Sva su ulja miomirisna ali je nard među njima najmirisniji i najtanstveniji. Cveta na najvišim predelima naše  planete i donosi, kažu- besmrtnost.

   Nije slučajno Marija premazala Hristovo baš ovim božanskim uljem. Najčešće je pominjana biljka u Bibliji i jedna od najtraženijih.

  Van religijskog života, nard ( Nardostachys jatamansi) raste na Himalajima. Ali ne svuda. Njeno je stanište samo istočna strana ovog planinskog venca. Pripada porodici Valeriana i obično se naziva jatamanski spikenard, nardin, muskrot ili samo nard. U ajurvedi je đatamanši.

  Izuzetno je retka biljka i voli visine. Gotovo da raste u oblacima. Raste samo na  nadmorskim visinama između 3000 i 5000 metara. Ima je u Nepalu, Indiji i okolnim područjima.

  Usamljena lepotica može da naraste do metra. Privilegiju da je vide i , naravno, beru imaju  tek šerpasi koji mogu da podnesu  velike visine.

  U svojoj domovini na veoma je cenjenom glasu. Vole je i poštuju ne samo zato što je retka, već  zbog njenih lekovitih svojstava. Nard ima umirijući efekat  na nerve i , poput valerijane, koristi se za  smirenje i miran san. Nard je krotitelj stresa. Indijaci i Nepalci koriste nard za probleme sa cirkulacijom, posebno za vensku cirkulaciju i za hemoroide.

 Ali, svoju slavu je nard stekao širom sveta neverovatno moćnim delovanjem na kožu. Ulje himalajske  lepotice, kažu, jedno je od retkih koje zaista može da pomogne kod psorijaze.

nard ulje

 Sve promene na koži reguliše ulje narda. Od bubuljica, seboreje do tamnih fleka i, naravno, bora jer nije uzalud dobilo laskavu titulu ulja koje donosi besmrtnost.

  Besmrtnost od narda dolazi nam – spolja. Nard, njegovo ulje, tinture ili vodice, ne koriste se kao čaj. Nanose se na kožu, dakle, koriste se samo spolja. 

  Poslednjih godina može da se kupi i kod nas u prodavnicama zdrave hrane. Ranije su imale  eksluzivnost posedovanja samo  crkve i manastiri. Logično, jer se nardovo ulje koristi u crkvenim obredima.

 Izuzetno je skupo, bočica od 10 ml košta  oko 2000 dinara, a sudeći po verskim tekstovima  oduvek je bilo skupo.

 U Bibliji se navodi da je nekoliko dana pre Isusovog pogubljenja, Lazareva sestra Marija došla  „sa alabastarskom bočicom punom skupocenog mirisnog ulja, pravog narda“ i izlila ga na Isusa. Navodi se da je vrednost tog mirisnog ulja bila 300 denara — što je bila otprilike jednogodišnja zarada običnog radnika.

 Stari narodi su ga obavezno razblaživali sa drugim uljima, a ono je, i tako razblaženo, širilo svoj neodoljivi miris besmrtnosti.

   B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Pogledaj još :Šest biljaka dugovečnosti

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba