List ili sok bokvice, staviti odmah na ranu, a može se i priviti kao oblog.

Mast

“Mast” napravljena od 10 g suve maćuhice (dan i noć) u prahu i 50 g meda koristi se kao odličan oblog protiv starih rana i krasta.

 Za stare kraste koristi se i lekovita kupka od smole i lista šljive: u 2 dl prirodnog sirćeta(jabukovog) doda se grumen smole(koja ističe iz drveta šljive) i šaka svežeg lišća šljive. Kuvati desetak minuta u poklopljenoj posudi, procediti i dodati vodi za kupanje. Terapiju nastaviti još neko vreme i nakon što kraste iščeznu.

                                                      O.B.

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba